Kajak-kenu vb: Öt aranyérem az első napon!

Vasbányai Henrik és Mike Róbert - Fotó: Vékássy Bálint (ICF)

Vasbányai Henrik és Mike Róbert – Fotó: Vékássy Bálint (ICF)

A magyar versenyzők fantasztikus teljesítményt nyújtva öt arany-, egy ezüst- és négy bronzérmet szereztek a németországi Duisburgban zajló kajak-kenu világbajnokság szombati döntői során.

Győzött a kajakos Kozák Danuta 500, a szintén kajakos Medveczky Erika és a Szabó Gabriella, Fazekas-Zur Krisztina páros 1000 méteren, továbbá a kenus Vajda Attila és a Vasbányai Henrik, Mike Róbert duó szintén egy kilométeren. A Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa kajakkettes második lett 500-on, a bronzérmek pedig Dombvári Bence (K-1, 1000 m), Lakatos Zsanett (C-1, 200 m), a Dombi Rudolf, Kökény Roland duó (K-2, 1000 m) és az 1000 m-es kenunégyes nevéhez fűződtek.

Először a júniusi Eb-n bronzérmes Medveczkynek szurkolhattak a magyarok. A Kis-Dunai SE 25 éves lapátforgatója a kontinensviadal után azt mondta, tavaly majdnem abbahagyta a kajakozást, de mégis maradt, s reméli, hogy idén még szebb eredményeket is el tud érni. A fináléban óvatosan kezdett, féltávnál még csak a negyedik helyen állt, majd az utolsó 250 méternek a harmadik pozícióból vágott neki. Ezután azonban ellenállhatatlanul haladt előre, faképnél hagyta riválisait, s végül parádés finissel, óriási fölénnyel megnyerte élete első felnőtt világbajnoki címét.

Medveczky Erika: ”Nagyon mélyről kellett visszajönnöm, mert miután 2012-ben az MTK nem adott nekem szerződést, úgy volt, hogy befejezem a kajakozást. Mindenkinek köszönöm, aki hozzásegített ehhez az eredményhez, életem legjobb eredményéhez.” 

A férfiak hasonló számában Dombvári – aki a kontinensviadalon ötödikként zárt ezen a távon – éppen fordítva versenyzett, mint Medveczky: erősen kezdett, minden résztávnál ő haladt át elsőként, az utolsó métereken azonban ketten is megelőzték. Elsőként – a hazaiak nagy örömére – az Eb-n második német Max Hoff ért a célba, mögötte az ausztrál Ken Wallace következett, majd jött a Honvéd mindössze 20 esztendős kajakosa, aki diadalittasan csapott a levegőbe, jelezve, hogy ez a bronz élete eddigi legjobb eredménye.

Dombvári Bence: ”Nagyon boldog vagyok, sikerült mindent kiadnom magamból. Wallace a mumusom, a Világkupán is ennyivel kaptam ki tőle. Ezzel együtt maximálisan elégedett vagyok a teljesítményemmel.” 

Következett a kenus Vajda, szintén 1000 méteren. Peking olimpiai bajnoka címvédőként kezdte a vb-t, miután két éve, Szegeden parádés győzelmet aratott. A 30 éves szegedi versenyző már az előcsatározások során is meggyőző teljesítményt nyújtott, s most, a fináléban is remekül kezdett, féltávnál már ő haladt az első helyen. Mögötte orosz és német riválisa próbált vele lépést tartani, de ő erőteljes húzásokkal suhant a cél felé, s miután a finise is jól sikerült, ismét elsőként ért a célba, megelőzve a londoni bajnok német Sebastian Brendelt. Vajda – aki az Eb-n lemaradt a dobogóról, s csak negyedik lett – pályafutása harmadik vb-aranyát gyűjtötte be.

Vajda Attila: ”Olyan érzésem volt, mintha 2011-et írnánk. Jól sikerült a felkészülésem, nagyon jó edzéspartnereim voltak Vasbányai Henrik és Mike Robi személyében, és éreztem, hogy jó formában vagyok. A döntőben az volt a taktikám, hogy egy jó rajt után ne engedjem el a többieket, majd a második 500 méter legyen erős. Féltávtól iramból elkezdtem eléjük csúszni, és az is kedvezett, hogy szembeszél fújt. Brendel próbált jönni velem, de tudtam, hogy nem fog tudni megverni. Nagyon jó érzés 2007 után ismét világbajnoknak lenni Duisburgban!”  

