Kosárlabdában sikerült legyőzni Portugáliát!

Keller_AkosPortugáliát idegenben legyőzni futballban megoldhatatlan feladat a magyar válogatottnak, de kosárlabdában sem könnyű, ahogy azt a múltban már bebizonyították. Ám vasárnap késő este Sinesben sikerült, méghozzá fölényesen, 58-38-ra. 

Élénken emlékszünk még a három évvel ezelőtti vesszőfutásra, amikor az idősödő, pocakos hobbikosarasokból álló portugál együttes oda-vissza lealázta válogatottunkat, odakint 71-66-os, Szolnokon 66-57-es vereséget mérve az akkor Braniszlav Dzunics edzette csapatunkra, amelyik pedig felvonultatta két, nemzetközileg legmagasabban jegyzett kosarasunkat, Hanga Ádámot és Lóránt Pétert is. Aztán a mostani Eb-selejtezőre történő felkészülés hajrájában a burgenlandi Felsőőrön is legyőztek bennünket a portugálok 76-70-re.

Csakhogy most Sinesben – ebben a Lisszabontól 107 kilométerre délre fekvő kikötővárosban a magyar válogatott volt az úr, és nagyszerűen kezdte meg a selejtezőket a 2015-ös Európa-bajnokságra.

Portugália–Magyarország 38-58 (10-23, 10-18, 8-6, 10-11)
Sines, 2000 néző, v.: Bulto (spanyol), Sahin (olasz), Bayot (belga)

Portugália: Da Silva -, Fernandes 2, Balseiro 4, Fonseca 4, Hallman 8. csere: Soares 4, Lima 12, Queiroz -, Guerreiro -, Pinto 4. Edző: Mario Palma
Magyarország: Keller 15, Wittmann 7, Vojvoda 20, Tóth N. 4, Thomas 2. Csere: Dénes 3, Csorvási -, Tóth A. 2, Ferencz 3, Ruják 2. Edző: Sztojan Ivkovics

Sztojan Ivkovics szövetségi kapitánynak nem állt rendelkezésére a sérülése, illetve szemműtétje után lábadozó Hanga Ádám és Lóránt Péter – meg még mások sem –, végre senki sem azzal foglalkozott, hogy ki nem játszik, hanem hogy ki az, aki igen.
És a csapat játszott! De főleg védekezett, méghozzá gyilkos módon, 28,8 százalékos mezőnymutatót kényszeritett a házigazdákra – igaz, a magyarok 36,8 százalékos pontossága sem világrekord. A kiváló védekezés hatására 40 perc alatt mindössze 38 pontig jutottak a portugálok, ami máskor félidei eredmény szokott lenni. 14-2-re megugrottunk az elején, és az előnyt nemcsak tartani, hanem fokozni is sikerült.
Ketten emelkedtek ki a mieink közül: Vojvoda Dávid, a csapatkapitány 20 pontot, 9 lepattanót és 3 labdaszerzést, a center Keller Ákos 15 pontot, 13 lepattanót és 2 dobásblokkolást teljesített. Jermaine Thomas, a honosított amerikaink csupán 2 pontig jutott 1/5-ös mezőnymutatóval, viszont 5 gólpasszával ő is hozzájárult a sikerhez.

Legközelebb szerdán 18.00 órakor játszanak legjobbjaink, Kecskeméten azt a Grúziát fogadják, amely vasárnap 73-62-re legyőzte Csehországot.

Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány: – Új, fiatal csapat a miénk, nemzetközi tapasztalat nélkül. Számunkra minden győzelem nagyon fontos. Uralni tudtuk a játékot. Nagyszerű körülmények között kosarazhattunk, elismerésem a rendezőknek.

(mno.hu)

 

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.