Még egy kis fürdés a berlini sikerekben

swimming teamElőször is a gratulációé volt a főszerep a Magyar Úszó szövetség hagyományos sajtótájékoztatóján: akárcsak az elmúlt években, ismét a hazatérés másnapján tartották a médiaeseményt.

Kósa Lajos, a 2021-es szervező-bizottságának elnöke azzal kezdte, hogy kimagasló sikereket értek el a magyar úszók mind Berlinben, mind a nancsingi ifjúsági olimpián, amelyek – a többek között a kormány támogatásával zajló – sportágfejlesztési program első eredményeiként is értékelhetők. Az elnök ezzel párhuzamosan jelezte, remekül haladnak az új uszoda építésének előkészületei, erről már a kormányülésen is beszámoltak, azaz nincs akadálya, hogy a magyar úszóklasszisok 2016 végén, 2017 elején birtokba vegyék a csodás új létesítményt.

Simicskó István sportért felelős államtitkár szintén dicsérő szavakkal illette a 14 érmet szerző úszócsapatot – a nyíltvízi érmekkel 16 a termés –, mint mondta, mind az eredményesség, mind a spotágfejlesztési program alapján elmondható: Magyarországon jelenleg az úszás számít a legdinamikusabban fejlődő sportágnak. „Köszönjük nektek, nem csupán a sikereket, de azt is, hogy sikerült örömet szerezni sok millió embernek – ezt sosem szabad elfelejteni, mert ez legalább annyira fontos, mint maga a teljesítmény” – jelentette ki az államtitkár.

Gyárfás Tamás, a MÚSZ és a 2021-es vb-szervező-bizottság elnöke szintén megköszönte a sportolóknak a kiváló helytállást, hozzátéve: a sportág igazi erejét a berlini és a nancsingi eredmények összesítése mutatja, a 24 érem egészen elsőrangú teljesítmény, ha az „összetettet” nézzük, Európában a magyaroké a második legjobb teljesítmény.

Riskó Géza, a berlini versenyeket élőben közvetítő MTVA sportfőszerkesztője kiemelte, hogy a nézői visszajelzések alapján Cseh László volt az Eb egyik kiemelkedő egyénisége, a 100 pillangó döntőjéért folytatott szétúszását nagyon sokan követték nyomon a tévé előtt, míg a legnézettebb versenyszám a 4×100-as férfi vegyesváltóé volt, ahol a magyar válogatott Kozma Dominik hatalmas hajrájának köszönhetően bronzérmet szerzett.

Kiss László szövetségi kapitány értékelésében kiemelte, hogy a magyar úszók eddig remekül teljesítettek, a négy „Grand Slam”-állomásból az első háromban már megvan az aranyérem (berlini Eb, nancsingi ifjúsági olimpia, dordrechti junior Eb) – és remélhetőleg a negyediken (a dohai rövidpályás vb-n) sem fog hiányozni. A kapitány – aki végül is telibe találta, hogy 5 aranyérmet nyerünk – külön hangsúlyozta az edzők szerepét, mint mondta, a Berlinben versenyző úszókat felkészítő 14 edző munkája nélkül ezek az eredmények nem születhettek volna meg.

Kiss László külön kiemelte a Kőbánya SC-t irányító Turi György szerepét, akinek a tanítványai Berlinben is helytálltak, miközben ő a fiatalokkal tartott Nancsingba, ahol szintén parádés teljesítményeket láthattunk. A kapitány csak amiatt sóhajozott, hogy 2010 után az idén is teljesen egy időben tartották a két eseményt: „Szilágyi Liliána a Kínában úszott győztes idejével 100 pillangón bronzérmes, 200-on pedig második lett volna Berlinben, megelőzve Hosszú Katinkát és a spanyol Ignációt” – állapította meg Kiss László, aki szerint a tapasztalatszerzés miatt a nyolc fiatal magyar úszónak is jól jött volna a berlini részvétel.

A nyíltvízi úszók kapitánya, Gellért Gábor szerint kiválóan helytállt a magyar csapat: a világversenyek történetében első ízben sikerült két érmet szerezni – Risztov Éva és Olasz Anna révén –, kétszer pedig igen közel jártunk a dobogóhoz (Risztov 5km-en, illetve a csapatversenyben). Nem véletlen, hogy a több jó helyezés okán a magyar együttes az igen előkelő 4. helyet szerezte meg a csapatversenyben.

A főhősök közül a legeredményesebb férfi versenyző, Cseh László azt mondta, a 200 vegyes döntőjében látta, hogy ellenfele 25 méterrel a cél előtt elfáradt, s ettől új lendületet kapott, így sikerült remek hajrájával végül megelőznie. Hozzátette, hogy az összes versenyszám közül a vegyesváltó során, háton fáradt el a legjobban, úgy hogy a medencéből kijőve is alig bírt lábra állni. Lát fantáziát a váltóban, de úgy érzi, a jövőben ebben az úszásnemben nagyobb hangsúlyt fektetni a felkészülésre, s akkor talán még jobb eredményt érhet el.

BP_2021

Orendi Mihály, Riskó Géza, Kósa Lajos, Gyárfás Tamás, Simicskó István, Szabó Tünde, Kiss László

A Berlinben háromszor aranyérmes Hosszú Katinka Dohából jelentkezett be a Skype segítségével, mivel már a hétvégi világkupa-viadalra készül. „Az Európa-bajnokság alatt eléggé elfáradtam, de elmúlt másfél napban elég jól sikerült kipihennem magam. Az a hét nap elég megterhelő volt, de ha most kezdeném, akkor is biztosan elindulnék ennyi számban. Sokat tanultam az elmúlt egy hétben, most már érzem, hogy mi az, amit még meg tudok csinálni, és mi az, amit már nem. Egy biztos, a vb-n már nem fogok ennyi számban rajthoz állni” – jelentette ki Katka, aki a 4×200-as gyorsváltóban és a 100 háton elért teljesítményét értékelte holtversenyben a legjobbra.

MÚSZ

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.