Magyarok soha nem kaptak ilyen lehetőséget, mint Dusebajev!

dusebajev_talant_440A Magyar Kézilabda Szövetség Elnökségének döntése értelmében Talant Dusebajev lett a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya. Kinevezése együtt járt a magyar edzők „lesajnálásával”.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a 2017-ig érvényes szerződés értelmében a válogatottnak ki kell jutnia a 2016-os Eb-re, onnan a riói olimpiára, harmadjára pedig a  2017-es, franciaországi világbajnokságra. Nem teljesítés esetén menet közben a szerződés felbontható.

Kezi_Kovács László, 440Ennyit a hivatalos részről. A szövetség részéről csaknem hurrá hangulat uralkodik, hiszen megtalálták a legjobbnak vélt edzőt, akinek érkezése természetesen kritikus hangokat is kiváltott. A hazai edzőgárda egyik legnagyobb tekintélye, a válogatottat korábban két periódusban is irányító Kovács László finoman fogalmazva bár, de ellenérzéseinek is hangot adott.

„Dusebajev  játékosként abszolút nagyság volt, majd edzőként is jelentős sikereket ért el, ezt szeretném a legelején leszögezni. Az viszont nem tetszik, hogy mivel kettős szerződése van, így különösebb számonkérésre nem számíthat. Azzal is számolni lehet, hogy valójában nincs mögötte érdemben használható játékosanyag, tehát nincs miből mit csinálnia. A tehetséges magyar fiatalok ugyanis képtelenek odakerülni a hazai élcsapatok kispadjára, játéklehetőség nélkül pedig lehetetlen felfejlődniük a nemzetközi színvonalra.”

 – A rendkívül vékony választási lehetőség évek óta köztudott, az alaphelyzet egyre rosszabb, nincsenek feltörekvő fiatalok, akik az első sor tagjait komoly harcra kényszerítenék.

„A magyar válogatott kerete jelenleg sorozatmérkőzéseken képtelen tartós, jó formát mutatni, több poszton is abszolút hiány van. Mást ne mondjak, egyetlen, valóban válogatott szintű kapusunk van, Mikler Roland személyében. Így hiába vannak jól felkészült magyar edzők, ha az örökös teljesítménykényszer miatt senki nem építhette nyugodtan, a saját szakmai meggyőződése szerint a csapatot, mert az első kudarcnál azonnal leléptették őket. Dusebajev most megkapta azt, amit egyetlen magyar szakember sem élvezhetett. Ha már így döntöttek, természetesen én is azt kívánom, járjon sikerrel!”

  – Idő előtt eltávolított kapitányokról beszélt. Mondana konkrét neveket is?

„Természetesen, hiszen ez nem zsákbamacska. Imre Vilmost, Csoknyai Istvánt, Mátéfi Hajdu János,  440, jóEsztert, Kovács Pétert vagy éppen Hajdu Jánost nem egyszerűen leváltották, hanem szakmailag tönkretették. Mindegyiknek kitekerték a nyakát, véget vetettek az edzői karrierjüknek. Ilyen módszerrel sehol a világon nem dolgoznak. Éppen ellenkezőleg, egy Daniel Constantini a franciáknál, vagy Bengt Johansson a svédeknél egyaránt tizenéveket dolgozhatott és a munkájuk csak jó pár évvel később kezdett beérni. De korlátlan bizalmat kaptak, ami Magyarországon a magyar szakemberekkel szemben ismeretlen fogalom volt. Arra viszont számos példa akadt, hogy a játékosok a saját szájuk íze szerint igazították az edző személyének kilétét. Márpedig azt ne felejtsük el, hogy nem az edző az elsődlegesen fontos szereplő, hanem a pályán lévő játékosok.”

 – Fentebb azt mondta: ilyen a világon nincs, csak Magyarországon. Viszont itt is van üdítő színfoltot jelentő kivétel…

„A vízilabdáról beszélhetünk pozitív példaként, ahol kategorikusan csak magyar edzőket alkalmaznak. És megvan a lehetőségük az egyéni munkához. S lám, Kemény Dénes után Benedek Tibor is képes új csapatot formálni, amely harcban áll a világelsőségért. Erre szokták mondani, hogy senki nem lehet próféta a saját hazájában. Ritka kivételt esetünkben a vízilabdázók jelentenek.”

– Végül hadd kérdezzem meg: a kinevezett segítőkkel elégedett?

„Sótonyi Lászlót rendkívül jól felkészült szakembernek tartom, akár őt is megtehették volna kapitánynak! Bartók Csaba komoly edzői praxissal nem rendelkezik, őt feltehetően más vonalon akarják használni.”

This entry was posted in Blog and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.