Megvan a harmadik olimpiai kvótánk!

Tóth Krisztián, győztem, 440Bár a cselgáncsozók az olimpiai kvalifikációs sorozatukban még a félidőnél sem tartanak, annyiban máris „végeredményt” hirdethetünk, hogy a férfiak 90 kg-os súlycsoportjában az idén sikert sikerre halmozó Tóth Krisztián Rio de Janeiró-i indulónak tekinthető.

Kvótát hivatalosan eddig a sportlövő Tobai-Sike Renáta és a vitorlázó Berecz Zsombor szerzett.

Cselgáncsozóink remekeltek az elmúlt hét végi, Abu-Dzabiban rendezett Grand Slam-versenyen, amelyről három érmet is hazahoztak: a férfiaknál Tóth Krisztián (90 kg) arany-, a nőknél Csernoviczki Éva (48 kg) ezüst-, Joó Abigél (78 kg) pedig bronzérmes lett. S a még csak 20 éves Tóth Krisztián (nyitóképünkön) ezzel gyakorlatilag bebiztosította az olimpiai indulását. A KSI versenyzője idén a budapesti Grand Prix-n, majd az ulánbátorin is a második helyen végzett, majd ezután a cseljabinszki világbajnokságon is, a zágrábi GP-t megnyerte, s ezt a sorozatát folytatta az elmúlt hét végén a Grand Slam-arannyal. (Nem mellékesen időközben a junior világbajnokságon is a dobogó legfelső fokára állhatott.) A világranglistán a második helyen áll, az olimpiai kvalifikációs rangsort, amelyben pontokat május végétől lehet szerezni, pedig vezeti! Az említett öt versenyén 1700 pontot szerzett, s ugyan ennek majd csak a fele kerül bele a végelszámolásba – a második évben elért pontokat nem felezik –, 850 ponttal már bizonyosan révbe lehet érni. S azt persze borítékolhatjuk, hogy Tóth Krisztián a kvalifikációs sorozat második felében is gyűjt majd pontot.

A női 48 kg-ban az idén második Eb-címét begyűjtő Csernoviczki Éva a világranglistán az ötödik, a kvalifikációs rangsorban pedig a harmadik, és 372 pontja – ami már felezett pontszám – biztosan bent lesz a végelszámolásnál. Az 57 kg-ban Karakas Hedvig a világranglistán „csak” a 14., viszont a kvalifikációs rangsorban az ötödik 384 pontjával, május óta ő is alaposan belehúzott. A női 78 kg-ban Joó Abigél eddig 312 pontot könyvelhet el, és hetedik a rangsorban. S még a top 10-ben szerepel a férfi +100 kg-ban Bor Barna is, 330 ponttal ugyancsak a hetedik helyen.

MNO.hu: Megvan a harmadik olimpiai kvótánk!

This entry was posted in Hírek and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.