Miért szenvedett sokkoló vereséget a Ferencváros Dániában?

A magyar nyelv szerencsére mindenre és mindennek az ellenkezőjére is kínál jól hangzó választ. Amennyiben a Ferencváros Rail-Cargo Hungaria női kézilabda csapata Bajnokok Ligája csoportbemutatkozó mérkőzését főpróbának tekintjük, akkor az a megoldás, hogy rossz főpróba után csak sikeres előadás következhet. Más kérdés, hogy a Fradi főpróba helyett már az élő adás első felvonásában lépett fel és ritka rossz napot fogott ki. Ennek megfelelően csak nagy különbségű vereség következhetett, ami kijózanító és egyben ébresztő hatású is lehet a következőket illetően. A dániai Ikast városában ugyanis 32-23(16-11)-es végeredmény született, méghozzá a várakozással ellentétben nem az FTC, hanem a Midtjylland együttese javára.

Pedig a meccs jók kezdődött, a népligetiek pillanatok alatt 4-1-re vezettek, amire jött egy jókora hidegzuhany. A dánok ugyanis hét, egymást követő találattal, 8-4-re fordítottak az álláson.

– Ezek a hirtelen érkező vezetések az esetek nagy többségében nem tesznek jót az előnybe kerülő csapatnak – vélekedett a többszörös világválogatott, 2000-ben az „Évszázad játékosának” megválasztott egykori honvédos átlövő, Kovács Péter. – A gyors vezetés birtokában ugyanis tudat alatt mindenképpen befészkeli a játékosok agyába magát a gondolat, hogy ez úgy megy, mint a karikacsapás. És ez a pillanatnyi elégedettség gyorsan meg is bosszulhatja magát, ahogy ez most is megtörtént. A rendkívül szívós, nagy iramot diktáló dán együttes ugyanis mindinkább játékba lendült, sorozatban lőtte a gólokat, a fradisták pedig elbizonytalanodtak. Persze ehhez az is kellett, hogy olyan kitűnő kapus védjen nekik, mint a német válogatott Englert.

Kovács Péter_JP_2

A dánok kapusa valóban parádésan védett, míg a másik oldalon ezen a napon Abramovichnak messze nem úgy ment, mint a győriek ellen, s a helyét átmenetileg elfoglaló Szikora sem tudott érdemi változást hozni.

– A Ferencváros úgy néz ki, a győriek elleni, szenzációs sikert követően elbizonytalanodott – folytatta Kovács. – Másra nem vezethető vissza a Dunaújváros elleni botlásuk, amit most Dániában megdupláztak. Amíg a dánoknál Jörgensen, Troelsen és a holland Groot egyaránt átlag fölöttit produkált, addig magyar oldalon egyértelműen csak a hosszabb kényszerszünetet követően mind jobban játszó spanyol Pena dicsérhető. Tomori is derekasan küzdött, de neki azért nem ez a csúcsformája. Szucsánszki, Zácsik és Cifra is jóval a megszokott szint alatt maradt, ráadásul a szélsők sem voltak igazán elemükben. Az új igazolás, a német Steinbach jó játékos, ám az érdemi beilleszkedéséhez hosszabb időre van szükség. Márpedig ennyi, gyenge teljesítménnyel ilyen erőt képviselő riválissal szemben még az egyensúlyt sem lehetett tartani. Erre a legjobb esélyünk egyébként 18-16-os dán vezetésnél volt, de ez az állás rövid idő alatt alapvetően és végérvényesen megváltozott.

FTC_Nerea Pena

A találkozó előtt a legfőbb témát a számolgatások és a jóslatok adták. Mi lesz akkor, ha a Ferencváros megnyeri az első találkozóját, milyen közel kerülhet a csoportelsőség…

– Ezek a latolgatások nagyon sokszor értelmüket vesztik a történések függvényében. A Fradi a bekapott veresége ellenére még simán továbbjuthat, s akár még csoportelső is lehet. A legfontosabb azonban jelenleg az, hogy Elek Gábor együttese kijöjjön ebből a hullámvölgyből és meginduljon felfelé. A BL-ben ennek bizonyítására legközelebb hazai pályán lesz lehetősége az FTC-nek – fejezte be a beszélgetést a Kézilabda Akadémia munkatársa.

This entry was posted in Blog and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.