Immár négy nő küzd a Forma-1-es beülésért!

Forma1_tatjana CalderonMotorsportálÚjabb nő tűzte ki célul maga elé, hogy egy napon a Forma–1-ben versenyezzen. A jelenleg az FIA Forma–3-as bajnokságában versenyző Tatiana Calderón a távolabbi jövőben szeretne Kolumbia első női F1-es pilótájává válni, és megtörni a férfiak dominanciáját a sportágban.

Maria de Villota, Susie Wolff és Beitske Visser után újabb névvel bővült azon női versenyzők listája, akik célul tűzték maguk elé, hogy egyszer majd a Forma–1-be (vagy annak közelébe) kerülnek.

A jelenleg az FIA Forma–3-as sorozatában versenyző kolumbiai Tatiana Calderón nyolcéves korában kezdett el gokartozni. 2005-ben ő volt az első lány, aki megnyerte a helyi gokartbajnokságot, később pedig első nőként diadalmaskodott az Egyesült Államok Keleti-partjának Bajnokságában is. „Arra a győzelmemre nagyon büszke vagyok” – nyilatkozta nemrég, majd a kezdetekről is beszélt. „Sok versenysportot kipróbáltam, például teniszeztem, futballoztam, de igazán szerelembe a motorsport iránt estem, így később már csak ezzel akartam foglalkozni.”

Calderón szerint az autósportban való érvényesülésnek nem sok köze van a nemi hovatartozáshoz. A kolumbiai versenyzőnő úgy érzi, fizikailag nincsenek problémái férfitársaihoz képest, amit nagyrészt napi három-négyórás edzéseinek is köszönhet. Nőként persze így is némiképp különlegesnek számít ebben a sportágban, ami viszont talán csak még erősebbé teszi őt: hosszabb távú célja, hogy megtörje a férfiak dominanciáját.

„A motorsport azon sportágak egyike, amelyben a nők is képesek tartani a lépést a férfiakkal, de hogy ez sikerüljön, mentálisan és fizikálisan is elég erősnek kell lennem. Az általuk dominált sportágban a férfiaknak több problémájuk volt velem, mint nekem velük. De miután látták, hogy képes lehetek arra, amire ők, és én is teljesen elkötelezett vagyok, szépen lassan kezdtem kivívni a tiszteletüket” – mondja Calderón.

Majd pedig határozottan kijelentette: „Szeretnék én lenni Kolumbia első női Forma–1-es versenyzője!” Ezen célja eléréséhez ugyanakkor előbb a Forma–3-ban kell bizonyítania, ahol első szezonját futja, s jelenleg még nem sikerült pontot szereznie – legjobb helyezését pedig egy silverstone-i 15. pozíció jelenti.

Forrás: Motorsportál

This entry was posted in Hírek and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.