Katinka: „Számomra óriási megtiszteltetés a LEN Award”

Hosszú Katinka éremmel_JP_MNO

Rögtönzött sajtóbeszélgetés keretében, a Komjádi első emeletén beszélt újabb, igaz, kivételesen nem a medencében elért sikeréről Hosszú Katinka, aki megkapta az Európa legjobbjának járó LEN Awardot a női úszók mezőnyében. (Mivel a szobrot hivatalosan a herningi rövidpályás Eb-n adják át neki, ezért a fotósok kedvéért a Világkupa-éremtermését aggatta magára Katinka: hét és fél kilónyi medália lógott a karjain!)

Hosszú Katinka érmei erdejével „Számomra óriási megtiszteltetés ez az elismerés – mondta a barcelonai világbajnokságon két arany- és egy bronzérmet szerző világklasszis. – Megmondom őszintén, nem számítottam rá, hiszen kiváló európai úszók állítottak fel világrekordokat az idén, és ezzel talán ők is rászolgáltak volna erre a díjra. Nagyon örülök, hogy végül rám esett a választás, ez további motivációt ad az újabb és újabb kihívások előtt.”

Arra a kérdésre, hogy mi változott a londoni olimpia óta – hiszen Katinka fantasztikus menetelése tavaly ősszel kezdődött, és azóta rendületlenül nyer és nyer –, a kiváló versenyző így válaszolt: „Nagyon sok minden. Befejeztem az iskolát, és csak az úszásra koncentrálhatok most már – ez az egyik legfontosabb. Aztán természetesen az is, hogy edzőt váltottam, Shane-nel teljesen más módszerekkel készülünk, sokkal több a verseny, ezeken gyakorlom be azt, amit a legfontosabb alkalmakkor kell csinálnom. Az, hogy a testalkatom is átalakult, szintén a váltásnak köszönhető: az előző edzőm nem igazán foglalkozott a szárazföldi felkészítéssel, aki akart, keresett magának egy személyi edzőt, vagy csinálta maga, de ott csak az úszással törődtek. Shane-nek más elképzelései vannak, és ezeket érvényesíti is, a szárazföldi munka is fontos részt jelent a felkészülésben.”

A megannyi versenyzéssel igenis példát akar mutatni: a FINA Magazine most megjelent száma feltette azt a kérdést, ez vajon új trend, vagy csupán egy egyén képességeinek egyedi csillogása. Nos, Katinka erre is felelt: „Nagyon remélem, hogy ez egy új trend, és egyre többen csinálják majd ezt. Ez az út vezet ugyanis ahhoz, hogy az úszás valóban profi sportággá váljon. Azt hiszem, meg tudtuk mutatni, hogy így is lehet kiváló eredményeket elérni. Ez természetesen nem arról szól, hogy egy évben többször is csúcsformába lehet lendülni – azért igazából egyszer lehet valóban nagyon jól menni, az idén ez volt Barcelona. Az év többi részében igyekszünk minél közelebb kerülni a csúcsformához, versenyzés közben.”

Hosszú Katinka_JPAz edző-férj, Shane Tusup elöljáróban elmondta, a LEN Award az egyik legnagyobb elismerés, amit Katinka kaphatott, „tekintettel azokra, akik korábban elnyerték ezt a díjat, illetve azokra, akiket a mostani szavazáson megelőzött.” Az idei szezont lenyűgözőnek és fantasztikusnak minősítette: „Pedig úgy indultunk neki, hogy ez egy tesztév lesz, ehhez képest szenzációsan sikerült. De ettől nem esünk hanyatt, ugyanúgy értékeljük, mint a korábbiakat, azaz most is megnézzük, mi az, ami működik, min lehet javítani, és mi az, amit el kell hagyni. És megmarad az alázat, hiszen a rövidpályás Eb-re is úgy tekintünk, hogy jó lenne nyerni, és ha sikerül, akkor az újabb aranyéremnek ugyanúgy fog, fogunk örülni, mintha az első lenne.”

Kettejük közös munkájáról Shane meglehetősen érzékletesen fogalmazott: „Úgy gondolom, Katinka erőfeszítései egyfajta üzenetet jelentenek: igenis megéri keményen dolgozni, megalkuvás nélkül. Iszonyú mélyről kellett visszahozni a londoni olimpia után, de ez sikerült. Akkor kitűztük a céljainkat, és most mindent, de mindent ezeknek rendelünk alá, rövid és hosszútávon egyaránt Karácsonykor is vízben leszek.”

Forrás: MUSZ, fotó: Nemzeti Sport, jochapress)

This entry was posted in Blog and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.