Kővágó Zoltán győzelemmel tért vissza

Baji BalázsFérfi 110 méter gáton Baji Balázs a jamaikai Andrew Riley mögött, az amerikai Ryan Wilson előtt lett második a székesfehérvári Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjon. Baji 1,4 méter/másodperces ellenszélben 13.52 másodperces kiváló időt futott.

A londoni olimpia előtt doppingellenőrzés elmulasztásának vádjával eltiltott Kővágó Zoltán csaknem 58 méteres dobással kezdte újra versenyzői karrierjét, majd kísérletről kísérletre javított. A szolnoki atléta másodikra 61,56, harmadikra 63,11, negyedikre pedig 63,37 méterig jutott, s négy sorozat után a második volt a kubai Jorge Fernandez mögött, megelőzve az észtek 2008-as olimpiai bajnokát, Gerd Kantert is. Ötödikre 61,71-re szállt Kővágó diszkosza, utolsóra azonban 64,72 métert ért el, így 20 centivel megelőzte Fernandezt.

Az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt verseny, a férfi magasugrás nem okozott csalódást, annak ellenére sem, hogy a szám közben többször eleredt az eső. A két sztár, a világbajnok ukrán Bohdan Bondarenko, illetve az olimpiai bajnok orosz Ivan Uhov élvezetes csatában döntötte el az első hely sorsát. Bondarenko 2,26 méteren elsőre hibázott, viszont utána sorra ugrotta a magasságokat, s 2,32 méter után már vezetett. Uhov 2,32-ig nem hibázott, ott azonban elsőre lehúzta a lécet, majd riválisa sikeres ugrása után emeltetett 2,34-re. A kockáztatás kifizetődött, mert teljesítette a magasságot, s ő került az első helyre, mivel Bondarenko ezt kihagyta. A folytatásban 2,38 méter következett, s két-két hiba után Uhov újra rontott, Bondarenko viszont tisztán átjutott a léc fölött, s ezzel győzött. Egy kísérletet tett még a 2,43 méteres Európa-csúcs magasságon, de leverte, és megköszönte a nézők biztatását. Bondarenko megkapta az egész verseny legjobb eredményéért járó Spiriev Bojidar-trófeát.

Az amerikai váltóval olimpiai bajnok és világcsúcstartó, távolban korábban vb-győztes Tianna Bartoletta a női 100 méter amerikai bajnoki címének és a távolugrás bajnoki ezüstérmének birtokában érkezett Magyarországra, s itt is bizonyította, hogy jó formában van: biztosan győzött a klasszikus sprinttávon (11.35 mp), és távolban – a honfitársával, Funmi Jimohhal vívott nagy csata után – 6,94 méteres versenycsúccsal nyert.

A sprintszámokban az időeredményeknek nem kedveztek a körülmények, ugyanis a célegyenesben erős ellenszél fújt. Ennek ellenére az idén kirobbanó formában versenyző Queen Harrison, az amerikai bajnokság ezüstérmese egészen kiváló, 12.73 másodperces idővel győzött női 100 méter gáton, mögötte pedig honfitársa, az idei téli olimpián bobban indult Lolo Jones 12.88-cal ért célba.

Férfi 100 méteren a 2003-as vb-győztes, 38 éves, St. Kitts és Nevis-i Kim Collins győzött fölényesen, 10.31 másodperccel, míg férfi 400-on a bahamai váltóval olimpiai aranyérmes Chris Brown nyert 45.21 másodperccel.

(MTI)

 

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.