Könyvbemutató: Kovács Tamás véd és visszavág

Érdekes és egyben speciális könyvet mutattak be szerdán a Syma Sportcentrumban. Serényi Péter ugyanis Kovács Tamás, egykori kardvívó kiválóság, a későbbi főtitkár, igazgató, szövetségi kapitény, majd MOB szakmai igazgató  gondolatait írhatta be számítógépébe, hogy azután megszülethessen a szép külsejű kiadvány. A címoldal egyértelműen elárulja, miről is szól az új könyv. Címe ugyanis ez: „Kovács Tamás – Parádriposzt”.

Kovács Tamás_címoldal

    Amint a „phm” kiadó főszerkesztője, Fekete Tibor felvezetőjében egyértelműen célzott is rá, Kovács Tamás – a parádriposzt jelentésének megfelelően – véd és visszavág. Hogy mi mindennel kapcsolatosan kell Kovácsnak védenie és visszavágnia, azt röviden elmondani nem lehet.

Ami viszont biztos és kijelenthető: a hatszoros olimpiai bajnok, Kovács Pál fia – akik hárman: Kovács Pál, Attila és Tamás fiai olimpiákon és világbajnokságokon 38 érmet szereztek kardvívásban – nem a levegőbe beszél. Ha valamiről bármikor volt véleménye vagy bárkivel szemben ellenvéleménye, azt nem takargatta, hanem szemtől szemben felvetette. Erre talán a legjobb példát két levél szolgáltathat, amelyeket aktív miniszterelnököknek írt. Előbb 2004-ben Gyurcsány Ferencnek, majd 2011-ben Orbán Viktornak. Mindkét küldeményben konkrét dolgokról ír, s egyikből sem hiányzik a kritikus hangvétel sem.

, a kKovács Tamás5_Serényivel

Kovács Tamás a könyv írójával, Serényi Péterrel

Kovács Tamás az édesapjának szentelt részt követően végigkalauzolja az olvasót azon az ötvenöt esztendőn, amelyet a vívósportban eltöltött, s amely időszak eseményekben, örömökben és csalódásokban egyaránt bővelkedett. Keményen fogalmazott a sajtóbemutatón is, amikor például kijelentette: különösen a 2000-től kezdődő időszakban a politika korábban elképzelhetetlen mértékben belépett a magyar sportéletbe. Ennek az irányzatnak egyenes velejárójaként számosan bekerültek a vezetői körbe, akiknek fogalmuk sincs az adott sportágról, akik nem értenek a sporthoz.

Önvallomásában fontos helyet kapott a beismerés, mely szerint az utolsó egy évben leginkább csak vergődött. Bár betöltötte a 70. évét, még bőven érezne magában erőt, hogy szolgálja a magyar sportot. Korábbi sérelmein is erőt véve, beballagott a Magyar Vívó Szövetségbe, ahol felajánlotta: szívesen foglalkozna gyerekekkel. Érdemi választ mindmáig nem kapott…

This entry was posted in Egyéb and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.