Magyar hokist kell magyarosítani!

-

Ilyet még nem látott a magyar sport. Magyarországon született, magyar útlevéllel rendelkező magyar játékos csak „honosítás” árán szerepelhet a magyar válogatottban. Hogy fokozzuk az ügy képtelenségét, az Európai Unió határát még csak át sem lépjük. A jégkorongozó Hári Norbert kacifántos története hihetetlenül hangzik, mégis igaz.

Hári Norbert bátyja, az akkor tizenkét éves János tehetségére figyeltek fel Svédországban, még 2005-ben. Ösztöndíjat ajánlottak a magyar hokis palántának, s hamarosan az egész család a skandináv országba költözött. János 2011-ben nem csupán a svéd első vonalban, hanem a magyar válogatottban is debütált, s azóta is alapembere a nemzeti csapatnak.

Az eszem svéd, a szívem azonban magyar – felelte arra irányuló kérdésünkre, hogy a magyar mez miért fontos neki. Időközben az öccse is felcseperedett, aki hasonlóan gondolkozik. Csakhogy ő még tízéves sem volt, amikor a család Svédországban telepedett le, s a nemzetközi szövetség szigorú szabályai szerint emiatt hokiban svédnek számít.

A magyar szövetség hiába feszegette, ezt a zárat nem tudta feltörni, így maradt a kiskapu. Ha Hári Norbert lehúz két idényt egy magyar klubban, akkor „hokimagyarrá” válik. A játékos e héten bemutatkozik a Debrecen színeiben.

Modern hazafiság a 21. század sportjában.

(mno.hu, fotó: EP, AFP)

 

This entry was posted in Hírek and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.