Ifjúsági olimpia: a kardvívó Záhonyi Petra bronzérmes

Zahonyi Petra_440A kardvívó Záhonyi Petra (a képen) bronzérmes lett a kínai Nankingban zajló ifjúsági olimpia keddi versenynapján. A tornász Kardos Botond lemaradt a dobogóról.

Záhonyi Petra a Kárpáti Rudolf Vívóklub 17 esztendős sportolója a selejtezőkből kiemeltként jutott a 16-os táblára, majd a legjobb nyolc között 15-12-re legyőzte török ellenfelét. A döntőbe jutásért a másodikként kiemelt – végül aranyérmes – orosz Alina Moszejkóval vívott, akitől 15-12-re kikapott. A bronzcsatában a japán Emura Miszakit verte 15-13-ra.

“A csoportmeccseken végig tudtam koncentrálni, nem estem ki a ritmusból, de már a bemelegítésnél is éreztem, hogy jól megy a kezem. A legjobb tizenhat között nem kellett pástra lépnem, addig figyeltem az ellenfelet és tudtam még egyet iskolázni Bartali Csabával, ez is segített. Nagyon örülök a bronzéremnek. A bronzmeccsnél rossz kezdés után fordítani kellett, sikerült kizárni az eredményt, sokat segített, hogy a magyar csapat buzdított. Tudtam, hogy a bronzmeccs nem lesz könnyű. A következő találatra koncentráltam, hogy az sikerüljön. Az ifi olimpiai bronzérem eddigi egyik legnagyobb eredményem, hogy itt lehetek, már az is csodálatos érzés” – nyilatkozta Petra a mob.hu-nak.

A tornász Kardos Botond egyéni összetettben sokáig az első háromban volt, ám végül meg kellett elégednie a negyedik hellyel. Összpontszáma 82.650, és 15 századdal maradt el a bronzéremtől. Talajon 14.300, lólengésben 13.900, gyűrűn 12.850, ugrásban 14.500, korláton 14.100, míg nyújtón 13.000 pontot kapott.

“Sajnálom, hogy lemaradtam a dobogóról, de ha picit jobban csinálom a gyűrűt meg a nyújtót, akkor lehet, hogy meglett volna a harmadik hely. Ettől függetlenül nagyon örülők, és ez sokkal jobban sikerült, mint az EYOF, ahol összetettben hetedik lettem, most meg negyedik. Ismertem annyira az ellenfeleimet, hogy sejtettem, jobbak lesznek nálam, ennek ellenére bíztam a harmadik helyben. Nyújtón volt egy gyakorlat, melyben szinte áterőlködtem a kört, és az levonással járt, itt mintegy fél pontot veszítettem a gyakorlatból. A gyűrű is lehetett volna jobb, biztosabbak lehettek volna a körök is. Nagyon meg volt szorítva a csuklószorítóm, lehet, hogy kicsit az is elvonta a figyelmemet, meg a melegítés sem volt a legjobb, ezek is közrejátszhattak, hogy nem kerültem dobogóra. Amikor az utolsó kör előtt a második helyen álltam, gondoltam arra is, hogy ebből még érem lehet. Árfutott az agyamon, nagyon bíztam benne. Van még öt szeren finálém, bízom benne, hogy lesz valamelyiken érmem. Korláton és talajon adom az esélyt magamnak. Egy érem nagyon nagy dicsőség lenne számomra”

A magyarok eddig négy arany- és három bronzérmet szereztek.

(MOB)

 

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.