Kihirdették a 2014-es kézilabda Európa-bajnokság magyar helyszíneit

Vetési Iván és Jean BrihaultA budapesti Papp László Aréna, a debreceni Főnix Csarnok és az újonnan építendő győri csarnok ad otthont a jövő évi, horvátokkal közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság magyarországi mérkőzéseinek. Tartalék helyszín a Veszprém Aréna. Van rá esély, hogy Budapest legyen a házigazdája az első női Bajnokok Ligája négyes döntőjének jövőre.

Szombaton a budapesti Hotel Hiltonban nemzetközi sajtótájékoztatót tartott az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) és a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ).

Az eseményen az EHF beszámolt Végrehajtó Bizottsága budapesti ülésének döntéseiről, valamint megállapodás aláírására került sor a 2014-es magyar-horvát közös rendezésű női Európa-bajnokság magyar helyszíneiről az MKSZ és az EHF között. Az EHF részéről elhangzott, hogy már a 2013/2014-es szezonban sor kerülhet a női Bajnokok Ligája első négyes döntőjére, amelyre Budapest is jó eséllyel pályázhat, ugyanakkor az MKSZ felvetésére szó esett a BL-mérkőzések magyarországi TV-közvetítésével kapcsolatos helyzetről is.

Az eseményen Jean Brihault, az EHF elnöke megköszönte a Magyar Kézilabda Szövetségnek, hogy vendégül látta az európai szövetség Végrehajtó Bizottságának ülését, egyben gratulált az MKSZ-nek alapítása 80. évfordulójához, sok sikert és emlékezetes pillanatot kívánva a jubileumi évhez.
– A magyar szövetség mindig is a legerősebbek közé tartozott az európai kézilabdában, komoly tradíciókkal és sikerekkel válogatott és klubszinten egyaránt. Pénteken rendkívül hasznos együttes ülést tartottunk a magyar szövetség elnökségével, amelyen fontos, megfontolandó kérdéseket vetett föl a magyar vezetés Vetési Iván elnök vezetésével. Nekem semlegesnek kell lennem, de azt kívánom, hogy a 2014-es Európa-bajnokság legnagyobb nyertesei a szervezők legyenek. A jövőre sorra kerülő torna mindkét rendezője számos nagy sikerű verseny rendezésével büszkélkedhet. Elég, ha csak a 2000-es horvátországi férfi Európa-bajnokságra vagy a 2004-es magyarországi női Európa-bajnokságra gondolunk. Ezért is vagyunk benne biztosak, hogy a két ország együtt minden idők egyik legjobb női Európa-bajnokságát rendezi meg 2014-ben – hangsúlyozta Jean Brihault.

Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöke (b2) és Jean Brihault, az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) elnöke (b3) aláírja a magyar-horvát közös rendezésű 2014-es női kézilabda Európa-bajnokság magyar helyszíneiről szóló megállapodást az európai szövetség végrehajtó bizottságának budapesti ülését követően tartott sajtótájékoztatón a Hotel Hilton Budapest szállóban 2013. március 9-én. Balról Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára, jobbról Michael Wiederer, az EHF főtitkára. MTI Fotó: Beliczay László

Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöke (b2) és Jean Brihault, az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) elnöke (b3) aláírja a magyar-horvát közös rendezésű 2014-es női kézilabda Európa-bajnokság magyar helyszíneiről szóló megállapodást az európai szövetség végrehajtó bizottságának budapesti ülését követően tartott sajtótájékoztatón a Hotel Hilton Budapest szállóban 2013. március 9-én. Balról Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára, jobbról Michael Wiederer, az EHF főtitkára. MTI Fotó: Beliczay László

