Hosszú Katinka és Gyurta Dániel az Év sportolója, a férfi vízilabda-válogatott az év csapata!

Év13_Hosszú Katinka, Shane Tusup

 Egy kép, két győztes: Hosszú Katinka, Shane Tusup

Hosszú Katinka érdemelte ki az év legjobb női sportolója címet a magyar sportújságírók szavazatai alapján, a férfiaknál Gyurta Dániel megvédte címét. Az idei díjkiosztót ismét a SYMA Rendezvényközpontban tartották, ahol többek között megjelent Simicskó István, az EMMI sportért felelős államtitkára, Borkai Zsolt, a MOB elnöke, Schmitt Pál, a MOB örökös tiszteletbeli elnöke, a NOB tagja és Balogh Gábor, a miniszterelnök sporttanácsadója is.

Hosszú Katinka (1758 pont) az idén 200 és 400 m vegyesen is győzött a barcelonai világbajnokságon, a rövidpályás világkupa-sorozatban pedig 55 érmet – köztük 32 aranyat – nyert, és az összetett pontversenyben is diadalmaskodott. Mögötte a kajakos Kozák Danuta (866) végzett, aki vb-aranyat nyert K-1 500 méteren, valamint a női négyes és a 4×200 m-es váltó tagjaként is. A harmadik helyen a budapesti birkózó-vb-n az 59 kilogrammosok között aranyérmes Sastin Marianna (627) végzett.

Hosszú Katinka, az év női sportolója: “Tökéletes évet zártam, s ennek megkoronázása ez a díj. A tavalyi gyengébb évemet követően számos változás állt be az életemben, ezek együtt elősegítették, hogy ismét a csúcsra jussak. Talán a két legfontosabb az edzőváltás és hogy hazaköltöztem. Ennek köszönhetően 24 órában profi sportoló, úszó tudok lenni.”

Az Év női sportolója választás dobogósai a fogyatékosoknál:
1. Biatovszki Mira, sportlövészet  Év13_8_Biatovszki Mara
2. Biacsi Ilona, atlétika
3. Berente Judit, atlétika

A férfiaknál a barcelonai világbajnokságon 200 méter mellen aranyérmes, 24 éves úszó, Gyurta Dániel hatalmas fölénnyel lett első, (1708 pont) csaknem 900 ponttal kapott többet, mint a 2008-ban győztes, ezúttal második kenus, Vajda Attila (824). Gyurta 2009 és az előző esztendő után harmadszor lett a legjobb.  A harmadik helyen a világbajnoki ezüstérmes kalapácsvető, Pars Krisztián (347) végzett.

Az Év férfi sportolója választás dobogósai:
1. Gyurta Dániel 1706 pont
2. Vajda Attila 824
3. Pars Krisztián 347

Év13_14_Gyurta, Vajda, Pars

    Gyurta Dániel, Vajda Attila, Pars Krisztián

Gyurta Dániel, az év férfi sportolója: “Hatalmas elismerés és megtiszteltetés ez a cím, és külön öröm, hogy ezúttal a magyar sport egyik legendájától, Balczó Andrástól vehettem át. Nagyon meghatottak a szavai, amelyeket hozzám intézett. Elsősorban a megszerzett címeim megvédése motivál a jövőben, ugyanis ilyen erősnek még nem éreztem magam. Természetesen dolgozunk rajta, hogy 100 méteren is még jobb legyek, Londonban már látszott ennek az eredménye. Három világbajnoki címem között nem tudok különbséget tenni, 2009 volt az első, az azért fantasztikus, két évvel később legyőztem Kitadzsimát, míg idén sorozatban harmadik vb-aranyamat gyűjtöttem be, amire korábban csak nagyon kevesen voltak képesek.”

 Az Év férfi sportolója választás dobogósai a fogyatékosoknál:
1. Osváth Richárd, kerekesszékes vívás 
2. Boronkay Péter, triatlon
3. Sors Tamás, úszás

A 200 és 400 m vegyesen is világbajnok, valamint a rövidpályás világkupa-sorozatban győztes úszó, Hosszú Katinka férje és trénere, Shane Tusup szoros versenyben, 57 ponttal (874) előzte meg a tavalyi győztes Széles Sándort (817), Gyurta Dániel mesterét. Az amerikai Shane Tusup személyében első alkalommal hirdettek külföldi győztest a voksolás 1958 óta tartó történetében. A harmadik helyen szintén külföldi szakember, a spanyol Ambros Martin (755), a Győri Audi ETO női kézilabdacsapatának vezetőedzője végzett. Év13_10_Tusup, Széles, Ambroz

   Shane Tusup, Széles Sándor, Ambroz Martin

Shane Tusup, az év edzője: “Nagyon meglepődtem, amikor meghallottam a nevemet, már az is öröm volt számomra, hogy a jelöltek között vagyok. Büszke vagyok a díjra, különösen azért, mert ha ránézek a vándorserlegen szereplő nevekre, akkor arra gondolok, hogy nagy megtiszteltetés ilyen kiváló edzők után megkapni ezt az elismerést.”

Az Év edzője választás dobogósai a fogyatékosoknál:Év13_16_Beliczay Sándor
1. Beliczay Sándor, vívás
2. Dr. Petrov Anatolij, úszás
3. Balla Péter, triatlon

Az idei világbajnok férfi vízilabda-válogatott érdemelte ki az év csapata címet a magyar sportújságírók szavazatai alapján (1456 pont). A második helyen a Bajnokok Ligája-győztes Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapata végzett (912), megelőzve a budapesti vb-n aranyérmes férfi párbajtőrcsapatot (758). A férfi vízilabdacsapat 2003 óta negyedszer nyerte el az elismerést.

Az Év csapata választás dobogósai a fogyatékosoknál:
1. Női kerekesszékes vívócsapat
2. Padlóhoki válogatott
3. 5000 méteres utcai futócsapat

Év13_17_Benedek TiborBenedek Tibor lett az év szövetségi kapitánya (1591 pont). A férfi vízilabda-válogatottal az idén világbajnokságot nyert szakember először érdemelte ki ezt az elismerést – ez volt az első éve a nemzeti csapat élén. A 41 éves szakvezető játékosként három olimpiai bajnoki címet nyert, valamint világ- és Európa-bajnok is volt. A második helyen a tavaly is “ezüstérmes” Storcz Botond, a kajak-kenusok kapitánya (657), míg a harmadikon az előző évben is a képzeletbeli dobogó alsó fokára állt Kiss László, az úszók vezetője végzett (589).

 Benedek Tibor, az év szövetségi kapitánya: “Őszintén szólva bíztam abban, hogy a csapat is és én is megnyerjük ezt a díjat, amire nagyon büszkék vagyunk. Úgy gondolom, hogy ez az elismerés méltó lezárása az idei, sikerekben bővelkedő évnek.”

Az Év szövetségi kapitánya választás dobogósai a fogyatékosoknál:
1. Sós Csaba, úszás 
2. Litavecz Anna, triatlon
3. Schiller-Kertész Judit, atlétika

(Forrás: MTI, fotók: JochaPress)

 

 

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.