Imponáló ünnepségen adták át Pasaréten a felújított Kovács Pál Vívócsarnokot

Vasas_Kovács Pál_néma felállás_Fábián LászlóA Vasas Pasaréti Sportcentrumában kedden koraeste, a klub egykori és mai sportolóinak jelenlétében, ünnepélyes keretek között felavatták a felújított Kovács Pál Vívócsarnokot.

A többszáz fős vendégsereg – közöttük Fábián László, a MOB szakmai igazgatója – az ünnepség elején egyperces néma felállással emlékeztek a győri női kosárlabdacsapat szombati autóbusz-balesetében elhunyt sportemberekre. Ezt követően egy rövid film mutatta be a létesítmény építését, felújítását és átalakítását.

Markovits László, a Vasas elnöke köszöntőjében szólt a 102 éves egyesület legutóbbi sikerkovácsairól, a budapesti vívó-világbajnokságon egyaránt bronzérmes, az ünnepség díszasztalánál helyet foglaló Szilágyi Áron kardozóról és Szász Emese párbajtőrözőről, továbbá megemlítette a barcelonai vizes vb-n a klub színeiben aranyérmet szerző Hosszú Katinkát, valamint a férfi vízilabda-válogatott „vasasos” tagjait.

Vasas_Kovács Pál_Markovits László

A sportvezető kiemelte, a dicsőséget hozó sportolók mellett büszke azokra a fejlesztésekre is, amelyek az állami tulajdonban lévő létesítményeikben történtek. Kiemelte: a vívócsarnok tavaly januárban megkezdődött átalakításához 122 millió forint állami támogatást kaptak.

Vasas_Kovács Pál 13_Varga MihályVarga Mihály nemzetgazdasági miniszter örömét fejezte ki, hogy a beruházás megvalósult, mert mint mondta, olyan célt fog szolgálni, amely hozzájárul egy egészséges nemzedék felneveléséhez. Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a vívócsarnok egykori állapotát felidéző kisfilm megtekintése után kisebb fajta csoda a mostani létesítmény.

„Sportbarát kormány vagyunk, a tetteink is bizonyítják ezt, sokat áldozunk a sportra” – mondta Simicskó, aki kiemelte a hagyományőrzés fontosságát, ennek jegyében pedig dicséretesnek nevezte, hogy a Vasas vívócsarnoka 2011 óta a hatszoros olimpiai bajnok Kovács Pál nevét viseli.Vasas_Kovács Pál 16_Simicskó_Markovits_VargaM_Szilágyi

„Nem mindenkinek kell olimpiai bajnoknak lennie, a lényeg az, hogy sportoljanak a gyerekek” – fordult a Vasas utánpótláskorú sportolóihoz az államtitkár.Vasas_Kovács Pál_Gedó_Simicskó

Kovács Tamás világbajnok kardvívó megemlékezett édesapjáról, a vívóterem névadójáról. Felidézte a Vasas vívó-szakosztályának egykori életét, egyúttal köszönetet mondott a kormánynak a felújításhoz nyújtott támogatásáért, Markovits Lászlónak pedig azért, hogy a Vasas centenáriumi évében, 2011-ben az édesapjáról nevezték el a létesítményt.Vasas_Kovács pál 14_Kulcsár Krisztián_KovácsT_Gedővári_Kulcsár Gy

Ferjancsik Domonkos, a Vasas korábbi, világbajnok kardvívója, jelenlegi szakosztályelnöke arról beszélt, hogy harminc éve lépett a Vasas csarnokába, amely 22 esztendőn át volt a második otthona.Vasas_Kovács Pál 7_utánpótlás biztosított

„Szakosztályvezetőként alig vártam, hogy átadhassuk a felújított csarnokot és bízom benne, hogy a mai vívópalánták az egykori klasszis sportolóink nyomába lépnek majd” – mondta.

Forrás: MTI, fotók: jochapress.hu

This entry was posted in Egyéb and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.