Lékai Máté egy szlovén játékost is hoz magával Veszprémbe

Lekai MateHárom évig az MKB-MVM Veszprém csapatát erősíti az ördöngös Gasper Marguc és a szemfüles Lékai Máté.

Nem tudni még, hogy Iváncsik Tamáson kívül ki mástól köszön még el az idény végén az MKB-MVM Veszprém kézilabdacsapatának vezetősége, azt viszont már most készpénznek lehet venni, hogy két, jelenleg még Szlovéniában játszó igazi sportági nagyágyú is három évre kötelezi el magát a magyar bajnokkal. Az „értékes import” részeként – a Veszprémhez hasonlóan – a Bajnokok Ligájában állva maradt, de a hírek szerint komoly anyagi gondokkal küzdő szlovén Celje Pivovarna Lasko együttesének búcsút mondva jelentkezik majd Veszprémben játékra a szlovén Gasper Marguc, valamint a magyar válogatott Lékai Máté, akiket már a vasárnap délutáni rendkívüli sajtótájékoztatón örömmel köszönhettek a nagy múltú és nagyreményű klub vezetői.

„Marguc kétség kívül a világ egyik legkiválóbb jobbszélsője, aki a Bajnokok Ligájának csoportmérkőzésein 65 alkalommal talált be az ellenfelek kapujába, így nem csoda, hogy több európai élcsapat is szívesen szerződtette volna. Hozzá hasonlóan a jelen és a jövő klasszisának nevezhetem Lékai Mátét is, aki eddigi klubcsapataiban és a magyar válogatottban is figyelemre méltó teljesítményt nyújtott. Mind a ketten sokat tehetnek azért, hogy az MKB-MVM Veszprém még a mostaninál is ütőképesebb csapat lehessen” – hangsúlyozta a bejelentés napján a Telekom Sporthír Szolgálatnak nyilatkozó Carlos Ortega, a veszprémi együttes vezetőedzője.

Az 1990. augusztus 20-án Celjében született Gasper Marguc tehát a kitűnő szélsőjátékával és a gólerősségével nyerte el a BL döntőbe pályázó magyar klub vezetőinek a tetszését. A nevéhez fűződő 65 gól közül aligha mellesleg 13-at az egymás elleni meccseken éppen a Veszprém hálójába „varrt be”. Összehasonlításképpen: leendő csapattársa, a veszprémi gól-gyáros szerb Momir Ilics jelenleg 62 találattal áll a BL eredményességi rangsorának a második helyén. Marguc jelenlegi csapata, a szlovén kupagyőztes Celje március 23-án a német SG Flensburg-Handewitt elleni hazai BL meccsén szeretne elegendő előnyt szerezni abban a reményben, hogy abból legalább egy gól hat nappal később a németországi visszavágó végén is megmaradjon…

Az 1988. június 16-án született Lékai Máté hivatásos pályafutását a PLER kézilabdázójaként kezdte, onnan került 2010-ben a Pick Szegedhez, majd 2012-ben – egykori szegedi mesterének, Vladan Maticsnak a hívásának eleget téve – a Celjéhez. A 190 centiméter magas irányító a szemfülességéről, a döntő pillanatokban elért góljairól és a kiváló előkészítő munkájáról egyaránt híres. Az egész kézilabdavilág kalapot emelt előtte idén január 17-én, amikor a magyar válogatott Norvégia elleni Európa-bajnoki meccsén a saját kilenceséről talált a másik térfélen a hálóba, hiába is kapaszkodott a túl előre merészkedő norvég hálóőr. Ez volt a kontinensbajnokság „legszemtelenebb” gólja…

Lékai már az év első hónapjában úgy nyilatkozott, hogy szerződésének lejárta után valószínűleg visszatér Magyarországra, ebből azonban még nem derült ki, hogy „úti célja” vajon Szeged vagy Veszprém lesz.

Mindehhez még annyit, hogy a szerződéses idejét a szezon végén kitöltő Lékai tehát szabadon dönthetett arról, hogy a pályafutását hol folytatja. Ezzel szemben Gasper Margucot, aki 2015-ig szerződött le a szlovén együttessel, az MKB-MVM Veszprémnek ki kellett vásárolnia, és ebben a kérdésben a két érintett klub már megegyezésre jutott.

Mint ismeretes, az MKB-MVM Veszprém – amelynek „Leghűségesebb szurkolója és támogatója a Telekom” – ugyancsak március 23-án a lengyel Orlen Wisla Plock otthonába látogatva folytatja BL szereplését, a visszavágóra 29-én 14 órakor kerül sor a Veszprém Arénában. A soron következő ellenfél a múlt héten a lengyel ranglistavezető és tavaly BL-döntős Kielcétől 36-24-re simán kikapott, de a hírek szerint már akkor a magyarok elleni meccsre tartalékolt, ezért nem is szerepeltette rutinosabb játékosait, így többek között a 36 esztendős Marcin Lijewskit.

Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.