MOB: Középpontban Rio, az MTVA és a „Gerevich-szerződés”

MOB131111_MTV_szerződés csere

   Dr. Szabó László Zsolt és Borkai Zsolt kicserélik a dokumentumot

A Magyar Olimpiai Bizottság médiapartneri megállapodást kötött az MTVA-val. A 2016. december 31-ig szóló szerződés alapján az MTVA a MOB Gyémánt fokozatú szponzora és több mint 200 millió forint értékű támogatást biztosít a Magyar Olimpiai Bizottságnak.  Az eseményen – 1000 nappal a következő nyári olimpia előtt, bejárva a helyszíneket – a MOB igazgatói a riói előkészületekről is beszámoltak, majd Szabó Gabriella olimpiai bajnok kajakos aláírta az első „Gerevich-ösztöndíjas” Olimpiai Sportolói Szerződést.

 A közszolgálati média a hagyományokat folytatva a jövőben is kiemelt médiapartnere lesz a MOB-nak. Az erről szóló dokumentumot a MOB részéről Borkai Zsolt elnök, az MTVA képviseletében dr. Szabó László Zsolt megbízott vezérigazgató látta el kézjegyével.

MOB131111_MTV_Borkai „A MOB egyik fontos feladata, hogy a médiával jó kapcsolatot ápoljon. Mindig is figyeltünk arra, hogy megfelelően tájékoztassuk, kiszolgáljuk a sajtót. A Magyar Olimpiai Bizottságnak, a magyar olimpiai családnak szüksége van arra, hogy minél jobban és minél többször jelenjen meg a médiában. Remélem, az elkövetkezendő időszak eredményeivel rá fogunk szolgálni a támogatásra, ahogyan eddig is tettük” – mondta köszöntőjében Borkai Zsolt.

MOB131111_MTV_Szabó László

„Mintegy 100 órát fogunk közvetíteni Szocsiból is, élőben és felvételről. Ez a szám jóval

magasabb lesz majd a riói olimpia alatt. Nem csak a sportközvetítésekkel támogatjuk a magyar sportot, hanem a felkészülést is végig fogjuk követni és reméljük, hogy a sportot szponzorálók így is meg fognak tudni jelenni a képernyőn, amivel a magunk módján hozzájárulhatunk a sport pénztárcájának gyarapodásához” – hangsúlyozta Szabó László Zsolt, az MTVA megbízott vezérigazgatója.

A MOB sportigazgatója, Fábián László és nemzetközi igazgatója, dr. Nagy Zsigmond, az elmúlt héten – 1000 nappal a riói olimpia megnyitója előtt – a brazil városban, az olimpiai helyszíneken, hivatalos „bejáráson” vett részt.

MOB131111_MTV_Fábián László

„Tényleg abba az irányba haladnak a dolgok, hogy kevesebb, mint három évvel az olimpiát megelőzően, egy valóban rendkívüli módon szép és különleges olimpia előtt állhatunk. A legfontosabb, hogy a riói látogatást követően a Magyar Olimpiai Bizottság megkezdi a közvetlen előkészületeket a 2016-os játékokra, és beindítjuk azokat a munkálatokat, amelyek az olimpiai csapat működéséhez illetve a kinti sikereihez szükségesek. Dél-Amerika először ad otthont olimpiának, előtte ’14-ben labdarúgó vébét rendeznek, majd ’19-ben Universiadét, mondhatni, Brazília kiveszi szerepét a világ sportjából. Rióban 30 kilométeres körzeten belül megtalálható az összes olimpiai helyszín, a négy nagy központ. Amíg Londonban három olimpiai falut építettek, a brazil városban egyetlen egyben helyezik el a 10500 sportolót és a mintegy 5000 kísérőt. Sokat fordítanak a közbiztonságra, a szegénynegyedek átalakítására, felszámolására. Az új tömegközlekedéssel pedig nagyot nyernek a városlakók” – foglalta össze a tapasztaltakat dr. Nagy Zsigmond.

MOB131111_MTV_Nagy Zsigmond

 „Hetvenhét helyszínen, összesen 184 eseményt, tesztversenyt rendeznek a riói házigazdák, négy tartomány bekapcsolódásával. Az 530 ezer négyzetméteres olimpiai faluban 31 darab, 17 emeletes ház épül, a csapatokat több mint 3600 apartman várja, a faluban a legnagyobb távolság két kilométer lesz. Az infrastruktúra tekintetében a fenntarthatóságot tartják szem előtt, 47% már meglévő sportlétesítmény, 28 új építésű, 25 % pedig ideiglenes lesz. Az időeltolódás 3-4 óra, a hőmérséklet 16-34 celsius fok lesz abban az időben, a páratartalom magas, továbbá jellemzőek lesznek a rövid nappalok, fél hat körül már sötétedni fog. Összefoglalva, nagyszerű volt a látogatás, látszik, hogy sok információ szükséges még és sok dologra fel kell készülnünk, itthon, mind a MOB-nak, mind az érintett szakszövetségeknek, így a munka nem elkezdődött úgy gondolom, hanem folytatódik. A kvalifikáció menete számunkra nagyon fontos kérdés. Több olyan nemzetközi szövetség is van, akik még nem készítették el, várhatóan ez legkésőbb Szocsiig megtörténik.  A MOB egy 1000-1100 fős igen bő olimpiai kerettel számol” – tette hozzá Fábián László.

MOB131111_MTV_Szabó Bence

A beszámolók után a MOB főtitkára a Gerevich-ösztöndíjasok Olimpiai Sportolói és Sportszakemberi Szerződéseiről adott tájékoztatót. Szabó Bence elmondta, 533 sportoló és 257 sportszakember fogja a közeljövőben aláírni a dokumentumot, amely 2016. december 31-ig szól. A szerződések tartalmával kapcsolatban a MOB az Etikai és jogi bizottságával is egyeztetett. „Gerevich-ösztöndíjban már korábban is részesültek sportolók, de a jogokat és kötelezettségeket ennyire alaposan, átgondoltan tartalmazó szerződéskötés újdonságnak számít. A legmagasabb kategória nettó 400000 forint. Hogy kik részesülnek a támogatásban, azt a szövetségek ajánlása után a szakmai kollégium véleményezi és a MOB elnöksége hagyja jóvá. A kiemelt edzők nem kaphatnak Gerevich-ösztöndíjat, így az onnan felszabadult keretből a fogyatékos sportolók támogatási összege emelkedhet” – magyarázta Szabó Bence.

MOB131111_MTV_Szabó Bence, Szabó Gabriella

Az első szerződéseket két kajakos: Szabó Gabriella olimpiai bajnok és Dombvári Bence írta alá.

(Forrás: MOB,  fotók: jochaspress.hu)

This entry was posted in Hírek and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.