Az első páros versenyszámban az olimpiai bajnoki címvédő Dombi, Kökény kajakos duóért szoríthattak a magyarok. A kettős óvatosan kezdte az 1000 méteres távot, szinte végig a negyedik helyen lapátolt, de aztán nagyszerűen hajrázva sikerült fellépniük a dobogóra: az Eb-5. hely után Duisburgban bronzérem jutott nekik. A győzelem a németeké lett, Kökényék pedig mindössze két századmásodperccel maradtak le a második fehéroroszoktól.

Hogy a következő döntőben se maradjon érem, sőt, aranyérem nélkül a piros-fehér-zöld küldöttség, arról Kozák gondoskodott. A tavaly megszerzett olimpiai bajnoki cím után az UTE 26 éves kajakosa pályafutása első vb-aranyára hajtott K-1 500 méteren. A legjobban a német Katrin Wagner-Augustin kezdett, de Kozák végig vele tartott, majd mintegy száz méterrel a befutó előtt az élre állt, fokozatosan ellépett, s végül magabiztos sikert aratva elsőként csapott a célba. Kozák két éve második volt ebben a számban a vb-n, ez pedig pályafutása hatodik vb-elsősége.

Kozák Danuta: “Az előfutamok során láttam, hogy Katrin Wagner nagyon jó első 250 métert megy, s gondoltam, hogy most is így lesz, ezért nem ijedtem meg. Próbáltam vele tartani, és az én taktikám most az volt, hogy a táv második felét nyomom meg. Ez sikerült is, amikor aztán lehagytam őt, akkor már nem is foglalkoztam vele, csak saját magammal, belőttem a hajóm orrát, csak azt néztem. Tavaly klubot és edzőt váltottam, nekem kellett ez, hogy talpon tudjak lenni a következő években is.”   

Az arany-bronz-arany-bronz-arany mintát folytatva Lakatos harmadik lett C-1 200 méteren (a legrövidebb táv döntői közül ezt az egyet rendezték szombaton), majd következett a fél kilométeren kétszeres olimpiai bajnok Kovács, Douchev-Janics kajakpáros, amely a júniusi Eb-bronz után ezúttal mindenképpen szeretett volna előrébb lépni. Ellenfeleik között ott volt a kontinensbajnok lengyel, és az aktuális ötkarikás címvédő német kettős is, tehát borítékolható volt, hogy nem lesz könnyű dolguk. A végén most is ez a három hajó küzdött a dobogós helyekért – bár Kovácsék 250-nél még csak ötödikek voltak -, s ezúttal a németek nyertek a magyarok és a lengyelek előtt.

“Boldog vagyok, mert meg tudtuk csinálni azt, amit elterveztünk. Lehetne ez rosszabb is, persze jobb is. Csalódott semmiképpen nem vagyok” – mondta Janics Natasa, Kovács Katalin pedig hozzáfűzte: “Százszázalékos pályát mentünk, nem úgy szálltam ki a hajóból, mint az elmúlt versenyeken, hogy valami nem stimmelt. Most úgy hajtottam ki magam, ahogy azt kell, nem hibáztunk. Nagyjából minden klappolt, persze jobban örültem volna, ha hátszél van, ha sikerül nyerni, de örülök a második helynek is.”  

Ezután újabb két 1000 m-es páros szám következett. A májusban összeült, s nagyon egymásra talált Vasbányai, Mike kenusduó a Vk-győzelem és az Eb-ezüst után nem titkoltan az aranyért érkezett a németországi regattára, s hogy ezt komolyan gondolja, az már az első métereken kiderült. Vasbányaiék a rajt után az élre álltak, s bár féltávnál kis időre átengedték a vezetést az oroszoknak, a táv második felében csapásról csapásra léptek el ellenfeleiktől, s végül magabiztos diadalt arattak. Mindkettőjüknek ez az első felnőtt vb-aranya.

