Márton Anita országos csúccsal bronzérmes

marton_anita_eb14_zpA súlylökő Márton Anita országos csúccsal bronzérmet nyert vasárnap a zürichi atlétikai Európa-bajnokság zárónapján.

Az idei fedett vb-n hatodik Márton Anita 17,36 méterrel – a zuhogó esőben rendezett selejtezőből – a hatodik helyen jutott be a fináléba. Utána kijelentette: meg akarja dönteni a 18,62 méteres országos csúcsot.

Ez vasárnap már második dobására csaknem sikerült, a 17,47-es biztonsági kezdés után 18,53 méternél ért földet a súlygolyó. Ezzel a negyedik helyre lépett előre. A pozícióját – 18,11 méter következett – a következő körben is megőrizte.

A negyedik sorozatban érte el legjobbját: 19,04 méterrel megjavította a magyar rekordot, egyben pedig feljött a harmadik helyre. Horváth Viktória 27 éves csúcsát adta át a múltnak, s mivel még csak 25 éves, nála idősebb rekordot döntött meg.

Ötödik dobása 18,00 méter volt, az utolsó pedig 18,46. Ekkor már csak a fehérorosz Julia Leanciuk szoríthatta le a dobogóról a Titán TC versenyzőjét, de ő 19 méter alatt maradt.

Márton Anita teljesítménye azért is bravúros, mert a döntőben csak a kilencedik idei legjobb eredménnyel rendelkezett.
 “Amikor megláttam az eredményjelzőn, hogy 19 méter, azt mondtam magamban: Úristen, ezt nem hiszem el! A hozzáértők ugyanis már régóta mondják, hogy simán 19 méter fölött kellene löknöm, most sikerült átlépnem ezt a lélektani határt” – nyilatkozott az MTI-nek Márton Anita, akit idén a Gyémánt Liga-sorozat versenyeire is meghívtak.

Hozzátette: már második dobása is egyéni csúcsot jelentett.
“A 19,04 méter után még próbáltam javítani, mert akkor csak öt centivel volt előttem az orosz lány. Közben pedig nagyon izgultam, hogy nehogy megelőzzenek.”
Márton Anita elmondta, jól sikerültek a bemelegítő dobásai, s mivel edzéseken és a nemzetközi versenyeken stabilan 18 méter felett lökött, számított a jó eredményre.

A győzelmet a vb-második német Christina Schwanitz szerezte meg.

Női súlylökés, Európa-bajnok:

    Christina Schwanitz (Németország) 19,90 m
2. Jevgenyija Kolodko (Oroszország) 19,39
3. Márton Anita 19,04 – országos csúcs

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.