Lékó Péter Berlinben drukkolt a Pick kéziseinek, a sakkolimpián játszik

sakk_Nagykanizsa_bajnok_440x

Eseményekben szegényebb évek után úgy tűnik, ismét felpezsdül a hazai sakkélet is – erre utalnak a következő hónapok honi programjai is, amelyekről – többek között – beszámoltak a szerdai sajtótájékoztatón. Mintegy bemelegítésként Seszták Miklós, a szövetség elnöke átadta a hazai csapatbajnokságot hetedszer megnyerő – hatszor, megszakítás nélkül – Aquaprofit elnökének, Nádasi Tamásnak a győzelemért járó, hatalmas, díszes serleget.

sakk_Novák Ferenc_Zalakaros_440xEzt követően időrendi sorrendben kerültek terítékre az események. Így a pénteken kezdődő, 33. nyílt zalakarosi fesztivál, amely egyben a férfi és női magyar bajnoki címet is hivatott eldönteni. Amint Novák Ferenc, az ország legkisebb, mindössze 2300 lelket számláló városának polgármestere elmondta, nagy erőket mozgósítottak, hogy a mintegy 220 férfi és női sakkozó minden szempontból jól érezze magát. A sakkfesztivál költségvetése tetemes, mintegy 14 millió forint, ami szakavatott felhasználást feltételezve, komoly lehetőséget biztosít minden részvevő számára.

Szusszanásnyi pihenőt követően június 8. és 13. között a lengyel válogatottal mérkőzik meg Budapesten a Horváth Tamás vezette férfi és a Hazai László irányította női válogatott. A férfiaknál Polgár Judit, Almási Zoltán, Balogh Csaba, Rapport Richárd, Erdős Viktor és Berkes Ferenc, a nőknél pedig Gara Tícia, Gara Anita, Mádl Ildikó, Papp Petra, Rudolf Anna és Vajda Szidónia ül majd a sakkasztalokhoz.

sakk_Lékó Péter_440x

A legjobb magyar éljátékos, Lékó Péter jó szegedi polgárként Berlinben drukkolt a Pick Szeged férfi kézilabda csapatának. Bár jócskán berekedt, a szegedi diadal bőven kárpótolta őt. Többek között arról is szólt, hogy a tavalyi, gyengébben sikerült évével szemben most kitűnő mentális állapotban érzi magát. Szüksége is van a jó mutatókra, hiszen ismét indulhat a nagyon erős átlagú, dortmundi szupertornán, majd a júliusban, a norvégiai Tromsőben esedékes sakkolimpiára koncentrál.

„Norvégiában nem mi vagyunk a favoritok, de az első hat között szeretnénk végezni” – hangsúlyozta a szegedi illetőségű nagymester. „Reálisan a 6. helyre vagyunk jók, így egy esetleges érem már komoly bravúrnak számítana, hiszen ezt az olimpiát is minden idők legerősebbjeként harangozzák be. Az utolsó fordulóban akár tíz hely is múlhat egyetlen fél ponton, így inkább a küzdeni tudásra kell helyezni a hangsúlyt. Arra, hogy mi mindent elkövessünk az optimális szereplés érdekében.”

A sakkolimpia témájához Mészáros Attila főtitkár hozzátette: némi aggodalom uralkodott el a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) illetékesei sorában, miután kiderült: Tromsőben legfeljebb 2500 vendéget tudnak elszállásolni. Ezzel szemben a sakkolimpiára minimum 3500 érdekelt utazik majd az északi városkába…

Ami pedig a magyar válogatottak várható összeállítását illeti, különösen a férfiak kapitánya, Horváth Tamás volt zárkózott – ő semmiképpen sem akart színt vallani: kikre szeretne számítani a 4 + 1 fős csapatok összeállításánál. Így csak Lékó Péter, Almási Zoltán és Polgár Judit szereplését vehetjük biztosra.

 

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.