Hosszú Katinka világrekordot úszott Dohában!

Hosszu_gianmattiaadalberto _440Sikerült renegerálódnia Hosszú Katinkának, aki parádésan kezdte az idei rövid pályás Világkupa-sorozatot Dohában: 200m vegyesen megdöntötte saját világrekordját, és további négy országos rekordot úszva összesen négy aranyat és egy bronzot gyűjtött a nyitónapon.

Gyurta Dánielt sem kell félteni: a VK-k történetének legjobb idejével nyerte meg a 200m mellúszást, simán legyőzve az új Eb-győztes német Kochot.

Nem indult rosszul a dohai délután: Hosszú Katinka bemelegítésnek harmadik lett 800m gyorson 8:29.48-cal (ez volt a 17. érme Dohában, ennyit egyetlen más helyszínen sem gyűjtött még), majd megnyerte a 200 gyorsot, mégpedig 1:51.41 perces új Világkupa-csúccsal, ami egyben országos csúcs is (az olimpiai bajnok Allison Schmitt 2011-es rekordját döntötte meg). További jó hír, hogy itt az ezüstérem Verrasztó Evelynnek jutott (1:55.81).

Ahogy megszokhattuk, Katinka haladt tovább, a következő aranyérmét 50m háton szerezte meg (26.18, újabb országos csúcs, délelőtt egyébként 24.88-cal 50 gyorson is repesztett egy „ócsét”) – mely siker annyiban mindenképp nevezetes, hogy a Világkupákon ez volt Katka 75. érme. Ennél többet eddig csak a szlovák Martina Moravcova és a svéd Therese Alshammar gyűjtött (egyaránt 91-et), de aligha tévedünk nagyot, ha azt mondjuk: ez az abszolút csúcs alighanem megdől két héten belül.

Pláne, hogy kisvártatva a 76. is zsebben volt, mégpedig szédületes teljesítménnyel: 200m vegyesen Katinka 2:02.61 perccel új világrekordot ért el, megdöntve saját 2:03.20-as csúcsát, amit még egy éve úszott Eindhovenben. Katinka ebben a számban elképesztő módon dominál: tavaly az összes állomáson ő nyerte a kettővegyest, az utolsó 9 alkalommal mindig ő győzött, a legutóbbi 17 VK-n pedig 14-szer. Evelyn szintén úszott, ő a 6. helyen ért célba (2:11.32).

Hogy a 200 hátat is megnyerte Katinka (2:01.60, ez volt az ötödik országos csúcs) – megszakítva az ukrán Daryna Zevina 8-as győzelmi sorozatát –, hovatovább papírformának tűnt a szerdai formáját tekintve, így könnyű négy arany-egy bronz terméssel zárta a nyitónapot (Verrasztó Evelyn itt is tagja volt a döntőnek, és végül negyedikként érintette a falat 2:07.10-es idővel.)

Hosszú Katinka számára nagyon szépen fizetett a négy első hely és az egy bronzérem. A magyar úszónő  a rövid pályás Világkupa sorozat első napján 16 500 amerikai dollárt tempózott össze. Hat és fél ezer dollárt értek a helyezések, plusz a világcsúcsért kapott 10 ezer dollárt. A holland Inge Dekkernek, valamint a férfiaknál a dél-afrikai Chad le Closnak és az ausztrál Thomas Fraser-Holmesnak be kellett érnie 3000-3000 dollárral. Mindhárman két-két versenyszámban győztek.
A Világkupa verseny-sorozat új névadó támogatója az orosz Mastbank. Tavaly Hosszú Katinka 300 ezer dollárt (kb. 7 millió forint) tempózott össze.

Gyurta Dániel is kitett magáért: 2:01.06-os idővel tarolt 200m mellen, legyőzte a frissiben Európa-bajnokságot nyert Marco Kochot is, mégpedig simán, több mint 7 tizeddel. Az idő amúgy elképesztően jó, csupán 29 századra van Dani saját, cápadresszes világrekordjától – és persze a legjobb idő a Világkupák történetében. Jellemző, hogy Gyurtáé az öt leggyorsabb úszás ezen a távon a VK-históriában, ez pedig zsinórban a negyedik győzelme 200-on, és már csak Dubajban kell nyernie, hogy beállítsa az ausztrál Christian Sprenger 5-ös szériáját.

Ami a többieket illeti, Verrasztó Dávid ezüstérmes lett az ausztrál Thomas Fraser-Holmes mögött 4:02.53-as idővel, Kis Gergő a 9. időt úszta ezen a távon, míg 400 gyorson a 8. lett. Dávid később 200 pillangón is finálézott, itt 6. lett (1:58.50).
Folytatás holnap, szintén Dohában.

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.