Hosszú Katinka indítja a Budapest Maraton mezőnyét

úszás_Hosszú Katinka,  440Szombaton 11 órakor Tarlós István Budapest főpolgármestere és Hosszú Katinka világ-és Európa-bajnok úszó indítja el a 29. SPAR Budapest Maraton® mezőnyét.  

Az eredeti időpont módosítása ellenére is 20 ezer feletti indulói létszám várható a hét különböző távon.

Hosszú Katinka így nyilatkozott a felkérés elfogadása után: “Köszönöm a lehetőséget, nagy megtiszteltetés, hogy részt vehetek ezen az eseményen. Nagyon nagy kihívásnak tartom a maratoni táv teljesítését, én eddig csak a félmaratonig jutottam, de tervezem a 42 km lefutását is. Nagyszerű dolog, hogy kortól, nemtől, származástól függetlenül mindenki együtt sportol. Úgy gondolom, itt mindenki győztes, teljesítménytől és a lefutott távtól függetlenül.”  

A különböző távokon több híresség is indul. Rippel Ferenc artistaművész (életében először) az egyéni maratont futja. Elsősorban jótékonysági céllal, különböző szervezeteket támogatva szerepelnek a  nevezettek közt: az olimpia bajnok Szilágyi Áron kardvívó, a világbajnoki bronzérmes kardcsapat tagjai: Iliasz NikolaszGémesi CsanádSzatmári AndrásBenedek Tibor és Gergely István olimpiai bajnok vízilabdázó, Szabó Gabriella és Dombi Rudolf olimpiai bajnok kajakos, Tóth Dávid olimpiai ezüstérmes, világbajnok kajakos, Szalai Tamás Európa-bajnok kajakos. Indul Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekesnő, Deutsch Anita és Kárász Eszter színésznők és Kocsis Tibor énekes, aki a nap folyamán koncertet is ad  a Nagyszínpadon.

Nevezett az idén az 50. évét is betöltött Bogár János ultramaratonista, aki korábban hatszor nyerte meg a Bécs-Budapest szupermaratont. Indulni készül Rakonczay Gábor, aki kenujával szelte át az Atlanti- óceánt. Ott lesz a maratoni rajtjánál Szebeni Endre, aki minden a 24 nagyatádi ironman versen yen célba ért. Érdekesség, hogy két bohócdoktor, Reitter Zsolt és Szabó Attila is egyéni maratont futnak.

Balog Zoltán és az EMMI csapata fogyatékkal élő sportolókkal fut

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának csapata: Balog Zoltán miniszter és a tárca államtitkárai idén is látássérült és mozgássérült sporttársaikkal együtt teljesítik váltóban a versenytávot.

A csapat tagjaként Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere mellett Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, Dr. Simicskó István sportért felelős államtitkár és Farkas Anikó a tárca kabinetfőnöke váltják egymást a 42 kilométeres távon.

A politikusok partnerei a futásban: Boronkay Péter paratriatlonista, Lévay Petra, a vak Riczu Tamás, Adámi Zsanett.

Világjárók is jönnek a budapesti maratonra

Az ország legnagyobb szabadidős sporteseménye évről évre a legtöbb embert mozgatja meg az országban, de külföldiek is szép számmal érkeznek. Idén öt kontinens 70 országából neveztek.

A futóturizmus egyre erősebb a világban, és Budapest is jól szerepel ezen a téren – mondta Kocsis Árpád versenyigazgató. Az idei maratonra háromezer külföldi futó és mintegy ötezer kísérő érkezik Budapestre, ők körülbelül 25 ezer vendégéjszakát töltenek a fővárosban. A futók körében ugyanis megszokott, hogy a városnéző kirándulásaikat versenyekkel kötik össze.

 

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.