Mi mindenre kapnak 9,6 milliárdot az evezősök?

evez_140108_4_elnökség_MOB

 Balról: Dávid Imre, Regényi Tamás, Simicskó István, Takács Mihály

   A Magyar Evezős Szövetség (MESZ) 9,6 milliárd forint állami támogatást kap 2020-ig sportágfejlesztésre – jelentette be Simicskó István, sportért és ifjúságért felelős államtitkár.

Simicskó István a Danubius Nemzeti Hajós Egylet margitszigeti épületében szerdán tartott sajtótájékoztató keretében Regényi Tamással, a MESZ elnökével aláírta a támogatásról szóló megállapodást.

evez_140108_5_aláírás
Az államtitkár hozzátette: a kormány 2013-ban rendezte az evezős szövetség közel 100 millió forintos adósságát, ezenfelül a MESZ 2014 júniusának végéig 234 millió forint állami támogatásban részesül, mint a 16 kiemelt sportág egyike.
“Ezen belül az első évben 53 millió forint jut létesítmények fejlesztésére, a sportágból három szakember bekerült a kiemelt edzők közé, illetve három fiatal – Galambos Péter, Juhász Adrián és Simon Béla – részesül a sportcsillagok ösztöndíjában” – mondta Simicskó István, aki szerint az evezősök olyan komoly szakmai programot állítottak össze, amely alapján megérdemlik az ilyen mértékű támogatást.
Az államtitkár úgy látja, most már minden adott ahhoz, hogy a sok, tehetséges fiatallal rendelkező magyar evezőssport a múltban elért sikerekhez hasonlókat érjen el a jövőben.

evez_140108_ ismételt kélzfogás

A konkrét célokat illetően megjegyezte: a MESZ azt vállalta, hogy a versenyengedéllyel rendelkező felnőtt versenyzők számát 2020-ig a jelenlegi 350-ről 650-re, míg az utánpótlás korúakét 791-ről 2400-ra növeli. Eközben az edzők létszámát hat év alatt 100-ról 240-re tervezik emelni.

Regényi Tamás úgy fogalmazott, hogy a sportág most olyan utakra léphet, amelyekre korábban nem volt lehetősége, ezért a szerdai napot mérföldkőnek nevezte a tavaly a szövetség megalakulásának 120. évfordulóját  ünnepelt magyar evezőssport életében. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban valóságos “háború utáni” állapotokat kellett felszámolni a sportágban.
“Az első lépés a fél évvel ezelőtti adósságkonszolidáció volt, amely talpra állította a sportágat” – jelentette ki, majd azzal folytatta, hogy a teljes rehabilitáció azért tíz évig is eltarthat.
A terveket illetően beszélt arról, hogy az államtól tíz sportágfejlesztési programra, s azon belül 100 részfeladatra kaptak támogatást. Többek között olyan programokra, amelyek a riói olimpiára történő felkészülést és az ottani eredményes szereplést, az utánpótlásbázis kiszélesítését, továbbá az egyesületi műhelyek, a versenyrendszer, valamint a hazai paraevezés fejlesztését szolgálják.     Kitért arra is, hogy a jövőben a sportágat népszerűsítő látványos eseményeket terveznek, s ezekkel nemcsak az iskolákba és az egyetemekre mennek el, hanem akár a munkahelyekre is, – azért, hogy “ezen túl mindenkinek, akinek csak kedve van, legyen lehetősége arra, hogy evezzen”.
Galambos Péter hajóban

Végül a riói olimpia kapcsán elmondta, hogy több csapattal is készülnek a játékokra, a legnagyobb reménységnek pedig a tavalyi világbajnokságon bronzérmet nyert Galambos Pétert nevezte.

Ráadásként Simicskó István és Regényi Tamás egy mini-ergométeres versenyt vívott egymással, amelyen minimális különbséggel az államtitkár győzött.

evez_140108_9_Regényi és Simicskó az ergométeren

(Forrás: MTI, fotók: jochapress.hu)

 

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.