Meghalt Gurics György, a birkózók világbajnok kapitánya

Gurics György_Pásztor Erzsébet_érmeikkelSzeptember 10-én este, hosszú betegeskedés után elhunyt Gurics György, a magyar birkózás kiemelkedő személyisége, világbajnok, mesteredző, aki a válogatott élén a magyar sport egyik legeredményesebb mestere lett. Nyolcvannégy éves volt. Temetéséről később intézkednek.

Gurics György (a képen a világbajnok magyar kéziabda válogatott kapusával, feleségével, Pásztor Erzsébettel) 1929. január 27-én Dunapentelén született. 1946-tól a Ganz TE, majd 1949-től a Bp. Honvéd versenyzője volt. Szerepelt három olimpián, 1952-ben Helsinkiben bronzérmet nyert, majd 1956-ban Melbourne-ben ötödik lett kötöttfogásban, a középsúlyban. 1960-ban Rómában mindkét fogásnemben indult. Kötöttfogásban, a félnehézsúlyban lett világbajnok Jokohamában 1961-ben. Nyert két vb-ezüstöt és egy bronzot, szabadfogásban hatodik lett 1964-ben.

A kötöttfogásban kilenc, a szabadban hét hazai bajnoki címet szerzett, ötször volt bajnokcsapat tagja.Gurics György_orsó

1960-ban lett a válogatott edzője, majd 1964-től a vezetőedzője 1978 végéig. További öt évig vezette a BVSC birkózóinak a szakmai munkáját. 1961-ben is már edzőként utazott el Japánba, a jokohamai világbajnokságra. Úgy beszélték rá, hogy induljon el a félnehézsúlyban, amelynek amúgy nem lett volna magyar szereplője. Elindult, és aranyat nyert.

A válogatott élén állva a versenyzői öt olimpiai, tíz világ- és tizenegy Európa-bajnoki címet szereztek, ezáltal lett a magyar sport egyik legeredményesebb mestere.

Forrás: szeki.bt, fotók: jochapress.hu

This entry was posted in Hírek. Bookmark the permalink.

Comments are closed.