Magyarország foci Vb-t rendez!

foci_ügyvédek Vb-je_JPP

A világbajnokságra Magyarországra érkezik négy kontinens 30 országából 79 csapat, hazánkat két együttes képviseli. A megnyitó pénteken, az 1954-es magyar–angol (7-1) 60. évfordulóján lesz a Vígszínházban, a döntő 31-én a felcsúti Pancho Arénában.

Négy földrészről 30 ország 79 csapata – benne két budapesti együttes – vesz részt a május 23. és június 1. között a Budapesten és Felcsút térségében rendezendő 17. Mundiadvocaton, magyarul a 17. ügyvédek labdarúgó-világbajnokságán.

A kétévente megrendezett jogásztornát 1983-ban alapította Vincent Pinatel marseille-i ügyvéd, s az idők folyamán a rendezvény világeseménnyé nőtte ki magát: míg 31 éve a marokkói Marrákesben 14 csapat indult, 2012-ben Rovinjban – a Sándor Mátyásból is ismert Rovignóban – már 73 ügyvédválogatott versengett egymással. Kezdetben egy kategóriában (Classic) vett részt minden csapat.

1994-ben Balatonfüred központtal rendezte Magyarország a tornát, 2004-ben szintén, de már tíz helyszínen. Két éve merült fel a lehetőség, hogy harmadszor is rendező legyen Magyarország és a Budatours utazási iroda – Felcsút jelentkezett, felismervén az esemény sport- és turisztikai jelentőségét. Most először lesz rendező egy világváros – itt nem Felcsútra, hanem Budapestre gondolunk –, eddig rendszerint tengerparti vagy egyéb üdülőhelyek voltak a házigazdák.

A 17. Mundiadvocat döntője május 31-én lesz a felcsúti Pancho Arénában, két korcsoportban. Idén már három korcsoportban, a Classic, a Masters (35 év felett) és a Legends (45 felett) kategóriában rendezik a mérkőzéseket.

A világbajnokság péntek este, 22.15-kor a sorsolással kezdődik a Vígszínházban, majd szombaton hét helyszín (Felcsút, Diósd, Csákvár, Budafok, Budaörs, Margitszigeti Atlétikai Centrum, Ferencvárosi Torna Club) 14 pályáján már pattog a labda. A legnagyobb különítmény a braziloké, jó 200 fős, megannyi csapattal. Az ünnepélyes megnyitó és a sorsolás a Vígszínházban lesz május 23-án, pénteken, az 1954-es magyar-angol (7-1) kereken hatvanadik évfordulóján.

Dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes a Symbol Puskás Pubban rendezett sajtóértekezleten úgy fogalmazott, hogy Budapestnek becsületére fog válni az ügyvéd-világbajnokság. A közel kétezer résztvevőt több tucatnyi fővárosi szállodában helyezik el.

Dr. Bánáti János, az ügyvédi kamara elnöke felidézte a több mint három évtizeddel ezelőtti kezdeteket, Simicskó István sportért felelős államtitkár pedig arról beszélt, hogy a foci a világ igazi eszperantója, amely összeköti a nemzeteket.

(Forrás: mno.hu)

This entry was posted in Egyéb and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.