Kilencven dollárral kezdett, harmadszor indulhat Hawaiiban

Ironman hírlevél_JPPTizenkilenc évesen, kilencven dollárral a zsebében érkezett a nagy lehetőségek országába, nyugodtan mondhatjuk tehát, hogy nem futamodik meg a nagy kihívásoktól. Közel járt a negyvenhez, amikor komolyabban futni kezdett, ma már tizenkét sikeres IRONMAN-versenyen van túl. Már készül a tizenharmadikra, a legendás hawaii viadalra…

Az IRONMAN versenyek tulajdonosa, a World Triathlon Corporation a napokban hozta nyilvánosságra az idei IRONMAN-lotto győzteseinek névsorát. A száz szerencsés között egy magyar nevet is felfedezhettünk: Karoczkai Péterét, aki már a ’nyolcvanas évek eleje óta az Egyesült Államokban él. Az ötvenhárom esztendős sportember életútja egyáltalán nem hétköznapi.

„Budapesten, a Madách Gimnáziumba jártam, aztán egy darabig főiskolás voltam, de a ’nyolcvanas évek elején Magyarországon még volt sok lehetőség az érvényesülésre, én pedig előrébb akartam jutni. Nagyon ambíciózus voltam, meg akartam próbálni a saját szerencsémet, elhatároztam, hogy elindulok. Először Párizsban, aztán Bécsben laktam, utóbbit szerettem nagyon, de a szívem valahogy Amerikába vágyott. Kilencven dollárral a zsebemben érkeztem ide, nem ismertem senkit, nem volt lakásom, nem beszéltem a nyelvet, és persze munkám sem volt rögtön. Nem volt könnyű az elején. Rengeteget dolgoztam, padlót pucoltam, házakat festettem, mindent megcsináltam, hogy meg tudjak élni. Nem volt más megoldás, be akartam bizonyítani, hogy nem hoztam rossz döntést” – meséli Péter, akinek kitartása, szorgalma a szerencsét is megmosolyogtatta.

Ironman_Karóczkas Péter 2_JPP Egyre jobb munkákat kapott, dolgozott pincérként, DJ-ként, s közben elkezdte az egyetemet Észak-Karolinában. A négyéves képzés után sem állt meg, MBA-t szerzett a New York Egyetemen. Az így felhalmozott tudás már az első munkahelyén kamatozni kezdett, ahol egy idő után vezetői szerepet is kapott, de továbbra is a saját útját akarta járni, ezért kilépett és céget alapított. Jelenleg is egy részben saját érdekeltségű számítástechnikai vállalkozást vezet New Yorkban, a cég az Egyesült Államok egész területén nyújt szolgáltatást.

S hogy hogyan került az életébe a triatlon? „Már harmincöt éves voltam, amikor észrevettem, hogy a céges életmód nagyon elkapott. Sokat ettem, nem mozogtam, nagyon elhíztam, voltam vagy százhúsz kiló. Akkor elhatároztam, hogy ezt így nem szabad folytatnom, változtatni akartam. Az orvosom is azt mondta, túl kövér vagy, fussál vagy kezdj el úszni. Szóval elkezdtem úszni. Aztán egy-két évvel később futni is. Az egyik nap találkoztam valakivel, aki triatlonozott, láttam, hogy milyen jó formában van, rögtön meg is fogalmazódott bennem, hogy én is ezt akarom csinálni. Hát így történt. Az első futóversenyem a párizsi maraton volt 2000-ben, az első triatlonom pedig egy féltávú Ironman New Yorkban.”

Péter azóta túl van tizenkét teljes távú és tizenhat féltávú IRONMAN-en, no és tizennyolc maratonon.

„2006-ban az IRONMAN Lake Placid volt az első teljes távú versenyem. Nagyon nehéz volt. A futásnál azt hittem, egy óráig tart az első kilométer, aztán sokszor éreztem úgy, hogy meghalok. De nagyon klassz volt a befejezés, átmenni a célvonalon. Tudtam, hogy ezt akarom csinálni az életem végéig. A sport kitölti az időmet, imádom az életemet! Szeretek versenyezni, meg szeretem, hogy egészségileg jó állapotban vagyok, az aktív sportolás ehhez sokat segít” – vallja Péter, akinek három gyönyörű lánya van, már mind nagyobbak, egyikük Bostonban, másikuk San Diegóban, a legkisebb pedig New Yorkban él.

Hawaiira nem először készül, hála a lottós szerencséjének, immár harmadszor vehet részt a triatlon legendás eseményén.

Ironman_Karóczkai Péter 3_JPP
„Először 2007-ben indultam, amikor Chris McCormack és Chrissie Wellington először győzött. Eszméletlen hőség volt, a bicaj borzasztó nehezen ment. Nagyon nagy élmény volt, de akkor meg talán nem is tudtam igazán értékelni, hogy milyen nagy eseményen indultam. Azóta is mindig arról álmodozok, hogy vissza tudjak menni Hawaiira versenyezni megint… Kedden hívott fel Mike Riley, az IRONMAN hangja a jó hírrel, hogy nyertem a lottón. Éppen egy üzleti tárgyaláson voltam, annyira örültem, mindenki azt hitte hogy megbolondultam…. Nagyon klassz nap volt…”

Péter minden évben hazalátogat, előfordul, hogy többször is lehetősége nyílik rá. „Nagyon szeretek jönni, különösen az utóbbi években egyre szebb lett Budapest. A szüleim sajnos már nem élnek, de a rokonokat szeretem látni. Az unokaöcsémmel nagyon jó a kapcsolatom, ő a belvárosi Százéves Étterem tulajdonosa, oda mindig szívesen elmegyek vele. A lányaim is nagyon szeretnek Magyarországra utazni, különösen a legfiatalabb.”

A magyar triatlonra is odafigyel, két profinkat személyesen is ismeri. „Major Józsit és Csőke Balázst ismerem. Józsit és kedves feleségét néhány éve a New York IRONMAN idején volt szerencsém vendégül látni Manhattanben. Nagyon klassz volt, Józsi akkor harmadik lett azon a versenyen (én is indultam, de egy kicsit később értem be, mint ő). Nagyon tehetségesek, mindig figyelemmel követem, amikor versenyeznek. Jó látni, hogy világszinteken milyen jó eredményeket érnek el! Nagyon örülök annak is, hogy lesz Magyarországon IRONMAN 70.3-as verseny, remélem ez segíteni fogja a sport népszerűsítését. Sajnos az idén még nem tudok indulni, mert más versenyeket terveztem be, de a következő években mindenképpen szeretném kipróbálni!”

This entry was posted in Blog and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.