Kosárlabdában szerdán 17 plusz pont kellene a csehek ellen

kosár_Bodnár Péter főtitkár, 440Bodnár Péter, a kosárlabdázók főtitkára

Ahogy múlik az idő, mind nagyobb érdeklődés övezi a magyar férfi kosárlabda válogatott Európa-bajnoki selejtezőit, hiszen utoljára 1999-ben jutott ki nemzeti együttesünk a kontinensbajnokságra. Idén bejött egy-két, komoly bravúr, hogy azután a grúziai fellépés egy kicsit lehűtse a kedélyeket. A tapasztalatokról Bodnár Pétert, a szövetség főtitkárát kérdezte a jochapress.hu.

– Tavaly, a pótselejtezőn nem úgy mentek a dolgok, ahogyan azt szerettük volna – summázott a főtitkár. – Talán azért is, mert a „nagyok” kitértek a részvétel elől. Az idei selejtezőre az volt a fő célunk, hogy aki jön, azok szívesen jöjjenek. Sajnos, három erősségünk – Hanga Ádám, Lóránt Péter és Báder Márton – egészségi okok miatt nem állhatott rendelkezésre, márpedig az ő jelenlétük mindenképpen számottevő erősítést hozott volna.

 – Így viszont maradt egy olyan válogatottunk, amelyben a fiatalok döntő szerephez jutottak.

– Igen, és ezek után némi meglepetésre, fölényesen nyerni tudtunk a portugálok ellen, akik tavaly még öreguras játékkal mértek ránk kettős vereséget. Most a hazai visszavágót is hoztuk, ráadásul az erősebb grúzokat sikerült egy ponttal legyőzni, a csehekkel szemben idegenben viszont kicsit elszórakozta a csapat a lehetőséget. Jött a grúzok elleni, idegenbeli visszavágó, ahol a hazaiak a sorozat legjobb játékát produkálva, jócskán csökkentették továbbjutási esélyeinket.

 – Bár szerdán még van egy meccsünk Szolnokon, ahol a cseheket fogadjuk, de a kijutáshoz szükséges 17 pontos győzelemre inkább csak matematikai esélyünk van. Ha megint nem jut ki a válogatott az Eb-re, van-e pozitív hozadéka ennek a sorozatnak?

– A tavalyihoz képest jelentősen megfiatalított keretet hívott be Sztojan Ivkovics kapitány. Olyan kosarasoknak szavazott bizalmat, akik közül többen a saját klubjukban nem kaptak ekkora lehetőséget. Ezek a játékosok szó szerint felszántották a pályát és kiérdemelték a közönség szeretetét. A csehek elleni összecsapás tétje elsősorban a győzelem megszerzésének lehetősége, hiszen a plusz 17 pont alighanem már a csoda kategóriájába tartozna. Fontosnak tartom, hogy a válogatott jelentősen előrelépett, és ha 2017-re ezzel a hozzáállással készülnek továbbra is, akkor még komolyabb esélyünk lesz a kijutásra.

 – Ha már beszélgetünk, essék néhány szó a női együttesünkről is, hiszen jövőre közös, magyar-román rendezésű kontinensdöntőre kerül sor.

– A nőknél hosszú távú építkezésben vagyunk benne, amelynek során igen fontosnak tartom a hazai kosarasok előtérbe helyezését. Fejlődni ugyanis csak akkor lehet, ha a tehetségek nem a kispadot koptatják. Kíváncsian várom a Nagyvárad-Temesvár, illetve a Sopron-Szombathely helyszínekkel kezdődő Európa-bajnokság eseményeit, amelyek során a középdöntőket Győrben és Debrecenben bonyolítjuk le, a döntőnek pedig majd Budapest adhat otthont.

 

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.