Hosszú Katinka = hosszú menetelés

Hosszú KatinkaHosszú Katinka (Fotó: MTI)

Hosszú Katinka rutinból két számban is a legjobb idővel középdöntős (200 m vegyes, 100 m hát), Kapás Boglárka és Biczó Bence 800 gyorson és 200 pillangón harmadikként jutott tovább, Verrasztó Evelyn hatodikként. Este Cseh László történelmet írhat, 200 m vegyesen sorozatban ötödször lehet Európa-bajnok. Ilyesmi korábban csak neki sikerült, 400 vegyesen…

Szerdán már olyan csípős hideg fogadta a Brandenburgi kapunál az utcára kilépő tudósítót, hogy bizony felkívánkozott a pulóver, ami augusztus 20-án nem megszokott dolog – legalábbis Pesten nem. De Berlin nem Pest, még akkor sem, ha – s ez bizony meglepő Európa egyik leggazdagabb országának fővárosában – az egy főre eső hajléktalanok száma legalább akkora, mint mifelénk. A minap a Wedding U-Bahn-megálló környékén, az egyik Netto szupermarketnél (ez az üzletlánc nálunk ismeretlen, azért merészelem leírni a nevét) egy kisebb kolóniát alkotnak a vasúti töltés mellett. Székeket, műanyag asztalokat helyeztek el a szélvédett ficakban, az augusztus végi napsütésben ott fogyasztották a kannás bort, az olcsó sört, szívták az összeguberált csikkek dohányából sodort cigit, s közben hangoskodtak, olykor veszekedtek is, de a körülményekhez képest jól érezték magukat.

Amikor vasárnap este megérkeztem a Hauptbahnhofra, az 55-ös U-Bahn megállójánál is egy homeless igazított útba nagyon kedvesen, majd úgy vágott le egy húszcentesre, hogy cseppet sem tűnt tolakodónak. Szóval, hajléktalan és hajléktalan között is van különbség, a berliniek valahogy kedélyesebbnek tűnnek a pestieknél…

De nem azért jöttünk Berlinbe, hogy szociográfiát írjunk, a 32. úszó-Európa-bajnokság szolgáltatja az igazi témát. Azon belül is Hosszú Katinka, aki délelőtt sikeresen folytatta a – már elnézést az idétlenkedésért – Hosszú-menetelést. Előbb 200 m vegyesen – címvédőként – hatalmas fölénnyel megnyerte futamát, s messze a legjobb idővel, 2:11.06 perccel jutott a délutáni középfutamba. Majd 100 m háton is a legjobbnak bizonyult (1:00.08 p), s röpke nyilatkozatában csak annyit mondott mosolyogva (mert a mosoly sohasem tűnik el az arcáról), hogy „délután is továbbjutást várok, s száz háton egy perc alá akarok kerülni”.

Valami azt súgja, hogy sikerülni fog neki.

Verrasztó Evelyn a hatodik legjobb idővel (2:14.03 p) jutott tovább 200 pillangón, s a vegyes zónában még mindig a keddről beszélt. „Nagyon felhúztam magam a bátyám kiesésén 200 m vegyesen, ha velem csinálják meg azt, amit vele az előfutamban, hogy fejbe verik a víz alatt a mikrofonnal, akkor én biztos, hogy szájon vágom a technikust!” György Réka 2:16.22-vel 19. lett, de amúgy sem juthatott volna tovább, mert két magyar már előtte végzett. „Másfél másodperccel elmaradtam a legjobb eredményemtől, szomorú vagyok” – kommentált.

Biczó Bence régi (értsd: 2010-es, amikor ifjúsági olimpiát nyert Szingapúrban) énjét idézte a 200 m pillangó előfutamában, 1:56.63-at úszott, nem sokkal maradt el 1:54.79-es egyéni csúcsától. Sántics Béla tanítványa a harmadik legjobb idővel lett középdöntős, úszása a legszebb reményekre jogosít fel. „Igaza volt (Kozma) Domának a tejsavval, oda kell tenni magunkat délelőtt is kőkeményen, abból baj nem lehet!” – nyilatkozta mosolyogva a 21 éves pillangózó specialista. Ugyanitt Pulai Bence 1:59.66-tal nem tudott továbbjutni, csak 20. lett. „Már az eleje sem ment, úgy volt pocsék az egész, ahogy…” – kommentált Pulai.

Kapás Boglárkának szerencsére úgy volt parádés az egész úszása a 800 m gyors utolsó előfutamában, ahogy… A BVSC kiválósága (kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok, Biczóval együtt nyert Szingapúrban!) a rutinos Lotte Friisszel került egy futamba. („Az edzőm, Nagy Péter azt mondja, Friis kivételével mindenkit verjek meg. Nos, nem tartottam be az utasítást…”) Kezdetben Friis és az olasz Pavone egy testhosszal Bogi előtt tempózott, de aztán a 21 éves magyar lány simán lehagyta őket, és megnyerte futamát, összesítésben a harmadik idővel lett döntős. Ideje 8:28.87 perc.

„A saját tempómat úsztam, kicsit meglepett, hogy Friisék lemaradtak. Van még bennem tartalék, az utolsó két-háromszáz méter teljesen lazára sikerült. Szeretném megjavítani a legjobb időmet, a 8:21.21 percet. Délután pihenek, persze lesz egy kis edzés is, aztán holnap délelőtt a 4×200 m-es gyorsváltó előfutama. Rettenetesen örülök, hogy bekerültem, de kicsit félek is, mert a 800-as döntő előtt még sohasem úsztam 200 gyorsot” – mondta egy folyamatos, hatalmas vigyor kíséretében Kapás Boglárka.

Délután 18 órától a most továbbjutók mellett három magyar döntősért is izgulhatunk: Cseh László 200 vegyesen sorozatban ötödik Európa-bajnoki címére tör, Kozma Dominik 200 gyorson, Gyurta Gergely pedig 1500 gyorson harcol reményeink szerint az érmekért. Kozma talán még az aranyért is…

(mno.hu/Ch. Gáll András)

This entry was posted in Blog and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.