Ítéletidő után is hatszáz versenyző a vitorlás évadnyitón

vitorlázás_idénynyitó 2014_ MTIAz ítéletidőt követően a hagyományosan Balatonfüredről induló, idei balatoni évadnyitó nagyhajós vitorlásversenyre, az iForex Nagydíjra 117 hajó nevezett 31 kategóriában, mintegy 600 versenyzővel szombaton.

A szervezők 160 indulóra számítottak, de az előző napok viharai és az időjárási előrejelzés többeket elriasztott, így a korábbi éveknél valamivel kevesebben vágtak neki a megméretésnek az amúgy remek vitorlázó időben.

Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke arról beszélt a vitorlabontó, versenyindítással egybekötött évadnyitó ünnepségen, hogy a tavalyi év a magyar vitorlássport egyik legsikeresebb esztendeje volt, egyebek közt öt világbajnoki, és négy Európa-bajnoki cím megszerzésével.

Amint azt az MTI-nek kifejtette, a balatoni vitorlásturizmus rendkívül fejlődőképes, amit bizonyítanak az elmúlt évek is.

“Úgy gondolom, a vitorlássport önmagában jelentős gerjesztője a turizmusnak, illetve a vízi turizmusnak. A Balatonon 35-40 ezer ember vitorlázik rendszeresen, ami mutatja: már régen nem igaz, hogy a vitorlázás egy rétegsport lenne; a vitorlázás igenis tömegsport” – fogalmazott a szövetség elnöke. A Balatont a nyugat-európai tavakhoz hasonlítva a vízfelülete lehetővé teszi, hogy a jelenleginél legalább 20-25 százalékkal több hajót hozzanak a tóra. Idén a túrákkal, gyerekek bevonásával, vitorlásiskolák fejlesztésével nagyon jó szezont zárhat a vitorlásturizmus – tette hozzá.

(Forrás: MTI)

 

This entry was posted in Blog and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.