Hosszú Katinka Barcelonában VB aranyérmet vár magától!

Hosszú Katinka_JPNegyedik olimpiájára készül Hosszú Katinka, a magyar női úszósport jelenlegi éllovasa, aki mosolyogva konstatálja, hogy az előtte álló, távolról sem akadálymentesített út egyik jelzője éppenséggel a családi neve is lehetne. A tavaly nem kis bánatára ötkarikás érem nélkül maradt sportolónő London után edzőt és klubot is váltott, így a 2013-as idényre már nem Dave Salo, hanem Shane Tusup irányításával készült fel, győzelmei pedig mostantól új egyesületének, a Vasasnak a hírnevét öregbítik majd. A Telekom Sporthír Szolgálat munkatársa a Katinka számára szezonkezdetet jelentő jövő heti arizonai Grand Prix verseny előtt készített interjút a hamarosan Magyarországra visszatérő úszó-fenoménnal.

– Hogyan emlékezik a 2012-es esztendő történéseire?

– Az elmúlt évben rengeteg dolog történt velem. Visszagondolva erre az időszakra, néha olyan érzésem támad, mintha 2012 hosszabb lett volna minden eddig megélt évemnél.  Először is az amerikai Egyetemi Bajnokságon versenyeztem, ahol csapatkapitányként segítettem a klubtársaimat, majd diplomáztam, aztán pedig részt vettem a hirtelen jött debreceni Európa-bajnokságon, ami életem egyik leghangulatosabb versenye volt. Sokáig vártam arra a napra, hogy újra magyar közönség előtt úszhassak. Következett az olimpia, ahol a célom az volt, hogy a dobogón végezzek, de sajnos egy pár tizedmásodperc elválasztott ennek az álomnak a beteljesülésétől. Viszont az utána következő rövid pályás időszak sikerekben volt gazdag és nagy lendületet adott a következő évekre.

– Ha a tavalyi összteljesítményét minősítve kellene leosztályoznia önmagát, az esztendő eredményességét egy tízes értékskálán elhelyezve milyen jegyet írna be a bizonyítványába?

– Mindent összevetve az elmúlt évemre egy 9-est adnék, mert büszke vagyok az eredményeimre. A 10-es azért nem illet, mert még jobb szeretnék lenni. A legjobb osztályzatot tartalékolom…

– Ha már a „bizonyítványról” szó esett, hogyan zárta az egyetemi tanulmányait az Egyesült Államok egyik legnevesebb tanintézményének magyar vendéghallgatójaként?

– Ahogy említettem, tavaly májusban diplomáztam a Dél-Kaliforniai Egyetem pszichológia szakán és az eredményeimmel elégedett lehetek. Augusztusban hazaköltöztem Magyarországra, és azóta csak az úszásra koncentrálhatok. Ilyen még nem volt az úszókarrierem alatt. Őszintén szólva nagyon élvezem ezt az új helyzetet.

– A 2012-es esztendő tehát – többek között – az edzőváltás esztendeje volt. Ez csak egy elkerülhetetlen személycserét jelentett, vagy egyben a szakmai irányvonal megváltozását is, új módszerek bevezetését, új versenyzési stratégia kialakítását?

– Tavaly szeptember óta új edzőm van, aki nem más, mint Shane Tusup, a kedvesem. Jövetelével az edzések felépítése és a versenyzések menete is megváltozott. A felkészülés egyes elemei és az intenzitás az én igényeimhez vannak igazítva, a rengeteg versenyt pedig év közbeni edzésnek is tekintjük. Nagyon tetszik ez az új irányvonal és már érzékelem is a teljesítményemen a fejlődés egyértelmű jeleit.

– Ahogy az elmúlt esztendőt zárta, ahogy „végigrobogott” és tarolt a Világ Kupa sorozaton, azt csak bámulatosnak lehet nevezni. Egyrészt a rajtok, másrészt pedig a győzelmek számának köszönhetően. Igaz az, hogy néhány éve egy élvonalbeli versenyzőnő egy teljes évad alatt vállalt annyi rajtot, mint Hosszú Katinka néhány hét leforgása alatt?

– Nincs igazán lehetőségem az összehasonlításra, de lehet, hogy így van. Azt, hogy elindulok a Világ Kupán, már  a londoni olimpia előtt eldöntöttük. A kicsit bosszantó negyedik helyem után nagyon jól jött az új kihívás, egy cél, amire előre tekinthettem, majd meg is mutathattam, hogy több volt bennem, mint amit az olimpián ki tudtam hozni magamból.  Öt nappal London után azonnal újra elkezdtem keményen edzeni. Az edzőm, Shane ötlete volt, hogy a Világ Kupán állomásonként 8 számban induljak el. Így fent tudtam tartani az állóképességemet, a formámat és az edzettségemet az egész versenysorozaton keresztül. Rengeteget tanultam magamról és a versenyzésről a Világ Kupa sorozat alatt. Legfőképpen azt, hogy valójában a mentális hozzáállás egy-egy versenyszámhoz a legfontosabb tényező, talán még a fizikai erőkifejtésnél is sokkal fontosabb.

