Istvánfi Csaba: éljen a TF önállósága

Istvánfi Csaba korábbi rektor szerint óriási dolog, hogy a kormányzat a 2000-től a Semmelweis Egyetem egyik karaként működő TF önállóságát törvényileg visszaállította, illetve megerősítette, most pedig az egyik legfontosabb feladat a Testnevelési Egyetem tudományos hátterének szakmai felerősítése.
Az egykori intézményvezető a TF honlapjának annak kapcsán nyilatkozott, hogy az Országgyűlés idén július 4-én döntött a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosításáról, s ez alapján szeptember 1-től a TF – Testnevelési Egyetem néven – ismét önálló egyetemként működik tovább.
“A sport stratégiai ágazattá vált. A kormány ezt azzal is bizonyította, hogy a sporttudomány fellegvárának visszaadta az önállóságát, és további fejlesztéshez ad támogatást” – hangsúlyozta a professzor, hozzátéve, hogy tudomása szerint jelenleg is zajlik a fejlesztési stratégia kidolgozása.

“Végső cél pedig a sportoktatási és tudományos bázis megerősítése hazai és nemzetközi szinten egyaránt. A TF a magyar testnevelés és sport szolgálatában álló szellemi központ. Vannak tradícióink az intézményen belül, csak működtetni kell őket. Ehhez pedig remélhetőleg a feltételek adottak lesznek” – fogalmazott Istvánfi Csaba, aki 1969 óta az egyetem munkatársa, 1978 és 1984 között rektorhelyettes, majd 1984-től 1994-ig az intézmény rektora volt.

A TF honlapja kiemelte, hogy Istvánfi Csaba máig meghatározó alakja az 1925-ben Klebelsberg Kunó által megalapított Magyar Királyi Testnevelési Főiskolának. A TF-en 1958-ban testnevelő tanári, 1974-ben az ELTE-n pszichológusi diplomát szerzett, majd 1978-ban elnyerte a pszichológiatudományok kandidátusi fokozatát. A TF utóbbi néhány évtizedét tekintve a legtöbb változás és fejlődés az ő 10 éves rektori vezetése alatt ment végbe – olvasható a honlapon, amely megállapítja: “A TF 1985-ös teljes jogú egyetemmé válása, az új Aula épület felépítése, a Római-parti vízibázis megszerzése, a kollégium bővítése vagy a játékcsarnok felújítása csak néhány példa arra, milyen fejlődés történt.”

A kérdésre, hogy mi a mostani feladata az intézménynek, a professzor így válaszolt:
“A TF-nek mindig is kettős célnak kellett megfelelnie és alapjában véve így van ez ma is” – mondta. Álláspontja szerint a TF egyik kiemelt feladata az iskolai testnevelés, a diáksport és minden más sporttevékenységek számára megfelelő szakemberek képzése. Ennek megfelelően a tanárképzésen, az edzőképzésen és a sportszervező-, később sportmenedzser-képzésen volt a hangsúly.

“A TF másik kiemelt feladata a sporttudomány művelése, amely egzakt elméleti alapokat nyújt a képzéshez. A sporttudomány területének kiemelten fontos szerepe van a sportban direkt és áttételes módon egyaránt. Alapjában véve ez a két dolog a TF legfontosabb küldetése. Manapság ehhez persze hozzájön a gazdálkodási szemlélet is. Természetesen, mint minden más területen, itt is érzékenyen kell reagálni a társadalmi igényekre, de az alapkoncepción ez nem változtat” – jelentette ki Istvánfi Csaba, aki nyilatkozatát ezzel zárta: “Hajrá önállóság! Hajrá TF!”

Forrás: MTI

 

This entry was posted in Hírek and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.