Jubileumi könyv az „Aranycsapat Alapítvány” tízéves születésnapjára

Aranycsapat_tíz év_Gál László„Hihetetlen, hogy Kű Lajos történelmi jelentőségű kezdeményezése már tíz éves jubileumához érkezett.” Ezzel a tömör megállapítással kezdi a Nemzet Sportolója, Grosics Gyula ajánló sorait, amelyet a jubileum alkalmából „Hittel, sporttal és kultúrával” cím alatt jelentetett meg az olimpiai mozgalomban is ugyancsak elkötelezett szombathelyi krónikás, Gál László.

Ha valaki, hát Grosics Gyula igazán sokféle nagydolgot is látott már életében, így ő nyilvánKű Lajos könyököl nem téved, s nem is túloz., amikor történelmi jelentőségűnek minősíti Kű Lajos kezdeményezését, aki álmait kőkemény munkával párosítva életre is hívta a Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság küzdelmeit. s nem egyszerűen csak elindította, hanem – ami talán még nehezebb, mint maga az útra bocsátás – mindmáig életben is tartotta azt.

Az első évtized legfontosabb történéseit csokorba gyűjtő könyv nem véletlenül kapta a „Hittel, sporttal és kultúrával” címet, hiszen ez Kű lajosnak és az alapítványnak is a jelmondata. Márpedig egy ilyen, monumentálissá terebélyesedett vállalkozás mozgásban tartása feltétlenül tökéletes elkötelezettséget igényel, amit híven tükröz a választott jelmondat is.

S hogy mi minden történt ebben a küzdelmekben bővelkedő évtizedben? Elég talán annyi ennek felvillantásához, ha csak végigfutunk az egyes fejezetek címein. Kezdve az Aranycsapat Alapítvány létrehozásától az első labdarúgó torna lebonyolításán keresztül eljutni odáig, ahol ma tart a versenyforma. Hogyan kapcsolódtak be újabb és újabb sportágak a programba, miként ápolták a fiatalok az Aranycsapat eltávozott világklasszisainak emlékét? Miként lettek tornagyőztesek a 2010-es labdarúgó világbajnoksággal párhuzamosan lebonyolított Nemzetek Kupáján a 14 éves magyar labdazsonglőrök? Miért éppen az Aranycsapat Alapítványnak jutott a lehetőség megszervezni Kocsis Sándor hamvainak hazahozatalát?

Ilyen és hasonló, maradandó élményt jelentő történésekről olvashat az a sportrajongó, akit érdekel az Aranycsapat Alapítvány évtizedének krónikája, Gál László figyelmet érdemlő munkája, a „Hittel, sporttal és kultúrával”. A könyv az Alexandra könyvterjesztő hálózatában vásárolható meg.

 

This entry was posted in Egyéb and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.