Magyar szakemberrel is elérhető a következő Eb

Bozsik PeterBozsik Péter, korábbi szövetségi kapitány, az MLSZ szakmai bizottságának tagja a Sport TV Mai helyzet című műsorában elárulta, hogy szerinte a következő Eb-re van esélye kijutni a válogatottnak, és ez magyar kapitánnyal is lehetséges.

Az MLSZ szakmai biztosságának tagja, Bozsik Péter úgy vélekedik, hogy a Hollandiától elszenvedett súlyos vereség miatt nem szabad elfordulni a sportágtól, nem ettől lett rosszabb a futballunk. „Ebbe a sportágban tulajdonképpen koncepcionálisan az elmúlt 40 évben nem ment végig egyetlen szakmai vagy gazdasági program. Az elmúlt 30-40 évben itt csak leépülés volt, az infrastukturális helyzet nagyon komoly sebeket kapott, rengeteg futballpálya szűnt meg, és szakmailag sem tudott egyetlen program sem végigmenni” – mondta ezt Bozsik a Sport TV Mai helyzet című műsorában. Hozzátette továbbá, hogy ha el is indult valami, az 2-3 év után megszűnt. Ilyen háttérrel nem lehetünk versenyképesek például Hollandiával. Az utóbbi három évben viszont pozitív változás indult el az MLSZ-ben, példaként említette a szakemberképzést és a TAO-pénzeket, ezeket pedig ő függetlenítené a felnőtt válogatott eredményeitől.

A nemzetközi szint azért teljesen más, mint a magyar. Amikor engem kineveztek, én is úgy gondoltam, hogy 20-25 olyan játékost össze lehet szedni, akik nemzetközi szinten is megállják a helyüket. Nem mondom, hogy nem lehet, de maradjunk annyiban, hogy nekem nem sikerült, és  úgy gondolom, hogy ez nagyon nehéz – kezd egy vallomásba a játékoskeretet illetően az egykori kapitány, majd elárulja, hogy nem volt reális cél a 2014-es vb-re való kijutás, de a következő világversenyt elérhetőnek tartja. – A következő Európa-bajnokság az más lesz, mert ott látok esélyt arra, hogy ki lehessen jutni, mert felemelik a létszámot. Ott azért megnyílik az esély, a világranglistás helyezésünkből kiindulva azt gondolom, hogy erre az Európa-bajnokságra ki lehet kerülni.”

„Úgy gondolom, hogy a szövetségi kapitányi posztra lehet magyar szakembert találni. Olyat, aki azt a feladatot tudja teljesíteni, hogy a következő Eb-re kivigye a magyar válogatottat” – védte meg a magyar edzőket Bozsik Péter, aki elfogadja ugyan Szalai Ádám kritikáját az edzőkkel kapcsolatban, de az általánosítás nem esik neki jól, szerinte az utánpótlásedzőknél dolgozik több kevésbé képzett szakember.

 „Az utánpótlás-edzők egy picit pedagógusok és pszichológusok, de egy picit szülőnek is kell lenni. Nyilván, futballszakembernek, élettanácsadónak is, mert minden attól függ, hogy milyen korosztállyal foglalkozik. Borzasztó sok összetevője van, és lehet, hogy nem mindenki felel meg ezeknek a kihívásoknak” – vázolja fel a szakember, milyen összetett dolog utánpótlással foglalkozni. Példaként említi, hogy sokan már az utánpótlás csapatokban is győzni akarnak minden meccsen, és ezért a nagyobb és erősebb gyerekeket játszatják, nem azt, aki technikás, vagy tud futballozni, és áldozatokat is hozna azért, hogy labdarúgó lehessen. Ez hiba, szerinte az utánpótlás esetében fontosabb a képzés, mint az eredményesség.

Forrás: Sport TV

This entry was posted in Hírek and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.