Kaszparov nagy tervei megvalósításához FIDE-elnök akar lenni

Először 1982-ben volt szerencsém közelről látni Garri Kaszparovot, a sakktörténelem egyik legnagyobb egyéniségét. A Luzernben megrendezett sakkolimpián még csak „kóstolgatta” a legnagyobbakat a szovjet válogatott tagjaként, ám három évvel később már világbajnok lett.

Polgár_Kaszparov bemutat

Különösen a Komszomol kedvencével, Anatolij Karpovval vívott párosmeccsei emlékezetesek, amelyeket rendre megnyert. Volt olyan 24 játszmás ütközete is Karpovval, amelynek utolsó negyedében több, váratlan vereséget is „begyűjtött”, amelyek következtében az utolsó menetben nyernie kellett címének megtartásához. Versenyzői nagyságát bizonyítja, hogy a hatalmas túlfeszültséget is elviselve, megnyerte a 24. partit, így megmaradt világbajnoknak.

Kaszparov 1992-ben, a Debrecenben megrendezett sakkcsapat Európa-bajnokságon játszott, Budapestre viszont most látogatott el első alkalommal, mint a hetedszer megrendezett Aquaprofit-Polgár Nemzetközi Sakkfesztivál díszvendége. A több száz fős hallgatóság előtt vele folytatott nyilvános interjú legfontosabbnak vélt tételeit idézzük.

– Mit gondolt, amikor 1988-ban, a szaloniki sakkolimpián meglátta a Polgár-lányokat?

Polgár_1988, teljes csapat, Kaszparovval, Tompával, tortával

 Polgár Judit, Garri Kaszparov, Zsuzsa, Zsófia, Mádl Ildikó, Tompa János

  „Nagyon is élénken emlékszem rájuk” – felelte Kaszparov. „Játékukat figyelve hamar beláttam, hogy új korszak kezdetére érkeztünk az ő megjelenésükkel. Bár éppen a szovjet válogatottat megelőzve lettek olimpiai bajnokok, mégis adtam nekik tanácsokat is.”

– Röviddel később, amikor férfi nagymesterek között Ön is játszott ellenük versenypartikat, zavarta ez a tény, hogy hölgyekkel kell összemérnie tudását?

Polgár_Kaszparov magyaráz, Judit figyeli

  Kaszparov magyaráz, Polgár Judit figyeli

  „Engem személy szerint egyáltalán nem izgatott, hogy a megszokott férfiak helyett olykor nőkkel is szembekerültem. Mindig csak és kizárólag az ellenük megvívott partik minőségére figyeltem és azt értékeltem.”

– 1986-tól egészen 2005-ig Ön érte el az Élő-szisztéma alapján elérhető legmagasabb pontértéket. Mennyire zavarja, hogy ezt a rekordot a norvég Magnus Carlsen elvette Öntől?Carlsen játékban

„Természetesen nem örülök neki. Arra viszont büszke vagyok, hogy éppen a korábban évekig volt tanítványom tette ezt meg velem. Tény, hogy Carlsen kitűnő sakkozó.”

– 2005-ben, a linaresi verseny befejeztével bejelentett visszavonulási szándéka jókora meglepetést keltett. Azóta nem is játszik. Nem bánta  meg ezt a döntését?

„A sakkozás eseményeit máig is figyelemmel kísérem, viszont más feladatok is vártak rám az életben. A legutóbbi időkben például Polgár Judittal együtt lobbiztam az Európa Parlamentben a sakkozásnak az iskolákba történő bevezetése érdekében. Hiszek az oktatás erejében!”

Polgár_Karácsonyi Gergely Kaszparovval2

 Kaszparov, Karácsonyi Gellért, Judit, Zsuzsa, Nádasi Tamás, Zsófia

  – Kislánya hét esztendős. Ő is sakkozik?

„Igen, de más is érdekli az életben.”

– Mostanában milyen tervek megvalósításán fáradozik?

Polgár_Martinek_Kaszparov_Nádasi Tamás

 Martinek János, Garri Kaszparov, Nádasi Tamás 

„A sakkjátékot szerte a világon új impulzusokkal akarom lendületbe hozni. Ehhez a legnagyobb lehetőséget az jelentheti számomra, ha a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnöke lehetek. Ezért elindulok a közeljövőben esedékes elnökválasztáson.

Az eseményen megjelent az 1988-as olimpiai bajnoki címet kiharcoló négy sakkozónő: Polgár Zsuzsa, Zsófia, Judit és Mádl Ildikó. Ők – Tompa János, akkori kapitánnyal együtt – a sakkszövetség emlékplakettjeit vehették át Seszták Miklós elnöktől.

Polgár_Kokó_Martinek2

Ott volt az 1988-as szöuli olimpia kétszeres öttusázó bajnoka, Martinek János és az 1996-os, atlantai olimpián győztes ökölvívó, Kovács István is.

 

(Forrás: mob.hu, fotók: jochapress.hu)

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.