Kosárünnep a Hősök terén

kosar_hosok_tereSzeptember 22-én és 23-án ötödik alkalommal rendezik meg a Magyar Kosárlabdázás Napját, amelyen a sportág hívei a magyar szövetség 75., valamint a streetball-fesztivál 25. születésnapját is ünneplik.

“A magyar kosárlabdázás múltja a sikerekről szól, és nagy örömünkre a jelene, valamint a jövője is biztató” – mondta Szalay Ferenc, a magyar szövetség elnöke az esemény keddi sajtótájékoztatóján. Az elnök kiemelte: a női és a férfi válogatott hosszú idő után ott lehetett az Európa-bajnokságon, vagyis – mint mondta – felnőtt szinten újból a kontinens legjobbjai közé tartozunk.

Szalay Ferenc emlékeztetett arra: hét éve elindult az a mennyiségi program, amelynek alapján már elmondható, hogy Magyarországon a labdarúgás után a kosárlabda utánpótlása a legnépesebb. A tömegesítés nagy részben köszönhető az utcai kosárlabdának (streetball), amely hivatalosan idén lett huszonöt éves Magyarországon. Az elnök hangsúlyozta: a streetballból “kinőtt” 3×3-as szakág már az olimpiai programba is bekerült, és nagy szó lenne, ha magyar csapat is ott lenne az ötkarikás premieren Tokióban.

Az idén ötödik alkalommal sorra kerülő esemény az eddigiekkel ellentétben nem egy, hanem kétnapos lesz. A pénteki nap főként a sportág honi történelmének felidézéséről szól, akkor köszöntik a korábbi és jelenlegi kiválóságokat, valamint a megyei, illetve országos szintű vezetőket.

Bodnár Péter, MKOSZ főtitkára: „A kosárlabda régen látott fejlődésen megy keresztül Magyarországon. Sorra épülnek a sportcsarnokok, újulnak meg a tornatermek, akadémiák, kiváló egyesületek nevelik az utánpótlást. A szövetség vezetése azon dolgozik, hogy a rendelkezésünkre álló remek lehetőségeket a lehető legjobban hasznosítsuk a jövő kiválóságainak nevelésében, s hosszú távon biztosítsuk a kosárlabda fejlődését.”

Az eseményen hivatalosan is bejelentik majd, hogy Magyarország csatlakozik a junior NBA-programhoz, amikor a világ legerősebb bajnokságának arculati jeleivel rendezik meg a programhoz kapcsolódó iskolák versenyét.

A magyarországi streetballt kezdetektől támogató adidas Budapest Kft. képviseletében Császári Attila marketing igazgató felelevenítette: “huszonöt éve remegő gyomorral köteleztük el magunkat a streetball mellett, és nem hittük, hogy a negyedszázados jubileumot is megünnepelhetjük”.

MKOSZ75

A névadó Nemzeti Közművek Zrt. marketing és kommunikációs igazgató igazgatója, Felkai György kiemelte: “a streetball azért is fontos, mert megszeretteti a sportot, azon belül a kosárlabdát. A fesztiválnak köszönhetően eljutunk a fiatalokhoz, a férfi válogatott közelmúltbeli sikerével pedig az élsport és a tömegsport közösen erősíti a sportágat”.

Hajdu Péter, a Budapesti Kosárlabda Szövetség elnöke személyes élménnyel kezdte: “a 25-ből 23 éven át valamilyen formában ott volt a rendezvényen. A fővárosi szövetség megalkotta azt a programot, amely a 3×3-as szakág távlati, minőségi képzését segítheti elő. A szövetség a speciális olimpikonok és az öregfiúk szereplését támogatja. 10 speciális olimpiai csapat és 4 kerekesszékes együttes részvételére lehet számítani, az öregfiúk játékában pedig már válogatott kosarasok jelezték részvételi szándékukat. A szervezők fejében annak idején megfogalmazódott a gondolat, hogy a streetball a strandröplabdához hasonlóan kikerüljön az olimpiára. A FIBA is így gondolta, az MKOSZ pedig mögé állt a streetball-ból kifejlődő versenyszakágnak.”

Máriás György, a B33-as szakág képviseletében kiemelte: “a szövetség támogatásával a diákolimpia mellett már egyetemi és U18-as nemzeti bajnokságot is rendeznek. Az alapos szervező munka révén a jelentős nemzetközi tornákon a világ élvonalához tartozó csapatokkal versenghetnek a magyar felnőtt és utánpótlás válogatottak. Ezek felkészülését a szövetség finanszírozza, s főleg női vonalon a szakág hozza a jobbnál jobb eredményeket, idén felnőtt vb. ezüstérmet és az U18-as Európa-bajnoki aranyérmet.”

Kucsera József hozzátette: “még a kluboknál van némi ellenérzés a 3×3-mal kapcsolatban, de reméli, a sikerek láttán ez elül.”

A kétnapos eseményen lesz Harlem Wizards-show, a sztárfellépők között egy NBA-játékos, a programot pedig dobóverseny, valamint az integráció jegyében kerekesszékes- és old boys-torna színesíti.

A Hősök terén 22 pályán zajlanak majd a mérkőzések.

A kosárlabdázás hétvégéjének programja

Szeptember 22. péntek

15:30 Honvéd – MAFC bemutató mérkőzés

16:30 Face Team show

17:00 75 éves az MKOSZ (Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége) ünnepi köszöntés

Dér Heni fellépése

17:30 NBA Junior program

Találkozás NBA játékossal

18:00 25 éves a streetball – köszöntés

18:30 Harlem Wizards USA show

Szeptember 23. szombat 

9:00 Megnyitó

9:00 – 17:00 streetball és B33 mérkőzések 22 pályán

10:00 – 11:00 Nemzeti Közművek kerekesszékes torna

11:00 – 12:00 Old Boys kosárlabda torna

11:00 – 15:00 dobóversenyek

12:30 Olimpikonok, élsportolók köszöntése

13:00 NBA Junior program – NBA sztár

autogram és foto session

14:30 Fellépő – Curtis

15:00 Face Team show

14:00 eredményhirdetések, köszöntések

16:00 Harlem Wizards USA show

A mérkőzésekre előzetesen kell nevezni a http://www.streetballnet.hu/nevezes.html oldalon.

A központi programok a center pályán kerülnek lebonyolításra, ahol közel 2 500 fős lelátó várja az érdeklődőket.

Forrás: MKOSZ/MTI

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.