„Meghalt a csapat” – csoda kell a szocsi olimpiai részvételhez

Kétszer vették el a továbbjutás lehetőségét a férfi váltótól rövidpályás gyorskorcsolyában, így — hacsak nem történik csoda — lemarad az egység a szocsi téli olimpiáról. A két Világ Kupa-futamon történt visszásságokról az ifjú szereplő, Liu Shaolin Sándor beszél.

Az elmúlt hét hétben Torinóban és az oroszországi Kolomnában dőlt el a rövidpályás gyorskorcsolyázók sorsa: a női váltó továbbjutott, három férfi egyéni indulás is összejött, ám a férfiváltó „kudarca” vélhetően sokáig borzolja a kedélyeket. A történtek megértéséhez a váltó ifjú tagját, a 18. születésnapját tegnap ünnepelt Liu Shaolin Sándort kértük.

– Az első két futamból, a koreai és japán váltót megelőzve, az olimpiai bajnok Kanada mögött a második helyen jutottunk az elődöntőbe, így bár tudtuk, hogy nehéz dolgunk lesz, nagy önbizalommal mentünk fel a jégre – eleveníti fel a torinói történéseket a 18 éves versenyző. – Az elődöntőben az amerikaiak, a hollandok és az olaszok vártak ránk. Még három kör volt hátra, amikor úgy éreztem, hogy kis lökést kaptam, és mintha az olasz rám ugrott volna. Elestünk, minket pedig sárga lappal kizártak. Nem éreztem semmi szándékosságot, de később vissza is vonták ezt a büntetést, így nagy kő esett le a szívünkről, és megnyugodva utaztunk el Oroszországba.

A történethez tartozik, hogy amikor Torinóban belecsapódott a szivacsba, meghúzódott a bokaszalagja, és kisebb vérömleny is keletkezett. Mivel a csapat orvosa csak szerda reggel érkezett meg, addig a házigazdák doktora segített: a tapasz és a gyógyszer hatására hamar meggyógyult, így egy-két napon belül már edzeni tudott, a sérülés pedig nem hátráltatta a versenyzést. Ahogy mondja, fiúkkal nyugodtan edzettek, hiszen a torinói nyolcadik hellyel még mindig nagyon jól állt a csapat az olimpiai kvalifikációban.

– Épp edzést után tértünk vissza a szállodába, amikor fehér papír várt minket: a japánok gyűlést kezdeményeztek, mondván, nem szabályos, hogy visszavonják a sárga lapunkat. Több országgal együtt azzal fenyegetőztek, hogy nem állnak rajthoz Kolomnában. Igazából mi hülyeségnek tartottuk, úgy voltunk vele, biztosan tartanak tőlünk. Persze, a csapatvezető és az edző elment a gyűlésre, de továbbra se gondoltuk, hogy ebből baj lehet.

A csütörtöki versenynap rendben lezajlott, ám pénteken, a reggelinél hidegzuhany érte a csapatot: kiderült, hogy érvényben marad a sárga, ezzel pedig Szocsi nagyon távolivá vált.

– Mintha meghalt volna a csapat. Rettentően szomorúan, fapofával ültünk, nagyon megviselt minket a döntés. Azonban a pszichológus segítségével újra összekovácsolódtunk: megbeszéltük, hogy ez pusztán sportpolitikai döntés, és nekünk csak még inkább bizonyítanunk kell.

És a csapat tényleg összeállt, újra elődöntőbe jutott! Azonban az Egyesült Államok, Oroszország és Kazahsztán négyesből nem sikerült továbbjutni, mert Burján Csaba elesett. Ahogy a 18 éves korcsolyázó mondja, itt megtörtek, hiszen ha fináléba kerülnek, megváltják a jegyüket a játékokra, míg a B-döntőben ugyanezért győzni kellett. Kellett volna…

– Elesett a kanadai, ez nyugalmat adott, mert már csak a kínai volt előttünk. Az utolsó körben aztán őt is megelőzte Viktor, s kezdtük elhinni, sikerül a bravúr. Azonban fél körrel a vége előtt a kínai csúnyán bekeresztezett, szinte ráugrott Viktorra. Talán ha Viktor a jégen marad, vagy megvágják, eltörik valamijét, akkor érdeme szerint büntetik meg, de így nem történt meg. Csak kizárták őket, mi meg a harmadik helyen értünk be, ezzel pedig elszállt minden esély.

Edzője hangosan biztatta versenyzőjét, hogy akadályozza meg Knoch Viktor – nyilatkozta Darázs István, a magyar csapat vezetője a mob.hu-n.

Liu Shaolin úgy tudja, két független sportjogász foglalkozik az esettel, amelynek lesz következménye, de arra kevés az esély, hogy visszakapják, amit kétszer is elvettek tőlük.

– Legszívesebben mindenkit megütöttem volna. Nem értem, miért történt ez: hogy miért hívták össze a japánok a gyűlést, hiszen nekik már semmi esélyük sem volt eljutni az olimpiára. Borzasztóan csalódott vagyok, hiszen csak nyolc egység utazhat Szocsiba, így biztosan olimpia nyolcadik helyezettek lehettünk volna…

Liu Shaolin Sándor három egyéni számban vigasztalhatja magát, 500-on, 1000-en és 1500-on is kvótát szerzett. De mi kárpótolja a lemaradó csapattársakat?

A szövetség elnöke, Kósa Lajos elmondta, hogy szabadkártyát igényelnek a nemzetközi szövetségnél (ISU) arra hivatkozva, hogy a férfi váltót jogtalanul zárták ki Torinóban.

(Forrás: utanpotlassport.hu)

This entry was posted in Egyéb and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.