Öttusa Eb: Kovács Sarolta érme kutyaugatás miatt ment el

DSC_0440A 2008-as, pekingi olimpiai bajnok német Lena Schöneborn nyerte a székesfehérvári öttusa-Európa-bajnokság női egyéni versenyét, a legjobb magyar, Kovács Sarolta hatodik lett.

Kovács Sarolta Székesfehérvár öttusázásának büszkesége, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Vörös Zsuzsanna – egyik jelenlegi edzője – méltó utódja. Szülővárosában junior-vb-t és -Eb-t is nyert már pályafutása során, a felnőttek között 2011-ben Moszkvában világbajnoki ezüstéremig jutott, amivel kivívta a londoni olimpiai szereplést. Két éve az ötkarikás játékokon nem sikerült olyan jól a versenye, előtte és utána is sérülések sújtották, de sikerült nagyjából helyrejönnie. Az idei székesfehérvári Eb előtt Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány az egyéni viadal egyik esélyesének nevezte, hozzátéve, reméli, lappangó torokgyulladása nem épp most lobban be.

Tamara

Alekszejev Tamara (jobbra) – Fotó: Róth Tamás

Nos, a 23 éves kiválóság nagyszerűen kezdett, a vívásban 19 győzelemmel és 12 vereséggel holtversenyben harmadikként végzett, majd úszásban is ezt az eredményt hozta, amely két szám után a második pozíciót jelentette a számára. A mindig lutrinak számító lovaglás során aztán hiába ment a kilencedik akadályig tökéletesen, ekkor egy néző kutyájának az ugatása megzavarta lovát, amely kétszer ellenszegült, és egyszer vert is, Kovács a maximális 300 pontból így csak 253-at ért el, s visszacsúszott a hetedik helyre. A kombinált számban eggyel előrébb rukkolt (1311 pont), a moldáv származású másik magyar, Alekszejev Tamara huszonötödik lett (1229). Kovács közel tökéletes lovaglás, plusz 40 pont esetén ezüstérmes lett volna, úgyhogy nyugodtan mondhatjuk, valóban a kutya vitte el a medálját…

Saci és a ló

Kovács Saci – Fotó: Róth Tamás

„A selejtezőben tapasztalt görcsösségemet levetkőztem a döntőre, nagyon örülök a jó vívásomnak. A lovagláson történtekhez nehéz mit szólnom, egy kutya ugatása miatt a lovammal kiestünk a ritmusból. Nem a kutyára haragszom, nekem is van kutyám, de a gazdája felelőtlen volt. A hatodik hely azért nem rossz eredmény, de hazai pályán jobbat akartam elérni” – értékelt a legjobb magyar női versenyző.

Lena Schöneborn - Fotó: Róth Tamás

Lena Schöneborn – Fotó: Róth Tamás

Az Eb-t a 2008-as pekingi olimpiai bajnok német Lena Schöneborn nyerte (1361), főképp kiváló vívásának és kombinációjának köszönhetően. Érdekesség, hogy hat esztendeje még más szabályokkal, külön lövészettel és futással zajlottak a modern pentatlon küzdelmei, a jelek szerint Schöneborn mindkét rendszerben klasszisnak számít.

Vasárnap rendezik a férfiak egyéni viadalát, mind a négy honfitársunk döntőbe jutott, így az egyéni mellett csapatban is (v)érmes reményeink lehetnek.

Forrás: MNO.hu/Fotók: Róth Tamás

[wowslider id=”10″]

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.