Marin Cilic a US Open új bajnoka!

Marin CilicAz Amerikai Nyílt Teniszbajnokság fináléjában a vártnál könnyebben győzött a horvát Marin Cilic a japán Kei Nishikori ellen.
A döntőig vezető úton Nishikori a kanadai Milos Raonic és egy körrel később Stanislas Wawrinka ellen is öt szettes mérkőzést vívott. A japán teniszező már nagyon fáradtan abszolválta a Novak Djokovics elleni elődöntőt, így borítékolható volt, hogy a fináléban ő lesz a fáradtabb, elhasználtabb játékos.

Ellenfele Marin Cilic a francia Giles Simont szintén öt játszmában múlta felül, ám a cseh Tomas Berdych és Roger Federer ellen szettet sem veszített a hórihorgas horvát játékos. A 198 centiméter magas Cilic kitűnő adogató, helyenként képes zsinórban három-négy ászt ütni. Persze nem az adogatás az egyetlen fegyvere a horvát játékosnak, aki 2010-ben Melbourne-ben jutott be először Grand Slam-tornán a legjobb négy közé. Négy évvel ezelőtt az Ausztrál Open elődöntőjében azonban a brit Andy Murray túljárt Cilic eszén. A két játékos nem volt ismeretlen egymás számára, hiszen már junior korukban is játszottak egymás ellen. A 2005-ös junior Roland Garros elődöntőjében Cilic legyőzte Murray-t és megnyerte a döntőt is Párizsban. (Ebben az évben nyert junior Roland garrost Szávay Ágnes)

A 2014-es felnőtt US Open fináléjában Marin Cilic nagyon magabiztosan adogatva, egy percig sem hagyott kétséget afelől, hogy ezen az estén ő van jobb formában. Kei Nishikori kilenc bréklehetőségből mindössze egyszer tudta elvenni a horvát játékos adogatójátékát, míg Cilic ötször brékelt. A horvát játékos 17 ászt ütött a mindössze kétórás találkozón.

A Grand Slam tornák történetében az első horvát teniszező, aki döntőt játszott az akkor még jugoszláv színekben szereplő Željko Franulović volt. Az 1970-es Roland Garros döntőjében a cseh Jan Kodestől kapott ki. Három évvel később szintén a párizsi fináléban Nikola Pilic a román Ilie Nastasétől szenvedett vereséget.

Goran Ivanisevic, aki jelenleg Marin Cilic trénere három elveszített wimbledoni finálé (1992, 1994, 1998) után nyert 2001-ben az ausztrl Patrick Rafter ellen.

A US Open fináléjában utoljára 2008-ban Roger Federer tudott három sima játszmában nyerni Andy Murray ellen (6:2, 7:5, 6:2).

US Open, döntő:

Marin Cilic (horvát, 14.)-Kei Nishikori (japán, 10.) 6:3, 6:3, 6:3

 

 

This entry was posted in Hírek and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.