“Ugyanazzal a taktikával vágtunk neki a döntőnek, mint az Eb-n, azaz 500-nál és az utolsó 200-nál indítottunk egyet. Hál’ istennek bejött” – mondta Vasbányai Henrik.
Mike Róbert hozzátette: izgalom nem volt bennük, csak egészséges drukk és várakozás a finálé előtt.
”Nagyon magabiztosan versenyeztünk az előcsatározások során, ez önbizalmat adott. Reméljük, vasárnap, 500-on is jók leszünk, ott a dobogót célozzuk meg, bár ez a táv egy kicsit még új, idegen nekünk.”  

A Szabó, Fazekas-Zur kajakos duó – amelynek tagjai nem jutottak ki az Eb-re, majd a második válogatón már javítottak – favoritnak számított egy kilométeren, s ennek megfelelően is versenyzett: féltáv után az élre állt, s ellentmodást nem tűrően szelve a vízet, esélyt sem hagyott a riválisoknak. Szabóék több mint egy hajóhossz előnnyel értek be, megszerezve ezzel a magyar csapat ötödik aranyérmét.

Szabó Gabriella: ”Mindig is hittük, hogy nyerni fogunk, de azt nem gondoltuk, hogy ennyire könnyedén. 2007-ben Kozák Danutával egy megnyert versenyt vesztettünk itt el Duisburgban, ez most elégtétel volt amiatt.”

Hogy az utolsó szombati fináléban is legyen magyar érem, arról az 1000 méteres kenunégyes – Korisánszky Dávid, Korisánszky Péter, Vass András és Varga Dávid  – gondoskodott, az egység nagyszerűen versenyve harmadikként zárt a németek és a fehéroroszok mögött.

A vb vasárnap zárul, akkor összesen 19 számban – várhatóan 16-ban magyar részvétellel – rendeznek döntőt, de a magyar küldöttség tulajdonképpen már szombaton teljesítette a Storcz Botond szövetségi kapitány által kitűzött 8-10 éremre vonatkozó célkitűzést.

1000 m:
    K-1, világbajnok:
Max Hoff (Németország) 3:44.210 perc
2. Ken Wallace (Ausztrália) 3:44.652
3. DOMBVÁRI BENCE 3:44.680

K-2, világbajnok:
Max Rendschmidt, Marcus Gross (Németország) 3:22.331

2. Pavel Medvegyev, Aleh Jurenyija (Fehéroroszország) 3:23.002
3. DOMBI RUDOLF, KÖKÉNY ROLAND 3:23.021

C-1, világbajnok:
   VAJDA ATTILA 4:09.123 
2. Sebastian Brendel (Németország) 4:10.365
3. Isaquias Queiroz Dos Santos (Brazília) 4:14.154

C-2, világbajnok:
   VASBÁNYAI HENRIK, MIKE RÓBERT 3:52.602 
2. Viktor Melantyev, Ilja Pervukin (Oroszország) 3:53.934
3. Jaroslav Radon, Filip Dvorak (Csehország) 3:54.788

C-4, világbajnok:
Németország 3:28.502
2. Fehéroroszország 3:29.297
3. MAGYARORSZÁG (KORISÁNSZKY DÁVID, KORISÁNSZKY PÉTER, VASS ANDRÁS, VARGA DÁVID) 3:30.568

Nők:

    1000 m:
    K-1, világbajnok:
   MEDVECZKY ERIKA 4:11.345 
2. Verena Hantl (Németország) 4:14.126
3. Edyta Dzieniszewska (Lengyelország) 4:14.677

K-2, világbajnok:
   SZABÓ GABRIELLA, FAZEKAS-ZUR KRISZTINA 3:53.740 
2. Carolin Leonhardt, Conny Wassmuth (Németország) 3:56.344
3. Irina Lauric, Bianca Plesca (Románia) 3:58.996

500 m:
    K-1, világbajnok:
   KOZÁK DANUTA 1:57.395 
2. Katrin Wagner-Augustin (Németország) 1:58.300
3. Lisa Carrington (Új-Zéland) 1:58.619

K-2, világbajnok:
Franziska Weberm Tina Dietze (Németország) 1:47.070
2. KOVÁCS KATALIN, DOUCHEV-JANICS NATASA 1:48.006
3. Karolina Naja, Beata Mikolajczyk (Lengyelország) 1:48.537

200 m:
    C-1, világbajnok:
Laurence Vincent-Lapointe (Kanada) 51.330 mp
2. Sztanilija Sztamenova (Bulgária) 52.028
3. LAKATOS ZSANETT 52.527

MTI

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.