Leonardónak igaza van, a kivégzéseket az MLSZ-nek meg kellene fékeznie!

leonardoBár vitán felül megérdemelte a bajnoki címet a Győri ETO labdarúgó csapata, az is nyilvánvaló, hogy a harminc éve várt sikert komolyan beárnyékolja játékosuk, Marek Strestik ritka durva „belépője”, amellyel „kivégezte” a Ferencváros kiválóságát, Leonardo Vitor Santiagot. 

Az esetet ország-világ láthatta, miként az is egyértelmű volt, hogy Leonardonál nem volt labda, tehát a felrúgás még súlyosabb elbírálás alá kell(ene) essen. Azt hiszem, jelentős többségben vagyunk azok, akik úgy véljük: ez az eset nem egy kisebbfajta bodicsek volt, ami után legfeljebb néhány, mély levegőt kell vennie annak, aki azt elszenvedte. Így az is logikusnak tűnik, hogy a szokásos szánom-bánommal nem lehet egy ilyesféle ütközést elintézni.

Tudom, a harag rossz tanácsadó, ám mégis megértem Leonardot, aki nem akarja elfogadni a bocsánatkérést.

 

A haragosdi megelőzésére számos megoldás kínálkozna. A legkézenfekvőbb az, hogy a minden áron való győzni akarás ellenére is sokkal jobban figyeljenek a játékosok a súlyos baleseteket elkerülésére. S ha ez nem megy az elkövetők önszántából, akkor valamilyen úton, de mindenképpen rá kell őket kényszeríteni arra, hogy igenis fékezzék indulataikat! Főleg akkor, amikor még a labda sincs a közelben – persze labdástól sem lehet úgy felrúgni az ellenfeleket, ahogy az most megtörtént…

Az okok és következmények elemzésénél nem lehet megkerülni a „főhatóság”, az MLSZ felelősségét sem! Nagyon jól emlékszem a „régi, szép időkre”, amikor két (2) sárga lap automatikusan egy mérkőzéstől való eltiltást vont maga után. Azután az egyik nagy, hazai sztár elérte a kettőt, erre az MLSZ eltiltás helyett megemelte a küszöböt háromra. És ez így megy mindmáig, hiszen a döntések között számos, olyan is található, amelyről majd mindenki tudja, az elítélt többet érdemelt volna.

A reakció természetesen nem maradhat el. Ennek a langyos és következetlen ítélkezésnek (is) köszönhető, hogy Strestik habozás nélkül és „teljes gőzzel” rárontva, felrúgta Leonardot. A cseh vendégjátékosnak „kiosztott” öthónapos eltiltást pedig egyértelműen kevésnek tartom! Ha ez rajtam áll, Strestiket konkrét határidő nélkül úgy „meszeltem” volna el, hogy megvárom, mikor épül fel Leonardo. Ha például neki öt hónapot kell kihagynia az ismételt pályára lépésig, akkor Strestik nálam ezen időszak kétszeresét, tehát tíz hónapot kapna. Ha pedig netán Leonardo kénytelen lenne befejezni labdarúgó pályafutását, úgy komoly életjáradék fizetésére kötelezném a vétkest.

Meggyőződésem, hogy amennyiben ilyen, vagy hasonló, egyértelműen visszatartó erejű büntetéseket osztanának ki, úgy – amint a sportnapilapból értesülhettem róla – nem tizenegy, hanem jóval kevesebb, töréssel járó balesetet kellett volna feljegyezni a 2012/2013-as pontvadászattal kapcsolatosan. Ám miként a fémtolvajlásokat sem akarják odafönn igazán komoly börtönbüntetésekkel ellehetetleníteni, úgy az MLSZ-ben sincs meg az egyértelmű szándék arra, hogy drasztikusan megnehezítsék az ilyen és hasonló kivégzéseket!

This entry was posted in Blog and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.