Kulcsár Győző nagyon nehéz szülésekre számít!

Kulcsar GyozoA budapesti vívó világbajnokság újabb magyar érmét Szász Emese szerezte. A Vasas párbajtőrözőjét a négyszeres olimpiai bajnok, Kulcsár Győző készítette fel a sportág csúcstalálkozójára.

– Mennyire elégedett tanítványa szereplésével – ez volt az első kérdés, amire választ kért a jochapress.hu a párbajtőrvívás egykori kivételes egyéniségétől.

– Egy bronzérem egy világbajnokságon mindig jó eredménynek mondható, örülni kell neki. Más kérdés, hogy kicsit savanyú a szőlő, hiszen ez az észt hölgy előzőleg verhetőnek tűnt, ám ezen a napon senki nem bírt vele. Ilyen mindenkinek az életében előfordul. Sajnos, most éppen neki volt ilyen napja. Pedig Emese nagy ambíciókkal és jól is vívott, de ennyivel kell beérnie. Az minden esetre nem jól jött ki, hogy semmire sem elég, kétórás szünet után kellett folytatnia. Szerintem sokkal jobb lett volna, ha a nők végig vívnak folyamatosan.

– Mióta foglalkozik Szász Emesével és milyen az együtt töltött idő összképe?

– 2000-ben lett a tanítványom és azóta már sok mindent elért, csak az aranyérem hiányzik. Ha egyet tudna például Rióban szerezni, tökéletesen elégedett lennék.

Kulcsár Győző_Szász Emese_JP

– Milyen összbenyomásokat szerzett a világbajnokság eddigi programja során?

– Én csak a párbajtőrrel foglalkozom, azt viszont örömmel látom, hogy a vívósportban a súlypont mindinkább e fegyvernem felé tolódik el. És ez egyáltalán nem a véletlen műve. Itt a legtisztábbak a szabályok, itt bárki előjöhet az ismeretlenségből és akár világbajnok is lehet. Kardban és tőrben ez elképzelhetetlen. Ott bárkit letol a pástról a zsűri, ha az illetőnek nincs elég nagy rangja ahhoz, hogy valahol elől végezzen.

– A női párbajtőrcsapatok versenyében mire számít?

– Nagyon nehéz szülésekre. A nyolcaddöntőben azokkal az észtekkel kerülhetnek szembe, akiknek mind a négy versenyzőjük bejutott a legjobb tizenhat közé. Ha ellenük sikerülne nyerni, jönnének a kínaiak…Ezt a számot egyébként már csak a lelátóról fogom végignézni, mert ugyan Szász mellett Antal Edina és Budai Dorina is az én tanítványom, de én már nem vagyok hivatalos személy a válogatottnál.

– A magyar szövetség nem tart igényt az Ön munkájára, az olaszok viszont idén is meghívták. Hogy is van ez?

– Így, ilyen egyszerűen. Ami pedig engem illet, ha itt nem kellek, ott viszont hívnak, és szívesen látnak, persze hogy oda megyek. Pedig az olaszok sem vívnak gyengébben, mint a legjobb magyarok.

– Nyílt titok, hogy a magyar szövetség vezetésével „elhidegültek” egymástól.

– Aminek nem én vagyok az oka! Kibontakozás csak egy esetben lehetséges: amennyiben a szövetség vezetői leülnek velem, átbeszélnénk a történéseket, és nyilvánosan megkövetnének. Egyébként nincs miről tárgyalnunk.

This entry was posted in Blog and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.