Michael Wiederer, az EHF főtitkára csatlakozott Jean Brihault szavaihoz:
– Örülünk, hogy a Végrehajtó Bizottság Budapesten, a 2014-es női Európa-bajnokság döntőjének helyszínén ülésezhetett. Külön szeretnénk megköszönni Vetési Ivánnak, házigazdánknak a vendéglátást és az együttműködést.  Az európai női kézilabda számára válogatott szinten a következő nagy versenyünk a magyar-horvát közös rendezésű kontinenstorna, amelynek két, rendezésben is rutinos, egyben eredményes ország adhat otthont, ami külön öröm számunkra. A női Európa-bajnokságokat illetően értékeltük a 2012-es szerbiai kontinensviadalt is, amelyet sikeresnek ítéltünk, különösen az esemény televíziós nézettsége tekintetében, 35 százalékkal több néző követte az eseményt, mint 2010-ben. Mindez már ráirányította a figyelmet a 2014-es dániai férfi, illetve a magyar-horvát közös rendezésű női Európa-bajnokságra. Biztosak vagyunk, hogy jövőre is remek tornákat láthatunk, nagyon közel állunk a végső, mindenre kiterjedő szerződés aláírásához a magyar és a horvát szervezőkkel is. A válogatott versenyek mellett fontosak számunkra a klubcsapatok versengése is. Magyarország rendkívül speciális helyzetben van, hiszen amellett, hogy a férfi Bajnokok Ligájában két magyar csapat is a legjobb 16 közé jutott, a nők mezőnyében két magyar csapat is favoritnak számít. Ülésünkön tárgyaltunk a 2013/2014-es szezon európai klubversenyeiről, amelyről a Versenybizottság előterjesztése nyomán hozunk döntést. A női BL-t illetően már a következő szezonban lehetséges, hogy négyes döntőre kerül sor – a férfiak versenyéhez hasonlóan. Ehhez meg kell találni a fenntartható financiális és szervezési megoldásokat. Tisztában vagyunk vele, hogy Budapest élénken érdeklődik a négyes döntő megrendezése iránt. 

– A Magyar Kézilabda Szövetség rendkívül büszke arra, hogy társrendezőként, horvát sportbarátainkkal együtt egy olyan jelentős sportesemény házigazdája lehet, mint a 2014-es női kézilabda Európa-bajnokság – hangsúlyozta Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke. –  Magyarország, mint a torna fő rendezője, rendkívül elkötelezett a női kézilabda népszerűsítése mellett. Célunk, hogy magas színvonalon rendezzük meg a kontinensviadalt, amely a kézilabda-rajongók számára egy élvezetes, szórakoztató esemény lesz. Fontos számunkra, hogy a lehető legtöbb néző legyen személyesen is jelen a csarnokokban, ezzel is növelve a női kézilabda, egyben a torna elismertségét. A 2014-es női Európa-bajnokság fontos mérföldkő a Magyar Kézilabda Szövetség életében, amely idén ünnepli alapításának 80. évfordulóját. Büszkén jelenthetem be a torna magyarországi helyszíneit: a budapesti Papp László Sportarénát, a debreceni Főnix-csarnokot, és az újonnan megépülő győri csarnokot. Tartalék helyszínként a sok csatát látott Veszprém Aréna is készen áll.   

Az Európai Kézilabda Szövetség elnöke és főtitkára, valamint a Magyar Kézilabda Szövetség képviseletében Vetési Iván ünnepélyes keretek között megállapodást írtak alá a 2014-es női felnőtt Európa-bajnokság magyarországi helyszíneiről. A csoportmérkőzéseknek és a középdöntőnek hazánkban Debrecen és Győr ad otthont, míg az elődöntőkre és a helyosztókra, köztük az Európa-bajnokság fináléjára a budapesti Papp László Sportarénában kerül sor. Magyarországi tartalék helyszín a Veszprém Aréna.  A Győri Arénával kapcsolatban pontos ütemtervet állított össze a Magyar Kézilabda Szövetség és a Szervező Bizottság.

– Amennyiben a lefektetett mérföldköveknek megfelel a győri építkezés és fejlesztés, akkor természetesen Győr lesz a csoportkör egyik helyszíne – húzta alá Vetési Iván. – Veszprém azonban készen áll, tartalék helyszínként.

Dr. Simicskó István, sportért és ifjúságért felelős államtitkár örömmel üdvözölte a megállapodást:
– Magyarország kormánya nem csupán egyszerűen a sportot tekinti szívügyének, hanem támogatja, hogy hazánk folyamatosan helyszíne lehessen a világ legjobb sporteseményeinek, Európa- és világbajnokságoknak. Büszkék vagyunk rá, hogy a XXI. század egyik legdinamikusabban fejlődő sportága, a kézilabda női Európa-bajnokságát jövőre Horvátországgal karöltve Magyarország rendezheti meg. 

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.