Kovács Péter a portugálok elleni keserves győzelemről

kezi_Kovács Péter 440Azoknak lett igazuk, akik a várható könnyed siker reklámozása helyett óvva intették a magyar férfi kézilabda válogatottat, amely az Európa-bajnoki selejtező sorozat első állomásaként a csoport leggyengébbjének tartott Portugáliát fogadta. A Miskolcon, 2000 néző előtt lejátszott mérkőzésen a három sérültjét nélkülöző, erősen hullámzó formát felmutató magyar együttesnek csak keserves győzelmet sikerült kiizzadnia. Állandó, felkért szakértőnk, Kovács Péter most is szívesen mondta el véleményét a látottakról.

 – Mire számított a mérkőzést megelőzően?

„Megvallom, ennél én is magabiztosabb győzelmet vártam” – így az Évszázad Játékosa, a többszörös világválogatott. „Az edzőváltás soha nem megy zökkenők nélkül. Ez olyasmi helyzet, mint amikor valaki új partnerkapcsolatba lép bele, ahol mindkét fél a legszebb arcát igyekszik mutatni. Így volt ezzel válogatottunk is, amelynek tagjai rendkívül motiváltan játszottak. Látszott rajtuk az eltökéltség, hogy mindenképpen nyerni szeretnének.”

 – Ehhez képest bizony elég hullámzó volt a játék, s a vereség rémképe is feltűnt a második félidőben…

„Ebben erősen benne volt az elég gyengécske védekezésünk, továbbá az is, hogy Mikler Roland a megszokottnál szerényebb produkcióval rukkolt ki. Vele kapcsolatban azért meg kell jegyezni, hogy a Veszprém kapujában könnyebb dolga van, mint tegnap volt a válogatottban, mivel ott rendkívül szervezett védekezés szűri meg az ellenfelek lövési kísérleteit.”

– Hogyan vélekedik az új kapitány munkájáról?

„Napok alatt senki nem tud csodákat tenni. Ami Dujsebajev meccselését illeti, bátran nyúlt a fiatalokhoz, Bánhidi és Bodó egyaránt nem okozott csalódást. Az viszont számomra nehezen emészthető, ahogyan az időkéréseknél kommunikál a játékosokkal. Egy perc elég rövid idő, ebből sok elvész a fordítgatásokkal, amikor ráadásul képtelenség ugyanazt visszaadni, mint amit az edző el akarna mondani.”

 – Ahogy nár említette, még a vereség rémképe is felsejlett. Mivel sikerült megfordítani a mérkőzés állását?

„Szerintem Székely túl sok időt töltött a kapuban és végül Mikler visszacserélése hozta meg a fordulatot, hiszen két, nagyon fontos labdát is hárított.”

– Az első győzelem végül csak megszületett. Milyen várakozással tekint a vasárnapi, az Ukrajna ellen, idegenben esedékes újabb erőpróba elé?

„Amíg a gyors kézilabdát felvonultató portugálok testi adottságokban elmaradtak a mieink mögött, addig az ukránok fizikailag sokkal többet mutatnak majd. Ami pedig a játékukat illeti, a mára már eléggé ódivatú orosz iskolán nevelkedtek, elég statikusak, pozíciótartásos játékra rendezkednek be. Az biztos, hogy sokkal nehezebben bevehető védőfalakat húznak majd fel ellenünk, mint tették azt a portugálok Miskolcon.”

 – És mit gondol Dujsebajev hosszabb távon várható munkájáról, annak eredményességéről?  

„Erre ma senki nem tudna biztos választ adni. Mivel ő játékosként, majd edzőként is kizárólag csak világklasszis kluboknál tevékenykedett, így a magyar válogatottal való munka egy, számára is új területet jelent majd. Most persze minden ígéret elhangzik, így arról is, hogy semmiféle kompromisszumot nem enged meg. A játékosállomány jóval szerényebb, mint amihez ő szokott. Az egyéb, magyaros nehézségekről pedig nem beszélnék, mert ezek úgyis csak menet közben kerülhetnek a felszínre.”

This entry was posted in Blog and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.