Magyar-iráni olimpiai csúcstalálkozó a MOB székházában

MOB_Irán_JPP

A két ország közötti sportegyüttműködésről, edzőtábori lehetőségekről, sportdiplomáciai vonatkozásokról  tárgyaltak a MOB vezetői az Iráni Olimpiai Bizottság elnökével és főtitkárával szerdán, a MOB székházában.

Az ázsiai ország olimpiai bizottságát Kiomarsz Hasemi elnök és Sahroh Sahnazi főtitkár, Mohammadreza Akhundi tanácsadó, az Iráni Iszlám Köztársaság Budapesti Nagykövetségét pedig Morsedzadeh nagykövet képviselte.  A vendéglátók részéről Szabó Bence MOB-főtitkár, dr. Nagy Zsigmond nemzetközi igazgató, dr. Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke, a MOB elnökségének tagja, egyben a NOB tiszteletbeli tagja és Lázár János, a Magyar Birkózó Szövetség alelnöke, a MOB tagja ült tárgyalóasztalhoz.

Szabó Bence köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy korábban kiváló sportkapcsolat volt a két ország között.

” Örülök, hogy felébresztjük az iráni-magyar sportkapcsolatokat. A további konzultációk után együttműködési megállapodást is köthetünk” – fogalmazott a MOB főtitkára.

Az iráni elnök köszönetet mondott dr. Aján Tamásnak a találkozó előkészítéséért. A magyar sportdiplomatát az ázsiai országban sokan a súlyemelés “atyjaként” emlegetik.

“Szeretném, ha magyar partnereinkkel a kapcsolat tovább erősödne. Ennek érdekében mindent megteszünk, mindkét fél számára segítséget fog nyújtani budapesti nagykövetünk, Morsedzadeh nagykövet úr” – mondta az iráni elnök, majd a magyar olimpizmus, az ötkarikás eredményesség érdemeit méltatta. “Magyarország az első újkori olimpiától, 1896-tól kezdve részese az ötkarikás játékoknak, több sportágban is nagyon eredményes, a legjobbak között van, látszik, hogy sokat fordít a sportra” – tette hozzá Kiomarsz Hasemi.

Az iráni sportvezető szerint kiemelt jelentősége lehet a kölcsönös edzőtáboroztatásnak, az edzők meghívásának. “Szívesen látnánk Iránban magyar vívó, úszó és kajak-kenu szakembereket, mi pedig a saját sikersportágainkból, a küzdő- és erősportágakból tudnánk edzőket küldeni az önök országába” – mondta a perzsa sportvezető.

“A további együttműködés lehetőségét a doppingellenes tevékenységben is látom, továbbá úgy gondolom, sportdiplomáciai szinten is egymás segítségére tudnánk lenni” – hangsúlyozta az iráni elnök, majd zárszavában meghívta országába a MOB vezetőit.

Dr. Nagy Zsigmond a MOB nemzetközi tevékenységéről adott információkat. Külön köszöntötte dr. Aján Tamást, aki, “kitaposta a MOB nemzetközi útját”.

“Több országgal van együttműködése a jövőre 120 éves MOB-nak:  Fontos célunk, hogy Magyarországra hozzunk világeseményeket, például 2017-ben Győrben rendezik az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált, 2021-ben a FINA vizes világbajnokságot. Tavaly a birkózó és a vívó vébének is mi adtunk otthont” – foglalta össze a nemzetközi igazgató.

Az eseményen Lázár János birkózó szövetségi alelnök arról szólt, miként fogott össze az iráni és a magyar sportvezetés a birkózás ötkarikás programban maradásáért.

Dr. Aján Tamás a tárgyalás végén úgy fogalmazott, a modern társadalmakban a sport képviseli azt a kaput, ami összehozza a nemzeteket.

“A NOB-ban napirenden volt az irániak felfüggesztése az erős állami befolyás miatt. Nagy örömmel vettük, hogy komoly, demokratikus választás után lett Hasemi úr a szervezet elnöke. Az iráni-magyar sportkapcsolatok több évtizedre vezethetők vissza, ezt a MOB is elismeri” – mondta a magyar sportdiplomata.

“Megköszönöm Borkai Zsoltnak, hogy erre a mai találkozóra lehetőséget biztosított. Jómagam sok lehetőséget látok az együttműködésben, megbízható partnerei leszünk egymásnak. Egymást segíthetjük diplomáciai téren, más országok lehetőségeinek feltárása tekintetében is” – zárta Aján Tamás.

A MOB vezetőivel történt megbeszélés után a delegációt dr. Aján Tamás a Magyar Olimpiai Akadémia elnökeként, a szervezet főtitkárával, dr. Jakabházyné Mező Máriával fogadta.

A delegáció csütörtökön a tatai edzőtáborban tesz szakmai látogatást.

(Forrás: mob.hu)

This entry was posted in Egyéb and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.