– Négy évvel a római VB után ismét egy „világbajnoki” esztendőben járunk. Milyen terveket forgat a fejében, hogyan készülnek fel a barcelonai VB-re? Várhatóan hány versenyszámban áll rajthoz, illetve milyen versenyeken tervez elindulni az év legnagyobb eseménye előtt?

– A cél egyértelműen az, hogy ismét visszakerüljek a dobogó legmagasabb fokára. Azt viszont még nem tudom felmérni, hogy mások, azaz a riválisok hogyan fognak teljesíteni, így inkább egy-egy célként meghatározott idő elérésére koncentrálok. A felkészülés rengeteg edzésből állt és áll most is, de áprilistól végre elkezdünk versenyekre is járni. A jövő héten Arizonában lesz egy erőpróba, majd Európában folytatjuk a versenyzést. Nagyon várom a hazai Országos Bajnokságot is, mert idestova már négy éve nem volt szerencsém részt venni ezen a mindig magas hőfokú versenyen. Nem tudom pontosan még, hogy a barcelonai világbajnokságon hány számban fogok elindulni, szeretném viszont kipróbálni magamat néhány új számban is.

– A magyar válogatott úszók floridai edzőtábora után maradt az Egyesült Államokban. Ez azt jelenti, hogy a jövőben újra, vagy döntően a tengerentúlon készül majd a versenyekre, ott lesz a bázisa, Magyarországon pedig ritkábban mutatkozik?

– Ahogy említettem, hazaköltöztem Magyarországra, az Egyesült Állomokba csak edzőtáborozni jöttünk. A floridai edzésnapok után lehetőségünk nyílt még egy három hetes edzőtáborra San Franciscóban a Vasas SC felnőtt csapatához csatlakozva. Ezt a hosszú felkészülési sorozatot az Arizonai Grand Prix-vel zárjuk a jövő héten, majd utazunk haza Magyarországra.

– Májusban ünnepeli a 24. születésnapját, ami a női úszásban a szakemberek szerint „ideális életkort” jelent. Már három olimpia van a háta mögött, Rio de Janeiro lehet majd a negyedik. Új klubja, a Vasas bizonyára azt szeretné, ha az eddigi legjobb olimpiai eredményét, a londoni negyedik helyezést sikerülne túlszárnyalnia 2016-ban. Mennyire bízik az újabb nekirugaszkodás sikerében?

– Úgy érzem, hogy még nagyon sok van bennem, de azt is, hogy még mindig sok mindent kell megtanulnom. Soha nem élveztem az úszást, az edzéseket és a versenyzést annyira, mint most. Lehet, hogy hihetetlen, de minden nap alig várom, hogy lemenjek az edzésre és “halálra” edzhessem magamat. A versenyekről nem is beszélve! És addig, amíg ilyen jól érzem magamat, ráadásul az eredmények is jönnek, nem látok határokat!

– A Magyar Úszó Szövetségben beválasztották a sportolói bizottságba. E minőségében miként szeretné képviselni az úszótársai érdekeit?

– Amikor az egyetemen kapitányként kellett irányítanom a csapatot, sok mindent tanultam az ilyesfajta szerepek betöltésével kapcsolatban. Ezért is nagyon örültem, amikor beválasztottak a sportolói bizottságba. Szeretném a bizalmat megszolgálva a lehető legjobban képviselni az úszók érdekeit. Sokat kell beszélnem velük, hogy megismerjem a problémáikat.

– Végül, de nem utolsósorban: Magyarország egyre inkább „úszó nagyhatalomnak” számít, mert évről-évre több az éremesélyes versenyzője, és olyan különleges sikersorozatokkal is büszkélkedhet, mint amit a tavalyi debreceni Európa-bajnokságon sikerült összehozni. Mindez elég lehet ahhoz, hogy a magyarokra bízzák a 2021-es világbajnokság megrendezését? Esetleg maga Hosszú Katinka is a lobbisták közé tartozik?

– Nagyon szerencsésnek mondhatom magamat, mert a pályafutásom alatt öt nagy versenyen is úszhattam magyar közönség előtt, ami mindig felejthetetlen élményt nyújtott a számomra. Így volt 2005-ben az Ifjúsági Európa Bajnokságon, 2006-ban a margitszigeti Európa Bajnokságon, 2007-ben a rövid pályás EB-n, 2010-ben az újabb budapesti kontinensbajnokságon, és legutóbb 2012-ben, a debreceni európai „csúcstalálkozón” is. Szerintem ezek a rendezvények hatalmas lökést adtak a magyar úszósport fejlődéséhez. Ezért is nagyon örülnék, ha 2021-ben már világbajnokságot is rendezhetnénk. Még az is előfordulhat, hogy úszóként én is ott leszek a rajtra készülők között. A magyar pályázat ügyét a magam módján, tehát jó eredményekkel szeretném előre vinni!”

Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter, fotó – JochaPress.hu

This entry was posted in Blog and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.