Kannabisz, amfetaminok, dizájner drogok: a fiatal sportolók nagy ellenségei

edzők140123_31_plakát

Vannak témák, amelyek akár egy nappal később is már „lenullázódnak”, megint mások viszont – olykor sajnos – egyáltalán nem veszítenek aktualitásukból akár hosszabb idő elteltével is. Ez utóbbi változatba tartozik „A dopping és drogfogyasztás megelőzése a  fiatal korú sportolóknál” témaköre is ez utóbbiak körébe tartozik, amelyről az elmúlt héten csütörtökön rendeztek igen élénk érdeklődés mellett konferenciát a Sportok Házában.

edzők140123_11_Kiss NorbertA fokozott figyelmet két dolog is indokolta- Maga a téma és a meghívott előadók rangja egyaránt azt sugallta: érdemes eljönni és meghallgatni mindazt, amit az előadók érdekesnek és fontosnak tartanak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, a Magyar Edzők Társasága szervezésében és lebonyolításával lezajlott tanácskozásra eljött Kiss Norbert helyettes államtitkár is, aki színesen vezette fel ezt a hazánkban is egyre nagyobb gondot jelentő témakört.

edzők140123_13_előadó X Zsolt A dopping és drogfogyasztás alakulása a fiataloknál c. téma előadója, Demetrovics Zsolt a támadhatatlan számok nyelvén bizonyította, hogy a fiatalkorúaknál a kipróbálók aránya számottevően nőtt az utóbbi években. Nem jobb a helyzet az állandó fogyasztók körében sem, sőt. A kannabisz és az amfetaminok esetében az utóbbi csoportnál az emelkedés elérte az 50 százalékot! Az ún. dizájer drogok elterjedésének emelkedő százaléka is cselekvésre ösztönöz. Ezeknél a szereknél az olcsó beszerezhetőség és a csekélynek vélt kockázati tényezők egyaránt az elterjedés mellett szólnak.

edzők140123_36_Tiszeker     Dr. Tiszeker Ágnes az egészségügyi kockázatokat elemezte előadásában

A fenti példák csak villanások a három órás program hozadékaiból, ám így is belátható: ezzel a témakörrel kiemelten kell foglalkozni! A megelőzésben, illetve a fogyasztók leleplezésében pedig az edzők és a sportvezetők igenis sokat tehetnek.

edzők140123_5_tömeg2

    A dísztermet zsúfolásig megtöltötte a hallgatóság

 

This entry was posted in Egyéb and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.