Ki lesz a Nemzet Sportolója? Fenyvesi Csaba, Magyar Zoltán, Schmitt Pál, netán Varga János?

Balczó András_2013, 440 JÓBalczó András (Fotók: JochaPress.hu)

Grosics Gyula fájdalmas halálát követően új helyzet állt elő, hiszen helyének megüresedésével egy új név kerülhet be a Nemzet Sportolóinak elitjébe. 

A válogatás természetesen nem nélkülözi a szubjektív elemeket sem, hiszen – hogy csak egy példát említsek – így lehetett például a Nemzet Sportolója a sportlövő Hammerl László, aki egyszeres olimpiai bajnokként megelőzte számos, több éremmel rendelkező kollégáját, akik ugyancsak megérdemelték volna a kiemelést.

Még a döntés előtt igyekezett a jochapress.hu megszondázni a hangulatot: ki kit vár befutóként. Elsőként a 76. születésnapjához közeledő Balczó András háromszoros olimpiai bajnokot kérdeztem.

– Eredményei alapján mindenképpen komoly esélyes a háromszoros olimpiai győztes párbajtőrvívó, Fenyvesi Csaba. Ám nálam egy hajszállal Magyar Zoltán kétszeres olimpiai bajnok tornász áll előtte. Magyart elsősorban azért favorizálnám, mert páratlan versenyzői pályafutása során úgy lett kétszeres ötkarikás aranyérmes, hogy közben soha nem szenvedett vereséget.

Magyar Zoltán, 440

Balczó Bandinál tehát Magyar Zoltán és Fenyvesi Csaba vezeti a rangsort. De mit szól ehhez a négyszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, Kulcsár Győző?

– Szerintem minimum két-három, nagyjából hasonló eséllyel szóba jöhető jelölt is akad – így a hetven fölött is aktív Kulcsár. – Érvek és ellenérvek egész sora vonultatható fel akár Fenyvesi Csaba, akár Török Ferenc mellett. Egyikük jelölése sem lenne meglepő. Nálam azonban egy harmadik nagyság, Schmitt Pál lenne a befutó, mégpedig pályafutása és egyedülálló sportdiplomáciai munkássága okán.

Harmadikként olyasvalakinél érdeklődtem, aki maga is szóba jöhetne, ha eredményessége alapján fel is karolnák őt a döntéshozók. Varga János neve ugyanis szóba sem kerül. Többek között azért sem, mert nem egy menedzser alkat, nem tud maga mellett kampányolni, mint például sportágbeli bajnoktársa, Kocsis Ferenc teszi azt.

– Mindenki azt csinál, amit akar, természetesen igaz ez Kocsis Ferire is – így az olimpiai-, kétszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok Varga, aki felnőtt világversenyekről tíz érmet hozott haza.

Varga János, 440

– A birkózás a második legeredményesebb olimpiai sportágunk, s amióta Polyák Imre meghalt, nincsen egyetlen képviselőnk sem a Nemzet Sportolói között. Jómagam most sem számíthatok sikerre, mivel engem a szövetség nem támogat pedig az sokat jelenthetne a döntésnél. Egyébként – akár hiszi, akár nem – nem a vele járó pénz érdekel, hanem maga a cím, a megtisztelő kiemelés. Ami a sportpályafutásomat illeti, annak alapján nyugodt szívvel elmondhatom, harcoltam annyit, hogy a címet megérdemelném.

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.