Júdós junior Vb: Gercsák Szabina kiesett, Tóth Krisztián elődöntős

csel_Gercsák, 440, MJSZGercsák Szabinának pihenőre lenne szüksége (Fotó: MJSZ)

A cselgáncsozók Miamiban zajló junior világbajnokságán az idei korosztályos Európa-bajnok, az ifjúsági olimpián aranyérmes s a felnőtt mezőnyben is Grand Prix-bronzérmes Gercsák Szabina már az első meccsén kikapott, s kiesett. Ez bizony hideg zuhany a javából, de a történtek mögé is érdemes nézni. A férfi 90 kg-ban a felnőtteknél idén vb-2. és Eb-3. Tóth Krisztián bejutott a legjobb négy közé, folytatás az éjjel.

Gercsák Szabinát az idei eredmények alapján világranglista-vezetőként az első helyen emelték ki a junior vb női 63 kg-os súlycsoportjában, ám mindössze harminckét másodpercet töltött a tatamin. A Hell-Miskolci Judo Club 18 éves versenyzője első meccsén, a 32 között egy erősen vitatható ipponnal nagyon gyorsan kikapott a brit Katie Jemima Yeats-Browntól, aki a világranglista 13. helyezettje, s csak egy évvel idősebb nála. A brit lány eddigi legjobb eredménye az idei Nemzetközösségi Játékokon szerzett bronzérme.

Gercsák Szabina idén az egyértelműen legfontosabb versenyének számító nankingi ifjúsági olimpián aranyérmes lett, megnyerte a bukaresti junior Eb-t is, és a felnőtt Grand Prix-sorozatban ugyancsak szerzett érmet: a samsuni GP-n a harmadikként zárt. A dobogó harmadik fokára állhatott a varsói Europen Open-viadalon is. Utólag már könnyen okos az ember, de két héttel a junior vb előtt talán nem kellett volna kiutaztatni Kazahsztánba, az asztanai GP-re, ahol egyébként ugyancsak az első meccsén kiesett, így nem éppen feldobódva érkezhetett meg Floridába. S azt még nem is említettük, hogy szeptember végén úgy nyerte meg a junior Eb-t, hogy nem volt egészséges, elmondása szerint annyira fájt a dereka, hogy ülni se bírt. Most a kiesése természetesen hatalmas hideg zuhany a magyar cselgáncssportnak, ám egyúttal intő jel is, hogy az értékeinkre jobban kell figyelnünk.

Az idei cseljabinszki felnőtt világbajnokságon a férfi 90 kg-ban ezüstérmes, a montpellier-i Eb-n pedig harmadik helyen zárt, még csak 20 éves Tóth Krisztián három győzelemmel bejutott a legjobb négy közé. A KSI versenyzőjére azonban az elődöntőben az éjjel nagyon kemény ellenfél vár, a grúz Beka Gvinasvili, akitől az ulánbátori Grand Prix döntőjében és a junior Eb-n is kikapott,

(mno.hu)

This entry was posted in Blog, Hírek and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.