Kovács Ferenc nem Nyilasit helyettesíti

kovacs_ferencKovács Ferenc, az MLSZ napokban kinevezett utánpótlásért felelős sportigazgatója a Sport TV Mai helyzet című műsorában beszélt a várható reformokról, Kiss Baranyi Sándor és Szalai László új feladatáról és arról, hogy nem Nyilasi Tibor helyett nevezték ki szakmai igazgatónak.

Sportigazgatóként Kovács Ferenc feladata az utánpótlás képzés megkezdett reformjának folytatása, és a program előrehaladásának ellenőrzése. A Sport TV Mai helyzet című műsorában felidézte, mire jutottak eddig az MLSZ tízfős ad hoc bizottságában, amellyel elkezdték ezt a munkát év elején. „Egy átfogó reformot és programot csináltunk. Hatalmas munkát fektettünk bele, kéthetente egész napos üléseket tartottunk, míg végre megszületett az az anyag, amely felkarolja átfogóan az óvodásfutballtól az U19-es korosztályig az utánpótlást – árulta el Kovács Ferenc, azt is elmondta, olyan programot akartak készíteni, ami nem ütközik más kezdeményezéssel, ezért egyeztettek a lehető legtöbb szakemberrel és szervezettel. – Elkészültünk, mindenre kiterjedt a figyelmünk, és ha jól emlékszem, május 27-én az MLSZ elé került ez a program, és hadd mondjam büszkén, tulajdonképpen minden igazítás nélkül elfogadta az MLSZ elnöksége.”

 „Sok minden megváltozik, az egész egy reform, az egész át lett alakítva mélységében, teljes terjedelmében. Olyan formában, hogy a Magyarországon dolgozó belga kutatócsoportot is meghívtuk, mert az első ciklusukban már nekik is voltak eredményeik, és ezeket is figyelembe vettük – mondta az új szakmai igazgató arról, mi lesz alapvetően más a program bevezetése után. Kiemelte, a Németországban élő és dolgozó Dárdai Pál tapasztalata nagy segítségükre volt, és az akadémiákat vezető személyek is sokat segítettek. – Mikor létrehoztuk, és elfogadta az MLSZ ezt az átfogó reformot, akkor tulajdonképpen egy szakmai irányítótestületté szerveződtünk át, és végig figyelemmel kísérjük a munkafolyamatot, amelyet mi létrehoztunk papíron. Ebbe is belefoglaltuk, hogy a belga kutatócsoporttal együttműködve végezzük a munkánkat.”

A reform három pillére a régiós felelősségű utánpótlás központok szakmai irányítása, a korosztályos válogatottak versenyeztetése, valamint a labdarúgó egészségügyi központ kialakítása. A gyakorlatban is jelentős változásokat ígér a szakmai igazgató. „A legrövidebb időn belül már az egyesületeknél, illetve a területi központoknál teljesen új alapokra helyezik a képzéseket, ennek mindjárt megvan a személyes felelőse is, aki ezt figyelemmel kíséri, és segíti a munkálatokat. Kiss Baranyi Sándor és Szalai László lesz, aki ezt a programot ellenőrizni fogja. Természetesen vannak segítőik is, de ez a két ember felelős a program végrehajtásáért – mondta Kovács Ferenc, aki szerint kollégái feladata kulcsfontosságú lesz. – A számonkérés és a végrehajtás nagyon lényeges dolog, mert sok mindent le lehet szépen írni, de itt van az egész lényege, hogy konkrétan ellenőrizzük, hogy ez a program létrejöjjön, és ne térjünk el tőle.”

Az általa betöltött pozíció elnevezéséből adódó félreértést is igyekszik tisztázni. „Azt a titulust, hogy én szakmai igazgató vagyok, azt nem szabad összetéveszteni azzal, hogy én esetleg a Nyilasi Tibor helyett vagyok szakmai igazgató. Nem, ennek a feladatnak az ellenőrzésére, végrehajtására leszűkített szakmai testületnek vagyok én a vezetője” – nyilatkozta Kovács Ferenc, aki szerint sem a titulusának, sem az életkorának nincs különösebb jelentősége a feladatot illetően.

Sport TV

 

This entry was posted in Hírek and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.