Kovács Péter: Nyugodtan játszhat az MKB Veszprém, mert nem ő az esélyes!

Kovács Péter_JPAz Évszázad Játékosa büszke címet is kiérdemelt kézilabdázóról, Kovács Péterről nem túl sokat hallani. A Balatonbogláron induló Kézilabda Akadémia utánpótlás szakágának vezetője nem egy „médiaceleb” alkat, vele nem történnek hetente igaz, vagy megrendezett szenzációk. Ám magasfokú szakmai hozzáértését senki nem vitatja. Jelenleg az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) módszertani bizottságában is igénylik munkáját, de visszahívták a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) edző- és módszertani szekciójába is.

A klubhűség egyik ritka példaképe – itthon tizenkilenc év alatt egyetlen klubban, a Budapesti Honvédban szerepelt – érdeklődése ezekben a napokban természetesen a magyar férfi kézilabdázás első számú klubcsapata, az MKB Veszprém felé fordul. A hétvégi, sok minden eldöntő, idegenbeli BL-negyeddöntő első hatvan percéről szívesen formált véleményt.

– Mindenképpen a csoportmérkőzésekkel kezdeném, ahol a két rivális már összemérte tudását. A Veszprém szenzációs győzelme a bravúr kategóriájába tartozik, más kérdés, hogy a Kielben volt visszavágón katasztrofális vereség következett.

– Azért a Veszprém sikere most is táplálhatja a reményeket, vagy nem?

– A veszprémi győzelemhez sok minden kellett. Hazai oldalról komoly pozitívumok, ám ezek nem lettek volna elégségesek, ha Omeyer nem kimondottan „szellősen” véd. A visszavágó többek között ezért fordult akkorát, mert a francia kapus ott már sokkal jobb hatásfokkal tette a dolgát.

– Magyarán szólva, a kapusteljesítmény nagyban befolyásolja a végeredményt?

– Ma már ezen a szinten csak akkor lehet nyerni, ha a kapus és a védelem egyaránt kiemelkedő teljesítményre képes. Ha ez megvan, akkor már adott az esély a szoros végeredményre. Csak ezután számít, hogy a támadók milyen hatásfokkal teszik a dolgukat.

– Az elmúlt napokban mindkét rivális hazai kupadöntőt játszott. Milyen benyomásokat szerzett ezeken a találkozókon?

– Természetesen mindent megnézek, ami elérhető, így a két kupafinálét is láttam. A Veszprém győzelme a papírformát igazolta, s ehhez nem volt szüksége extra produkcióra. A Kiel-Flensburg összecsapás sokkal érdekesebb volt. A Flensburg félidőben még négy góllal vezetett, de a térfélcserét követően a Kiel olyan szenzációs 30 percet produkált, amellyel egyszerűen „leradírozta” ugyancsak rangos ellenfelét. E két erőpróbát követve, ismét bizonyságot nyert a német és magyar bajnokság közötti, jelentős színvonalbeli különbség. Amíg a Veszprém gond nélkül arat leginkább nagykülönbségű sikereket, addig a Kielnek egy roppant kiegyensúlyozott mezőnyben kell minden ellenféllel szemben tudása legjavát nyújtania. Ez az alaphelyzet bizony nem a mieink mellett szól. Ráadásul az ezen a szinten bevethető játékosok tekintetében is jobban állnak a németek.

– Akkor most mi is a prognózis? Mire taksálja a külön négyes döntőbe kívánkozó riválisok következő két ütközetét?

– Az MKB nyugodtan játszhat, mert nem ő az esélyes, ezt kár lenne tagadni. Viszont amennyiben kiemelkedő kapus- és védőprodukcióval sikerül elkerülniük egy komolyabb vereséget és legfeljebb három-négy góllal zárják a kinti 60 percet, akkor nagyon izgalmas veszprémi visszavágóra számíthatunk. Szenzáció azonban csak akkor következhet be, ha mindenki az egyéni legjobbját hozza, ráadásul Nagy László és Császár Gábor is extra játékkal rukkol ki. Csak ezt követően számíthat, hogy a kritikus, baloldali átlövő posztján mennyire lesz eredményes a Veszprém.

This entry was posted in Blog and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.