Lőrincz Tamás esete a sorsolással, a bíróküldéssel és önmaga hibájával

Sastin Marianna_JPVasárnap este a nehézsúlyúak döntőjével – ahol iráni siker született – a 481. mérkőzéssel befejeződött a birkózó világbajnokság, amely eseménynek a Papp László Aréna adott otthont. Szó szerint otthont, mert igen családias volt a hangulat – végül a magyar válogatottak egy aranyérem (Sastin Marianna) mellett öt bronzot is megszereztek hazánknak, a sport kedvelőinek-rajongóinak.

Az örömbe azért egy adag üröm is vegyült, és éppen az utolsó napi történések kapcsán. Vasárnap veszett el ugyanis a legnagyobb reménység, a 66 kilós Lőrincz Tamás kiesésével.

Rengeteget lehetne ezzel a sajnálatos lemaradással foglalkozni, de talán a legrövidebben úgy lehet summázni a dolgokat, ha azt mondjuk: ez volt a hazai pálya hátránya. Minden, valamirevaló birkózó ugyanis Lőrincz ágára került, így hihetetlen nehéz úton, az ismert, „gyorsított meneteléssel” kellett megpróbálnia mind feljebb és feljebb kapaszkodnia a ceglédiek olimpiai ezüstérmes büszkeségének. A legjobb nyolc között azután bekövetkezett a rövidzárlat, amire szinte senki nem számított: az azeri Alijev 5-2-re legyőzte a mi Lőrincz Tamásunkat.

birkóVb23_Lőrincz tusveszélyben Alijev ellen

A hazai pálya hátránya címszó alatt lehetne feszegetni a bíróküldés kérdését. Például azt is, hogy miként lett vezetőbíró a nem biztos, hogy odavaló francia hölgyből? Ám a magyar birkózók – konkrétan, ez esetben Lőrincz Tamás – dicséretére legyen mondva, nem a gyenge pontokban keresték az okot, az okokat. Olimpiai ezüstérmesünk a balsikeres meccsét követően meglepő higgadtsággal és tárgyilagossággal ezt mondta: „Végig hajtottam ellenfelemet, s ha semmi mást nem csinálok, mint folytatom ezt a kergetőzést, biztosan megnyerem a meccset. Sajnos, belementem egy fogásba, amit nem kellett volna elindítanom. Beleragadtam, s onnan kezdve már nekem kellett futnom az eredmény után. London óta nem követtem el hibát, ez meg is látszott a versenyzésemen, hiszen igen jól és eredményesen birkóztam. Sajnálom, hogy ez így történt és most megint lesz mit elemeznünk.”

Lőrincz Tamás tehát befejezte, így maradt utolsó reménységünknek a 38 éves Deák Bárdos Mihály, aki a 120 kilósok között menetelt szépen előre. Pozitív meglepetésként beküzdötte magát a legjobb négy közé, ahol azonban előbb a későbbi ezüstérmes észt Nabi megállította (ezzel úszott el a döntőzés lehetősége), majd a bronzéremért vívott utolsó meccsén török ellenfele is jobbnak bizonyult nála. Így Misi a dicséretes 5. helyen zárt. Ő így kommentálta az eseményeket:

birkóVb26_DBM Nabi ellen küszködik

„Az én koromban ez már sok, hogy akár negyedóránként is szőnyegre kell lépni. A legújabb szabályok egyébként nekem is kedvezőbbek, mint a korábbiak. Ráadásul ha felemelik (visszaemelik, hiszen 2001-ig is 130 kiló volt a „plafon”) a súlyhatárt 120-ról 130-ra, az is csábító lehet az esetleges folytatásra. Most erről sem igent, sem nemet nem mondok, mert alaposan meg kell gondolnom, miként döntök? Egy elhamarkodott igent vagy nem-et ugyanis szememre hánynának, ha végül mégis a másik változat valósulna meg.”

birkóVb35_csapatversenyben 2. mO (ffi, közöttdohá

Bár a kötöttfogású férfi csapatok pontversenyét a kiegyensúlyozott orosz válogatott nyerte, (a képen balról a koreai, az orosz és a magyar kapitány, Sztruhács György) a szubjektív slágerlistán e sorok írójánál a koreaiak lettek az elsők. Rendkívüli küzdőképességüknek is köszönhető, hogy vasárnap a 66 és a 74 kilósok döntője végén az ő képviselőik kezét emelték magasba. A 74 kilósoknál nyertes Kim Londonban még egy súlycsoporttal alább, Lőrincz Tamás életét keserítette meg… A magyar csapat az előkelő harmadik helyet érte el.

birkóVb_Kim_Vlaszov 74 döntő  A 74 kilósok döntőjén a koreai Kim(kékben)  gyötri az orisz Vlaszovot

Hegedűs Csaba, a hazai szövetségelnöke, miután átvette a neki megítélt Nemzetközi Fair Play díjat, csak röviden summázott:

„Ilyen az élet! Örülhetünk a pozitív eredményekkel végzett birkózóink sikereinek, és el kell fogadnunk, hogy egy adott napon nem minden várakozásunk teljesedik be. Dolgozunk tovább és felhasználjuk a tanulságokat, az elemzésekből levonható következtetéseket. Ez esetben a további sikerek is megjósolhatóak.

birkóVb_Hegedűs_Kamuti

Remélhetőleg már a következő, 2014-es világbajnokságon, amelyre Üzbegisztánban, Taskent városában kerül majd sor.

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.