Janicsnak újra be kell állnia a sorba!

Ábrahám AttilaA Magyar Kajak-Kenu Szövetség hivatalos állásfoglalása szerint Douchev-Janics Natasa nem tagja a válogatott keretnek, szinte mindent elölről kell kezdenie hazánkban. A szövetség főtitkára, Ábrahám Attila a Reggeli Start stúdiójában beszélt a visszatérési szándékát hétfőn bejelentő Janics helyzetéről.

„Az első és legfontosabb, hogy melyik klubban folytatja. Erről a héten döntés születik, nem tudom, melyik egyesületet választják, ebben a szövetségnek nincs dolga. Abban viszont igen, hogy mi legyen Janics felkészülésével. Álláspontunk szerint ő tavaly ősz óta nem tagja a magyar válogatott keretének, innentől nincs ösztöndíj-lehetősége, nem fizetjük a tavaszi edzőtáborozását, mert újra be kell verekednie magát a magyar válogatottba, onnantól nyílhatnak meg újra a lehetőségek, amelyekről tavaly lemondott” – mondta a főtitkár.

„A sportág és a munka iránti alázatot hiányoltam belőle tavaly ősszel: újra be kell állnia a sorba, alkalmazkodnia kell a többiekhez, elvégezni a munkát – ha ezt purgatóriumnak hívjuk, ám legyen, de rúgni senki nem akar rajta. Tékozló lányként nem fontosabb, mint a maradó olimpiai bajnokok, megint végig kell járnia a grádicsokat” – hangsúlyozta Ábrahám.

Hozzátette: „Akár már a májusi, szegedi világkupán csapatba verekedheti magát, illetve a vb előtti válogatókon is visszakerülhet a keretbe. Ma már a versenyzőknek a pályán teljesítés mellett egy szerződést is alá kell írniuk, mely szerint a felkészülésükre költött állami támogatást külföldre távozáskor bánatpénzként vissza kell fizetniük. Ez vonatkozik innentől Janicsra is.”

„Nem várt fordulat volt ez: Natasa tavaly őszi döntését nem értettem, de elfogadtam; a mostanit viszont érteni vélem. Ez volt az ügy egyik lehetséges, de kevésbé valószínű kimenetele. Natasa rájött, az az érdeke, hogy Magyarországon folytassa a pályafutását, mert itt annyira erős számára a versenyzői közeg. Racionálisan mérlegelt, így látott legtöbb esélyt a riói aranyra. Érdekfelismerésen alapuló őszinte levelet írt” – vélte a sportvezető.

„Bizony, az ő nimbuszát a viták és támadások lerombolták a közvéleményben és a társak közül is sokaknak rossz a szájíze, tehát nem áltatom magam azzal, hogy könnyű visszazökkenés lesz. A szurkoló persze megbocsát majd, ha jönnek az eredmények. Hogy a szerbek eltaktikázták volna magukat? Nem tudom. A szerb fél sem volt igazán egységes a Janics-ügy kezelésében: a szerb olimpiai bizottságnak jóval fontosabb volt az átigazolása, mint az ottani kajak-kenu szövetségnek, amely szerény anyagi eszközökkel bír” – mondta a főtitkár.

„Jelentős feladata lesz Storcz Botond kapitánynak Janics visszaintegrálásában, a feszültségek elsimításában. Ugyanakkor ez mérhető sport, ha nyer, minden rendben lesz. Hogy ki lesz az edzője? Fábiánné Kati néni fiúkkal foglalkozik, ez homályos kérdés még, azon múlik, melyik lesz a klubja” – tette hozzá.

„Férje, Adrian Douchev helyzete azért különleges, mert az ő 19 éves fiát már kiadtuk Szerbiának. Most vajon kérvényezi a visszatérését? Pont ez az idétlen szituáció okozza most a családszakadást. Douchev szerintem elkíséri hozzánk Natasát, viszont változatlan az álláspontunk vele kapcsolatban: amíg nem szerez magyar edzői szakképesítést vagy nem honosítja a bolgárt, addig tréneri állást nálunk nem fog kapni” – szögezte le Ábrahám Attila.

This entry was posted in Hírek and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.