Mikor lennének világbajnokok a szerbek, ha nem most?

Kovács Péter_JPKét hétig a világ végén lévő Szváziföldön igyekezett megalapozni a kézilabdázás jövőjét Kovács Péter, a magyar kézilabdázás egykori világválogatottja, aki az „Évszázad kézilabdázója” büszke címnek is tulajdonosa. Szombaton érkezett haza, azóta itthon követi a női kézilabda világbajnokság szerbiai történéseit.

„A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) megbízásából repültem Dél-Afrikába, ahol a Délafrikai Köztársaság és Mozambik közé beékelődött, Magyarország területének egyötödén fekvő országban kellett megpróbálnom lerakni az alapokat. A meseszép országban ugyanis elhatározták, hogy belépnek az IHF-be, bár előzőleg még egyetlen, hivatalos mérkőzést sem játszottak. Szó szerint a nulláról kellett kezdenünk a sportággal való ismerkedést, viszont az a huszonhárom kézilabda edzőjelölt, akik részt vettek ezen az „alapozáson”, azok hatalmas érdeklődést tanúsítva igyekeztek elsajátítani a látottakat, illetve hallottakat.”

 

– Az IHF törekvése a sportág elterjesztését illetően mindenképpen dicséretes. Hazatérve viszont szinte fejest ugrott a hajrájához közelítő szerbiai Vb eseményeinek közepébe.

„A magyarokról most nem szólnék, inkább a pénteki, két elődöntőről ejtenék, néhány szót. A szerbek rettenetesen élvezték a játékot, a lengyelek viszont nem tudták megismételni korábbi, bravúros teljesítményeiket. A másik ágról a legjobb négy közé jutott brazilok ez alkalommal nagyon jól játszottak, egyben azt is igazolták, hogy eddigi menetelésük nem a véletlen műve volt. A hatalmas sikerekkel és igen komoly kézilabda kultúrával rendelkező dánok abszolút esélytelenek voltak velük szemben. A délamerikaiak sikerei, a döntőbejutásuk ténye a világ kézilabdázásának is jó tesz.”

– Mit gondol, a brazilok menetelése folytatódhat a szerbek elleni döntőben is?

„Úgy érzem, a hazai pályán finalista szerbek mellett több érv szól. Mutatott játékuk alapján eleve esélyesebbek. Kapusposzton és védekezésben is többet mutattak, mint brazil riválisuk. Ráadásul otthon játszanak és e tény is mellettük szól. Mikor nyerjenek, ha nem most, a húszezres, hazai nézősereg bíztatásától övezve?”

– Azért talán a másik oldal sem teljesen esélytelen?

„Kicsit jobban árnyalva a dolgokat, úgy látom, az eddig meghatározó egyéniségek szerepe ezúttal is döntő lehet. A szerbeknél a kapus, Tomaskovic, továbbá Cvijic, Damjanovic és Lekic teljesítménye mindenképpen alapvetően befolyásolhatja az események alakulását, illetve a végkifejletet. A braziloknál a másik, ugyancsak kiváló hálóőr, Arenhart mellett Amorim és Nascimento kiemelkedő produkciója alapfeltétele annak, hogy a brazilok egyáltalán versenyben lehessenek.”

– És a bronzmeccstől mit vár?

„A világbajnokság nagy meglepetésszerzője, a lengyel együttes pénteki játéka aligha lehet elég a dánokkal szemben. Amennyiben viszont a románok vagy a franciák elleni teljesítményükhöz hasonlót tudnak felvonultatni, úgy akár a bronzérmet is megszerezhetik.”

This entry was posted in Blog and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.