Kammerer Zoltán hatodik olimpiájára készül!

kajak_Kammererék, 440, MTI

Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel. (Fotó: MTI)

Immár kijelenthetjük, hogy a háromszoros ötkarikás bajnok Kammerer Zoltán hatodik olimpiájára készül. A 36 éves, kiváló kajakost a moszkvai világbajnokságon a négyessel szerzett bronzérem meggyőzte arról, hogy érdemes folytatnia – kezdi írását az mno.hu-n Novák Miklós.

– Hétfői villámértékelésekor azt mondta a harmadik helyükről, hogy megnyert bronz, nem pedig elvesztett ezüst. Egy háromszoros olimpiai bajnok számára egyáltalán létezhet ilyen kategória?
– Tisztában vagyok vele, hogy sokan, még kajak-kenus berkekben is, nem tartják különösebben értékesnek ezt a bronzérmet. Én mégis tiszta szívből örülök neki, amire racionálisan nézve is jó okom van. Hadd soroljam a tényeket! Hullámzóan alakult az idényünk. A szegedi Világkupán célfotóval hoztak ki minket másodiknak, az első hazai válogatót aztán elvesztettük csapattársainkkal szemben, s lemaradtunk az Eb-ről. Magyar férfi kajak négyes legutóbb 2006-ban nyert érmet világbajnokságon, akkor a Gyökös Lajos, Kökény Roland, Vereckei Ákos, Horváth Gábor összetételű hajó győzött. Azóta volt olyan év, hogy még a döntőről is lemaradt a magyar hajó.

kajak_Kammererék, 440, SydneyA Sydneyben és Athénban is győztes négyes: Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor. (Fotó: JochaPress.hu)

– Ám Ön sztrókolt olyan kvartettet is, amelyik egymást követő két olimpián diadalmaskodott…
– …S amelyikkel az is megesett, hogy kiesett az előfutamokban. Tíz év alatt rengeteget változott a férfi kajakos mezőny. Tíz-húsz éve olyan volt a férfi négyes mezőny, mint ma a női. Ha rossz napot fogott ki a magyar egység, akkor második volt a németek mögött, ha jót, akkor pedig nyert. Ezek az idők elmúltak. Címvédőkként a fehéroroszok, továbbá a 2010-ben vb-győztes franciák, aztán az Európa-bajnok portugálok ki sem jutottak Londonba. 2009 óta egyetlen nemzet sem tudott egymást követő két évben nyerni. Idén az olimpiai bajnok ausztrálok és a mindig erős németek nem jutottak be a döntőbe. Ebben a környezetben értékelendő a mi teljesítményünk, hogy változatlan összetételben minden évben képesek vagyunk érmet szerezni. 2012-ben olimpiai ezüstöt, tavaly Európa-bajnoki, idén pedig világbajnoki bronzot.

– Az arany lehetősége nincs benne ebben a magyar négyesben?

– Nehéz kérdés. Az iménti gondolatmenetet folytatva a vetésforgó alapján az egyik évben akár mi is nyerhetünk. Harminchat évesen én már biztosan nem tudok fejlődni, a társaim viszont még fiatalok, ők még javulhatnak.

– Ezt éppen idén mondja, amikor ezer egyesben megnyerte a hazai válogatót? Ez a siker ezek szerint nem annyira az ön érdeme, hanem a többiek kritikája lenne?
– Mondjuk úgy, is-is. Vereckei Ákos jegyezte meg néhány évvel ezelőtt, a kétszáz méter jelentőségének emelkedése meghosszabbíthatja a mi pályafutásunkat, hiszen a tehetséges fiatalok közül többen inkább a könnyebb ellenállás felé haladnak. A legtöbb kajakosnak a kétezer méter az igazi teszttáv. Én hat éve másodpercre pontosan egyformán, hét perc harminchat másodperc alatt teljesítem. Ha ezt az időt képes leszek hozni két év múlva is, akkor elégedett leszek.

– Tehát immár végérvényes a döntése: nekivág a riói felkészülésnek?
– Már a londoni olimpia után így éreztem, amikor eldöntöttem, hogy folytatom. Ám az én koromban illik óvatosnak lenni. Az idei eredmények megerősítettek abban, hogy érdemes kitartanom.

– Ön lesz minden idők legidősebb magyar férfi kajakos olimpikonja?
– Kökény Rolandról ne feledkezzünk meg! Az ősszel ő már harminckilenc éves lesz, idén is ott volt a világbajnokságon, s nem hinném, hogy két olimpia között félúton megállna.

– Önök a rangidősök a nemzetközi mezőnyben is?
– S még a hetvenkilences születésű, szlovák színekben versenyző Tarr Gyuri. Ám Gert Fredrikssonra, aki 1960-ban, negyvenegy évesen nyert olimpiát, egyikünk sem veszélyes.

(mno.hu)

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.